• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nederland is betrokken geweest bij een internationale actie om een mogelijk wapentransport met een Russisch vrachtschip naar Syrië te voorkomen. Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd. Het schip, de MV Alaed, staat volgens de minister geregistreerd op Curaçao.

Het schip heeft niet in Nederlandse wateren gevaren. Maar toen het in de buurt van Nederland kwam, nam Nederland als EU-lidstaat zijn verantwoordelijkheid voor het EU-wapenembargo tegen Syrië, aldus Rosenthal. De MV Alead had vermoedelijk helikopters en wapens aan boord.

Samenwerking
Daarna is volgens hem intensief samengewerkt met het Verenigd Koninkrijk en andere landen om te verhinderen dat het embargo zou worden geschonden. Via de autoriteiten op Curaçao is geprobeerd het vrachtschip tot een inspectie te bewegen. Maar daar ging de bemanning niet op in. Op een gegeven moment verdween het van de radar, nadat het signaalsysteem was uitgeschakeld. “Hierop heeft de verzekeraar de verzekering van het schip ingetrokken”, aldus Rosenthal. Daarop maakte het schip rechtsomkeert ‘en is dit wapentransport naar Syrië verhinderd’.

Alert
Het is volgens de minister ‘ondenkbaar dat het Syrische regime wordt voorzien van nieuwe wapens die worden ingezet tegen onschuldige burgers. We blijven samen met internationale partners alert om ook in de toekomst dergelijke transporten te voorkomen’. De Nederlandse kustwacht is niet bij de actie betrokken geweest.

Beschuldiging
De Verenigde Staten beschuldigden Rusland er vorige week van Syrië gevechtshelikopters te leveren, maar Moskou ontkende dit en zei geen nieuwe gevechtshelikopters te hebben geleverd. Wel zijn volgens Rusland reparaties uitgevoerd aan al eerder geleverde toestellen. De Europese Unie stelde afgelopen vrijdag meer sancties in tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad. De Britse autoriteiten hebben de MV Alaed inmiddels in de buurt van Schotland aangehouden.

© ANP, alle rechten voorbehouden

7 reacties op “Nederland helpt bij tegenhouden heli’s Syrië”

 1. @kasuari. Indonesie is geen onderwerp van internationale boycot.

  Overigens is Nederland wel hypocriet. Nederland schendt de mensenrechten ook, maar vindt de eigen schendingen minder erg dan die van anderen.
  Die arrogantie moeten veel westerse landen nog afleren.

  http://www.tekenvoorrechtvaardigheidinnederland.nl

 2. @kasuari, Hoezo? is er een burgeroorlog in Indonesie? Schiet het leger van indonesie op huizen en flats en kerken worden er massaal mensen gemarteld en vermoord daar?

 3. Maar Nederland mag wel tanks, marineschepen verkopen aan Indonesie?

  Hypocrieten!!

 4. Als Curacaosche schepen internationale sancties gaan helpen ontduiken, wat is dan het risico voor Curacao?

 5. Curacao boort nieuwe bronnen van inkomsten aan ???
  Nu tegoeden van Do$ $anto$ nog bevroren zijn in USA lijkt de nieuwe geldschieter via de wapenhandel te zijn gevonden door G. Schoten!!!!!

 6. Rita, kom er maar in!

 7. Goed werk Nederland!