• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) spant donderdag een kort geding aan tegen het beleid van de overheid dat maximumprijzen wil opleggen voor medicijnprijzen per 1 juli. Volgens de VIPP verdienen leverancier, importeurs en botika’s op deze manier niets meer.

Advocaat Michael Bonapart zegt namens de VIPP dat de commissie verlaging kosten geneesmiddelen een mix aan maatregelen adviseerde. “De overheid heeft daar maar één maatregel uit genomen en dat is de verlaging van de margers voor de importeurs.”

Prijzen verlagen
Bonapart legt uit dat de overheid wil dat er goedkoper wordt ingekocht. “Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden en waarschijnlijk zit er druk achter van het Cft (College financieel toezicht). Maar je kunt geen prijzen opleggen aan exporteurs. De regels die de overheid maakt gelden voor Curaçao en niet voor exporteurs die in het buitenland zitten, je kunt hen niet de regels voorschrijven.” De advocaat vertelt dat het de bedoeling is dat exporteurs 15 procent moeten inleveren en dat de importeurs nog 20 procent daar bovenop moeten gooien. “Maar wie zegt dat een exporteur zijn prijs met 15 procent wil verlagen? En als de importeur toch gedwongen is om de prijs van de exporteur te betalen, wie betaalt de importeur dan die 15 procent?”

Vastlopen
De advocaat zegt dat de importeurs op deze manier vastlopen. “Dit geldt overigens niet voor alle medicijnen, maar er zijn wel medicijnen die op deze manier te duur worden om ingekocht te worden met als gevolg dat je straks niet meer kunt leveren.” Daarnaast geeft Bonapart aan dat de importeurs op dit moment voorraden hebben, maar deze niet kunnen verkopen omdat de botika’s (de afnemer) wachten tot 1 juli. “Dan krijg je als gevolg dat de importeur de voorraad niet meer kan verkopen voor een prijs die hoger ligt dan de nieuwe maximale prijzenlijst toestaat. Hierdoor loopt de importeur vast, want deze verdient dan niks meer op de voorraad.”

Andere aanpak
De VIPP heeft eerder aangegeven de aanpak van Aruba te willen overnemen. “De zorg kost altijd geld, maar je kunt het beheersbaar maken”, gaat Bonapart verder. “Op Aruba is de regering om de tafel gaan zitten met zowel de exporteur als de importeur en de botika’s. Er is gekeken naar wat haalbaar is voor alledrie de partijen en wat zij alle drie kunnen inleveren. Vanuit dat punt is een compromis gesloten.” De advocaat kaart ook de methode aan die op Jamaica wordt gehanteerd. “Importeurs roepen een prijs voor een medicijn en exporteurs kunnen hierop reageren. De exporteurs kunnen zich opgeven door zich in te schrijven en de importeur kiest dan het beste aanbod uit.”

Kort geding
Bonapart zal donderdag namens VIPP pleiten voor een andere oplossing en aangeven dat deze wet, die per 1 juli moet ingaan, niet goed doordacht is. “De overheid zegt dat de voorstellen die VIPP aandraagt niets zullen opleveren, maar je kunt niet zomaar iets opleggen en niet stilstaan bij de consequenties”, aldus advocaat Bonapart.

4 reacties op “VIPP spant kort geding aan tegen overheid”

 1. Beste VIPP,
  Als jullie nu gewoon Schotte medeaandeelhouder maken van jullie toko’s dan komen er minimum prijzen in plaats van maximum prijzen. Probleem opgelost!

 2. Deze overheid doet tenminste wat aan. De andere liet het maar gebeuren en vond alles goed.
  Hoop dat nieuwe farmaceuten op Curacao hun deuren gaan openen om zo deze mensen uit te sluiten. Genoeg is genoeg, de zakken puilen uit van al die jaren van vrije zakkenvullerij zonder controle.

  Verder zijn er nog steeds veel mensen die in ”wonderpillen” geloven. Er bestaat geen wonderpil. Afslanken, veel bewegen, minder eten doet wel wonderen en kost niks!

 3. Nog een zaak die de overheid zal verliezen op de kosten van het volk.

 4. Safe Strategies for Drug Savings – PharmacyChecker.com

   www.pharmacychecker.com/pdf/strategies_for_drug_savings.pdf