• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Met een voldaan gevoel draag ik het commando van Hr.Ms. Pelikaan over”, klonk vanmiddag op de Rima-Steiger van Marinebasis Parera. Na drie jaar nam luitenant-ter-zee 1 Maarten Veenstra afscheid van het schip en haar bemanning. Luitenant Charlie Dekker neemt het commando op zich.

“Het is een droom van elke zeeofficier om een eigen commando te voeren. Ik prijs mij gelukkig dat ik mijn droom met dit platform en deze bemanning kon verwezenlijken”, begon de scheidend commandant zijn toespraak tijdens de ceremonie.

Haïti
Veenstra memoreerde een aantal bijzonderheden tijdens zijn commando. De noodhulpoperatie voor Haïti in 2010 was daar één van. De Pelikaan, het vaste ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, kreeg een prominente rol toen het als eerste schip aanmeerde in het rampgebied. “We hebben daar dingen gezien die we nooit meer zullen vergeten”, aldus Veenstra die ook de pragmatiek en de ‘can do mentaliteit’ van de bemanning nadrukkelijk noemde.

Scherp
Dekker, die jarenlang verbonden was aan de Duik- en Demonteergroep, is geen onbekende met het schip. “Ik heb al vijf keer van de Pelikaan mogen proeven tijdens diverse oefeningen. De Pelikaan is een prachtig schip met veel mogelijkheden.” Dekker stelde zich specifiek ten doel om ook tijdens zijn commando de lat hoog te leggen. “Dan kan alleen als we scherp blijven en elkaar in de ogen blijven kijken. We gaan er een fantastische tijd van maken.”

www.versgeperst.com