• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Charles Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning) weet het zeker: er bevindt zich aardgas onder de territoriale wateren van Curaçao. Dat zei de minister gistermiddag tijdens een interview met radiostation Z86.

 
Cooper zegt zeer positief te zijn over de economische toekomst van ons eiland. Het aardgas zou zich op een flinke diepte bevinden en de minister sluit niet uit dat er aardolie te vinden is.

Documenten
De discussie over de aanwezigheid van aardgas in het territorium van Curaçao is niet nieuw. De PAR zou tijdens haar bewind al onderzoek hebben laten uitvoeren na de aanwezigheid van aardgas. MFK-leider Gerrit Schotte probeerde al voor zijn aantreden als premier de documenten van eventuele olieboringen boven water te krijgen.

Exploitatie
De petroleumwet, die juridisch de baan vrij moet maken voor de exploratie naar aardgas en aardolie, is volgens Cooper gereed en naar verschillende adviesorganen gestuurd. De exploitatie zal ongeveer vier tot vijf jaar gaan duren, een proces dat veel geld zal gaan kosten.

47 reacties op “Cooper: Aardgas in wateren Curaçao”

 1. Zegt een man die onze stranden privatiseerde. Stranden en baaien en zeeën behoren tot gemeenschappelijke bezittingen. Maar een paar dombo’s schijnen dit niet te weten. We kunnen niet naar alle stranden omdat de weg daarnaartoe een privé terrein is. Hoe kunnen we dan komen bij de stranden en baaien die van ons allemaal zijn? Daarom moeten de wegen naar alle stranden vrij gegeven worden, net als in Holland.

 2. Feit is: ALLEEN KAN JE HET NIET REDDEN IN DEZE WERELD !
  Grote landen ,zowel rijk als arm zijn van elkaar afhankelijk en poberen samen te werken.
  Het volk kent inmiddels ons slavernij verleden, de gebeurtenissen rond 30mei , en zowel de goede als de slechte dingen die we te danken hebben aan zowel Nederlandse als ons eigen regeringen. Het is ons geschiedenis en mag gerust af en toe bij stil worde gestaan.
  Desondanks heeft het volk bewust gekozen voor een nieuwe band met nederland .
  Kunnen deze paar kortzichte politicus aub doen wat van ze gevraagdt wordt, en de samenwerking aangaan?
  Deze olie/gas boring is een mooi voorbeeld! Nedreland heeft “iets” meer ervaring hierin dan wij. Maak gebruik(of voor mij part misbruik) hiervan.

 3. @Marko Reken je niet rijk. De vraag is natuurlijk OF er wat zit en HOEVEEL dan. Om dat uit te zoeken moet er geboord worden. Dat kost miljoenen. Het is natuurlijk het beste als Curacao dat zelf laat uitzoeken, maar dat kost geld. Dat geld is er niet. Dus vragen we het aan een oliefirma. Die gaat natuurlijk voor het eigenbelang en niet voor het welzijn van Curacao. Ze zullen de kosten van de proefboringen willen terugverdienen. Als Curacao wil delen in de winst moeten ze ook delen in de risico`s. Dus als de proefboringen niets opleveren dan moet Curacao een (groot?) deel van de kosten betalen. Zou Curacao dat niet willen, dan claimen ze waarschijnlijk dat de opbrengsten voor ..tig jaar voor de oliefirma zijn. Dan is het veld leeg en wordt Curacao bedankt en liggen er in de caracasbaai nog wat meer wrakken om naar te duiken. Kortom…Curacao is geen partij voor deze olieboeren. Zelfs Chavez lukt het niet om de productie daar op peil te houden zonder de oliefirmas.

 4. Ja het gasvelt behoort tot de bevolking Curacao en niet Nederland.
  Dan kunnen we onze schulden betalen.

 5. @Philippe Maaskant, volgens mij heeft Cooper zich al jaren geleden verheven tot bal.

 6. @all. Laten we wel op de bal blijven spelen en niet op de man.
  Tot nu toe vond ik dit forum een goede plaats voor informatie uitwisseling, delen van visies etc.
  Hoop dat we ons hier zo feitelijk mogelijk kunnen blijven uiten. thx.

 7. nee peter nee daar is nederland wel goed voor????

 8. Cooper heeft de HTS in Breda gevolgd….. allemaal lekker gestudeerd in Nederland.

 9. en waar heeft cooper zijn opleiding gedaan?????? ergens waar je kan kopen????

 10. HTS dus.. dat is een zeer laag nivo.. geen wetenschappelijk en academisch nivo dus

 11. @ La Stiwz. HTS voltooid is ing. Universitair is Ir.

  Je hebt gelijk. Omdat we in een engelstalig koninkrijk wonen zal hij er wel engineer van gemaakt hebben.

 12. @ Zorro, heeft hij die opleidingsinstituten met goed gevolg afgesloten ? Of is hij er een keer langs gelopen, volgens mij heeft die man nog moeite met het invullen van zijn aanmeldingsformulier voor een LOI studie.
  For you info; wij hebben ook een doctor in onze regering, de bull heeft hij gekregen voor diensten bewezen aan een opleidings instituut.

 13. Geweldig nieuws! Hoeven we straks niet meer 8 weken te wachten op een fles kookgas!!!

 14. HTS voltooid is ing. Universitair is Ir.

 15. tuurlijk heeft curaçao een mijn-wet. wat denken jullie wel dat we achterlijk zijn??de wet zegt…alles is van mij.

 16. @ Peter. Zorro: voortaan wel eerst goed uitzoeken!

  Cooper CV:

  •MTS-process Techniek
  •HTS-Chemische Technologie
  •Master of Science Chemical Technology

  Het verschil tussen engineer en ingenieur is lang niet algemeen bekend. Sjeik Cooper heeft zelf met zijn laatste kerst- en nieuwjaarswens op TV voor zijn naam “ENGINEER” laten zetten. Als hij de HTS VOLTOOID zou hebben, mag hij Ir. gebruiken. Waarom zou Cooper dat nagelaten hebben. Bescheidenheid???? Dat gelooft toch niemand.

 17. Cooper bedoeld er mee te zeggen wij het curaçaose volk ligt over vier jaar of eerder AAN het GAS.

 18. Als er werkelijk olie onder de wateren van Curaçao zou zijn……… straks is NL nog extra geïnteresseerd in Cur. en USA ook. Ze zien € en $ tekens, belangen!

 19. Hier is de juiste link van Mijnwet-BES.

  http://maxius.nl/mijnwet-bes#

  Eerst goed lezen a.u.b.

 20. Heeft Curacao wel een mijnwet?
  Het is belangrijk om alles eerst goed uit te zoeken door de Mijnwet eerst goed door te lezen.

 21. Duidelijk. Alle bodemschatten die in de Curaçaose bodem gevonden wordt is voor Curaçao.
  En alles wat in de bodem van BES-eilanden gevonden wordt is voor het RIJK. Dus voor Nederland dus alle gemeenten en BES-eilanden.

  Zie: Mijnwet BES.

  maxius.nl/mijnwet-bes

  Dhr. Cooper lees dit a.u.b.

 22. De enige “gasbel” die hier gelokaliseerd is, is Cooper zelf.

 23. @Peter,dan zal Cooper zeker deze diploma’s vervalst hebben aan zijn ideeën dedrag en leefstijl zou je niet zeggen dat hij gestudeert heeft,ja in een kleuterklas waar die nu nog in zit.

 24. @Donkeykong…..Welk aardgas??? of bedoelt hij misschien kookgas??

 25. @donkeykong, in je dromen hebben we aardgas.. weer een leugen.. en nee Nederland wil liever dat julie gisteren dan vandaag onafhankelijk worden! Ik snap niet waar jullie op wachten nu helemaal met jullie gasbel!

 26. @Jonas – punt 5 – 5. De regering vertaalt dit naar; NL wil ons aardgas hebben – maar dit kan ook realiteit worden, en ik denk ook dat dit gaat gebeuren , zal me niks verbazen als ze alles inpikken

 27. Om de investering in diepe wateren economisch verantwoord te laten zijn, zal er wellicht niet veel overblijven voor Curacao zelf. De gasprijzen gaan wereldwijd dalen.

  IEA: “Meer winning schaliegas leidt tot daling gasprijs”

  http://www.energiebusiness.nl/2012/05/30/iea-steeds-meer-gas-uit-nieuwe-bronnen/

 28. De gasbel zit net onder onze aardkorst (aan de andere kant van de wereld…)

 29. Het enige gas waarvan we zeker kunnen zijn is het gas dat achter uit de nogal grote gasbel Cooper komt.

 30. kan me niet voorstellen,dat de SHELL dan weg is gegaan,als ze bovenop een goudmijn zaten,van olie en gas ,,of de kosten om het naar boven te halen,zijn meer dan de opbrengsten

 31. Schotte had ook bewijs en documenten dat er veel olie onder curacao zou liggen.. we horen hier echter niets meer van..

 32. Ontplofingsgevaar : ONMIDDELLIJK een rookverbod op Curacao uitvaardigen, haha!

 33. Zorro: voortaan wel eerst goed uitzoeken!

  Cooper CV:

  •MTS-process Techniek
  •HTS-Chemische Technologie
  •Master of Science Chemical Technology

  Juny: volgens mij ga je nog gelijk krijgen ook!

 34. In de jaren “60 toen we nog op Curaçao woonden, werd er met grote bombarie een extra uitzending op de tv ingelast, want vlak voor de kust van Aruba zou er een grote olievindplaats zijn. Aruba zou stikrijk worden. Haha. Toch geloof ik dat de regering indertijd zelf erin geloofde, maar dit……..????? Een zoethoudertje?? Weer een konijn uit de hoge hoed?
  Inderdaad zoals Wimpiri zegt: eerst een BONAFIDE onderzoeksbureau inschakelen en een kostenplaatje tonen en niet de bevolking zoet houden met een dode mus.

 35. Cooper laat nou eerst maar eens zien welk seismologisch onderzoeksbureau heeft aangetoond dat er gas onder Curaçao zit, de hoeveelheid en de diepte en dan als het een bonafide onderzoeksbureau is geloven wij jou en je payasos pas ! Doe er ook meteen even een kosten/baten plaatje bij.

 36. In USA heb je Disneyland in Nederland de Efteling en in Curaçao heb je aardgas. Cooper heeft het zelf gezegd. Er wordt zelfs al gesproken van “exploitatie” in plaats van “exploratie”
  Het grote sprookjesbos is geopend, nu Jamaloodin de financiële eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgt. Wedden dat ze dat geld uit gaan geven voor het verdiend is. Blijmakertjes in sombere tijden en Mijn Volk slikt het allemaal voor zoete koek.

 37. @Peter, Het volk zal het proces betalen en er zal worden samengewerkt met van der dijs en Schotte NV’s. Het volk zal er niets van terug zien

 38. Cooper is alleen maar een engineer (MTS-er) en geen ingenieur. Genoeg werk maar niet op Curacao en zeker niet voor zijn huidige “salaris”. Wie zal hem aannemen met in zijn CV minister in de regering Schotte te zijn geweest???!!!!!!

 39. Cooper zegt er niet bij dat het een beetje te diep zit,en het risico dat het gasveld minder opbrengt dat het boren kost ,anders was het al jaren geleden omhoog gehaald.

 40. Lees bevolking bij punt 6

 41. Volgensmij zit hier het volgende scenario achter:
  1. De regering staat nu onder grote druk van NL vanwege de begroting en Dos Santos
  2. De regering verlies aan geloofwaardigheid bij hun aanhang
  3. Er wordt een verhaal verzonnen over aardgas
  4. NL gaat binnenkort de druk op de regering nog meer opvoeren
  5. De regering vertaalt dit naar; NL wil ons aardgas hebben
  6. De bevoling gelooft dit en de regering zit weer even lekker in het zadel

 42. Elke Curaçaoënaar is straks een sjeik,zou Cooper te dicht bij een windmolen hebben gestaan met een fles whisky in ze mik,wat praten deze mensen !? zich zelf toch tegen,laats zeggen ze nog,als nederland gaat boren cq andere bedrijven (wij zelf hebben daar geen geld voor,kost miljarden) blijft er maar 7.5 % brutto over voor het land Curaçao.Mensen deze grap hadden ze nog ff achter de hand gehouden om het volk als nog weer wat op de mouw te spelden en te laten zien dat deze regering elke curaçaoënaar over 4 jaar rijk gaat maken,moeten ze natuurlijk wel aan de macht blijven.Cooper laat je na kijken,het valt nog mee dat je niet zegt, Hakim heeft goede vrienden die hebben eerder met dat bijltje gehakt,zij doen het voor ons.Bahhh je word elke dag misselijker van dit ongeregeld wat hun zakken aan het vullen is over de ruggen van het Volk.MET LEUGEACHTIGE EN WAANZINIGEN IDEEÉN BELAZEREN ZIJN HUN EIGEN VOLK.

 43. Volgensmij geldt hier het volgende Scenario:
  1. Nederland hijgt in de nek van deze regering vanwege de begroting
  2. De regering begint bij de bevolking geloofwaardigheid te verliezen
  3. De regering zegt dat er gas in de bodem zit….
  4. De bevolking gelooft blind alles wat deze regering zegt…..
  5. Nederland verhoogt de druk op de regering
  6. De regering vertaalt deze druk van NL als zijnde NL wil ons aardgas stelen
  8. De bevolking steunt de regering weer helemaal
  9. Missie van de regering om weer wat langer te blijven zitten is geslaagd

 44. Dus we kunnen nu alvast een voorschot nemen op de nog te ontvangen bedragen en dit al gaan uitgeven….

 45. Zorro: Cooper is een chemisch technoloog! Voor hem is er straks werk genoeg!

  Dit is goed nieuws voor de bevolking! Wie gaat het proces betalen en met wie gaan ze samenwerken?

 46. En we beginnen weer.. Nou de regering zal wel al snel nv’s opzetten zodat alle winsten direct naar hun gaan.. trouwens Cooper zei ook dat er toch geen olie zit bij Curacao.. dus dat waren allemaal leugens van oa Jules Eisden, Schotte

 47. Gaat hij schuin laten boren in de pijpleidingen van Venezuela? Jammer, dat hij dan niet meer in de regering zit, mocht de MAN nog een zetel hebben.