• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Patiënten met staar of pterigiu kunnen zich opgeven voor een behandeling in Venezuela via het Misión Milagro project. Oogartsen op Curaçao zijn echter niet positief over het project: er is lokaal geen overleg geweest. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers hoe zij erover denken.

“Dit is het beste idee door een regering dat ik me kan herinneringen”, vindt de 39-jarige Rishira. “Mijn tante is ooit behandeld in Venezuela voor iets anders, maar ik was erg onder de indruk van de kliniek daar. Het lijkt me dat voor dit project zeker een dergelijke kliniek wordt gebruikt. Ik vind het knap dat de regering heeft gezorgd dat Curaçao deel uitmaakt van dit project. Verder heb ik geen hoge pet van ze op, maar dit is heel goed.”

Geen moeite gedaan
De 27-jarige Kim is tijdelijk werkzaam als zuster in het Sehos en maakt zich zorgen om het project. “Ik heb best wat onderzoek gedaan naar de medische wereld in Zuid-Amerika en het is echt schrijnend. Ik zou voor geen goud naar Venezuela gaan, ook al krijg ik er geld voor.” Ook de 41-jarige zuster Christina is niet enthousiast. “Er zijn hier genoeg artsen die zouden willen helpen aan een dergelijk project, maar er is geen moeite gedaan om hier energie in te steken. Dit project hadden we lokaal kunnen realiseren.”

Ervaring genoeg
“Ik ben blij dat er eindelijk een oplossing is voor staar”, reageert de 52-jarige meneer Dumantilia. “Ik ken heel wat mensen die last hebben en een behandeling is duur. In Venezuela is er ervaring genoeg. Ik kan me voorstellen dat lokale oogartsen het benauwd krijgen: hun werk verdwijnt, omdat ze er teveel geld voor vragen. Nu hebben ze niks.” Ook de 42-jarige Jeff is positief over het project. “Ik ben blij met deze samenwerking. Landen die zo dicht bij elkaar liggen, moeten elkaar helpen en dit is een goede stap.”

13 reacties op “‘Misión Milagro had lokaal gekund’”

 1. @ Makaya. Er is veel ervaring met begeleiding dus daar zal niets aan veranderen en de problemen zullen hetzelfde zijn als bij andere buitenlandse behandelingen. Voor de nazorg/nacontrole zijn onze eigen artsen verplicht om daarvoor te zorgen en moeten daarvoor een briefje tekenen. Als patienten van onze artsen worden afgepakt en dus in hun portemonnee worden geraakt, zijn ze daar zeker niet blij mee. Gelukkig is het met de huisartsen nu wel geregeld, maar ruzie maken met de medici is het beleid.

 2. Onzinnig plan !!!
  Investeer liever de te maken extra kosten in upgrading en training van locaties op Korsou zelf.
  Te simpel voorgesteld plan:
  a) hoe wordt er omgegaan met meereizende begeleiders
  b) hoe is nacontrole geregeld
  c) wie staat garant voor problemen/kosten bij onvoorziene complicaties
  Denk eerst eens door aan de gevolgen voordat er dit soort onzinnige plannen worden uitgewerkt.

 3. @ yes sure. rico verhaaltjes??? aan je oog opereren en al je organen eruit??? hahahahaha ende maan is vierkant

  Ik weet zeker, dat het gebeurt of gebeurd is in sommige landen. Griekenland was/ is een voorbeeld. Rico noemt geen land waar het gedaan is.

 4. MIjn moeder is vorige week op Curacao geholpen aan haar ogen. Zij is daar zeer te spreken over. Ze heeft nog een oog te gaan. Die wil ze ook gewoon op het eiland laten doen. Als ze alleen maar in aanmerking komt voor operatie in het buitenland dan laat ze het niet doen. Stel dat er complicaties zijn, moeten de lokale oogspecialisten de puinhoop gaan behandelen. Slecht plan.

 5. rico verhaaltjes??? aan je oog opereren en al je organen eruit??? hahahahaha ende maan is vierkant

 6. Ik begrijp er nog steeds niets van. Iedereen, die hier legaal woont, is verzekerd en we hebben zelf oogartsen, die minstens zo goed zijn als die in Venezuela. Wat is het probleem of de noodzaak of moet ik vragen wat de dubbele agenda is. Laat Venezuela de olieprijs halveren en daar hebben we wat aan.

 7. @ Trabow pa un y tur. Als bijvoorbeeld de bouw en horeca met 80/20 moeten werken kunnen de aannemers en de horeca de tenten wel sluiten. Pak ook de chronisch werkelozen aan, die niet willen werken.

 8. @Trabow, ja maar dan moeten ze ook willen werken. Genoeg werk in de horeca maar je vind niemand.. in de bouw veel buitenlanders die wel hard willen werken. liever lekker uitslapen en dan in de avond mensen beroven..

 9. Nu er toch een negatief advies is van het Cft voor een nieuwe ziekenhuis, kunnen we die stallen met ongedierte wel sluiten en alle patienten naar het buitenland sturen. Dat zal weinig schelen, want er gaan toch al honderden per jaar naar het buitenland.

 10. 80-20 MOET er komen indien men een eind wilt maken aan de Curaçaose werkloosheid en gevolgen hiervan voor de Curaçaose gemeenschap.
  Kom op er is geen tijd meer te verliezen.
  Er zijn mensen die zich ”Curaçaoënaars” noemen maar tegen Curaçaoënaars werken.
  80-20 MOET er komen, Nederland wil dit namelijk ook, minder werklozen richting Holland.
  Publiceer dat Wet maar snel in de Staatscourant.

 11. Als Venezuela een poging doet om Curacao over te nemen zullen ze minder blij zijn met alle hulp van onze grote buurman.

 12. een zus van mijn college was behandeld daar voor een simpele oogaandoening. Toen hoorde ze niets.. bleek achteraf dat ze al haar organen eruit hadden gehaald en ze leefde nog aan een machine. Zgn had deze zus hier toestemming voor gekregen.. als klap op de vuupijl moest de familie ook nog betalen voor de operaties..

 13. Ben wel benieuwd wat meneer Dumantilia te zeggen heeft over de 80-20 regeling. Of geldt dat alleen voor de laag geschoolde gemeenschap?