• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – PAR-lid Omayra Leeflang noemt het plan van Pueblo Soberano voor gratis onderwijs ‘belachelijk’, omdat de overheid dan ook schoolgeld voor rijke bewoners zou betalen. “Er bestaat al een speciale regeling waarbij de overheid het schoolgeld betaalt voor minder bedeelden”, aldus Leeflang.

Volgens Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) betaalt de overheid de studiekosten voor kinderen van ouders die minder dan 40.000 per jaar verdienen, dus minder dan 3300 per maand verdienen. “Dat wil zeggen dat alle ouders die in de onderstand zitten, in aanmerking komen voor een vergoeding voor de studiekosten van hun kinderen die naar HAVO of VWO gaan”, aldus de politicus.

Regeling
De tegemoetkoming in studiekosten is bedoeld om te helpen bij het betalen school- en/of cursusgeld tot een maximum van 2400 gulden per jaar en boeken/leermiddelen met een bedrag van 800 gulden per jaar. Voor kinderen die naar het VSBO gaan is er ook een regeling bij Fundashon pa Inovashon di Enseñansa (FIdE) om de kosten voor boeken te betalen. “Daarnaast moet gezegd worden dat de regering een bedrag van 8000 per maand betaalt voor elke leerling die naar het voortgezet onderwijs gaat. Uit dat geld moeten de salarissen van leerkrachten, onderhoud van de scholen, water, elektriciteit en zorg van onderwijs worden betaald.”

Lage inkomens
“Het is dus logisch dat ouders die dit wel kunnen en zelfs rijk zijn, moeten betalen voor de studie van hun kinderen”, vindt Leeflang. “Als toenmalige minister van Onderwijs heb ik de wet voor verplicht onderwijs van vier tot achttien jaar ingevoerd. In deze wet is geformuleerd dat de overheid moet betalen voor eten, vervoer en kleding van kinderen van ouders met lage inkomens indien de ouders hier niet voor kunnen betalen. De regering van MFK, PS en MAN moeten geld op tafel leggen om aan deze wet te voldoen!”

26 reacties op “‘Plan voor gratis onderwijs belachelijk’”

 1. @ Roosje. We zullen maar niet al je leugens en nonsens blootleggen en zeker geen vragen aan je stellen, want dat is bij alle boberano’s zinloos gebleken.

 2. @roosje een cedula is gewoon een id card. en geen nationaliteit. op curaçao heb je toch ook een cedula. een cedula is verplicht toch ook hier

 3. @roosje. nee hoor ben geen colombiaan maar ken er wel 2 ned die zijn gaan wonen. als pensionado met eigen geld heb je een cedula, (een verblijfsvergunning bij de veiligheidsdienst aanvragen)nodig(geschreent). ze behandelen je beter dan op curaçao.

 4. @yes sure, dacht je dat je zomaar in Barranquilla mag wonen?
  Je mag in Colombia wonen, maar je bent verplicht om om de twee maanden terug te gaan naar jou eigen land, zo niet dan moet je de Colombiaanse nationaliteit aannemen!

  Of kom jij uit Colombia? Als het zo is, wat doe je dan op Curacao als het in Colombia veel beter is?

 5. als ze zo doorgaan vertrekt iedereen naar Barranquilla. de scholen zijn top.je mag kiezen in het frans duits spaans of engels.en het leven is puur natuur en zeer betaalbaar. inzie steeds meer europeanen daar.

 6. @Jerrel, je zit gewoon te verzinnen!

  Dacht je soms dat alle ouders van schoolgaande kinderen thuis zitten te niksen?
  Ze werken! Ze werken in winkels, hotels etc. en verdienen maar een kruimeltje zodat jij jouw buik vol en rond kan eten, door hen een hongerloontje uit te betalen !!!

  Deze regeling geldt voor mensen die meer dan 3000 gulden NETTO per maand verdienen.
  Als het jou niet bevalt mag je naar een ander land verhuizen, simpel zat. Je wordt niet gedwongen om op Curacao te blijven, in Nederland zal je meer belast worden.

  Nederland wil juist dat Curacao zelf meewerkt door oplossingen te bedenken tegen alfabetisme en ontspoorde jongeren die wegens armoede niet meer naar school gaan en de criminaliteit in gaan. Brongerichte aanpak.

  Maar mensen zoals jij, en Oma-ra en de PAR willen liever dat de Nederlandse belastingbetaler Curacao met letterlijk alles blijft subsidieerden, net als vroeger tijdens de PAR-dynasty. Het liefst willen ze doorgaan met het dumpen van probleemjongeren in Holland. No way!
  Oma-ra vergeet dat haar salaris ook betaald wordt door mensen waar ze op neerkijkt, en niet alleen door mensen waar zijn op naar kijkt…
  Eindelijk doet dit kabinet iets in plaats van alsmaar bedel en huilbrieven naar Nederland te sturen voor nog MEER GELD van de Nederlandse belastingbetaler die het zelf heel moeilijk heeft!
  Dit kabinet regeert. Maar de PAR delegeerde 16 jaar en werd en wordt nu nog betaald door het arme volk, voor het delegeren aan Holland cq verantwoordelijkheid verschuiven op Holland.

  Dhr. Wiels pabien (gefeliciteerd) ku e logro aki, pabien ku Wet 80-20. Alle Curaçaoënaars aan het werk, wet 80-20 !

  Gefeliciteerd dhr. Wiels, man met ruggegraat, je hebt bereikt wat anderen jarenlang hebben laten liggen, uit gemakzucht. Eindelijk werk aan de winkel, yeah!

  Danki !!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Eigenlijk betekent het nu dat hardwerkende YDK het schoolgeld moeten gaan betalen voor de YDK die te lui zijn om te werken en overal kindjes maken (en hier geen geld voor hebben)..

 8. Kun je na gaan hoe verrot en corrupt deze regering in elkaar zit, Wiels weet te veel moet en zou zijn zin krijgen omdat hij niets maar dan ook totaal niets heeft gepresteerd in 19 maanden,nu ff gauw deze twee wetten er door jagen wat het land nog meer in de rode cijfers zet.en over 1 jaar zegen ja het kan toch niet door gaan,wat een misselijk zooitje is het toch.Het wordt inderdaat eerdaags bloedvergieten zo als Wiels voorspeld maar voor hem de verkeerde kant.

 9. @ Jeroen, ben je zo achterlijk dat je niet begrijpt dat iemand uiteindelijk hiervoor moet betalen?

  Deze regeling kan Curacao momenteel niet betalen, dan moet je niet onnodig geld uitgeven. Zodra wij het op Curacao niet meer aankunnen komen we gewoon naar NL, omdat jullie wel zo dom zijn

 10. Jeroen:

  In Nederland zijn ze ook al aan het kijken om de kindertoeslag net als de zorgtoeslag toe te passen. Dat lijkt me ook zeer logisch! Bij de bron pakken is de rijken!

 11. @Marie Montreux Ik vraag me af hoe dit te rijmen is met het voornemen van de regering om de inkomstenbelasting van deze groep belastingbetalers van 49.5% naar 49% naar iets van 36% moet gaan. Voor de ondernemers is de verlaging van de winstbelasting al ingevoerd. Als je in loondienst bent wordt je wel heel erg hard gepakt door deze regering, want die verlaging die aangekondigd is door Jamalodin wordt dus gewoon een verhoging volgend jaar.

 12. @ Birgit. 8.000 gulden per maand per schoolgaand kind

  Je hebt gelijk en het moet niet per maand maar per jaar zijn.

 13. Veel respect voor Leeflang. Een perfecte dossier kennis en kan dan ook snel reageren. Oppositie wordt op Curacao via de media gevoerd. Het Parlement is monddood, ze steunen corrupte en ombekwame bestuurders. Minister Spies moet orde op zaken komen stellen over begrotingstekorten. Schandalig!

 14. @ Marie Montreux. Het is gewoon je reinste populisme, dat hij nodig heeft voor de verkiezingen met een sterk geslonken aanhang.

 15. Goed dat ze dit op tafel gooit. er bestaat al een regeling. Nu gaan ze ad hoc iets doorvoeren dat waarschijnlijk volgend jaar weer terug gedraait gaat worden. Laten we maar hopen dat het geld er in Augustus is. En er boeken zijn zodat de leerlingen hier niet de dupe van worden!! Zo’n plan kan je toch niet in 3 maanden afraffelen en doorvoeren. gedoemd om te mislukken. Beter wachten ze nog een jaartje en werken ze het echt goed uit!

  Haastige spoed is zelden goed!

  @ Kasuari. kna moeilijk oppositie voeren als de coalitie al onderlinge afspraken heeft om alles wat de oppositite op tafel left weg te stemmen. Volgens mij was de motie van afkeuring de eerste keer dat de coalitie verschillend gestemd heeft.

 16. zo ken ik een die op de mbo zit en 350 krijgt. ze koopt kaartjes om naar dansjes te gaan en dan aan het begin van het schooljaar huilt ze. waar zijn de vaders van de schoolgaande kinderen die wel ieder avond zit te zuipen bij de sneck. hebben ze geen verantwoordelijkheid? en moet ik nu hun verantwoordelijkheid dragen???? nu het geld op is door het vele rijzen, moet ik gaan dokken???

 17. Ik heb de speech van dhr. Wiels over zijn zogenaamde schouder-plan beluisterd en dit is niet hoe hij het gheeft omschreven. hij zegt dat iedereen (dus niet ouder) die boven de 35.000 per jaar verdient 1% moet afstaan aan de onderwijspot. Iedereen die boven de 50.000 per jaar verdient 2% etcetc.
  Dus mensen die zich inhouden, studeren, een goede baan krijgen en dan eventueel 2 kinderen moeten betalen voor de scholing van al die impulsieve mensen die op hun 15e al beginnen met het voortbrengen van de eerste van hun kroost van minimaal 6
  Belachelijk.
  Investeer eens in seksuele voorlichting en voorbehoudsmiddelen!

 18. De werkelijke reden waarom Wiels graag gratis onderwijs wil, is dat hij dan uiteindelijk kan controleren wat onderwezen wordt. Dit proces gaat (wel) langzaam maar uiteindelijk – als iedereen gewend is niet meer voor het onderwijs te betalen – komt de ware aard naar boven. Want: wie betaalt, bepaalt. Boeken/lesmethodes zullen nu jaren mee moeten gaan en bij een verbeterde methode zal men moeten wachten tot de boeken finanicieel zijn afgeschreven; niet technisch (want waar je niet voor betaalt, ga je niet zuinig mee om). Verder hebben de docenten ook geen input meer op de te volgen methode want niet iedere school kan zijn eigen methode kiezen – veel te kleinschalig. Men wil nu bulk inkopen om de korting. Kortom de leerlingen zijn hier (wederom) de dupe van.
  Uiteindelijk zal alleen maar in het papiamento worden onderwezen en uiteraard de boeken/lesmateriaal idem.
  Diegenen die het kunnen betalen, laten hun kinderen naar het prive onderwijs gaan, maar in deze geest zal dat ook wel worden afgeschaft. De communistische aard komt nu echt naar boven en hoe doorzichtig is dit niet…

 19. @ Peter. Net als de kindertoeslag voor de rijken moet afgeschaft worden.

  Bij mijn weten bestaat er hier geen kinderbijslag.

 20. 8.000 gulden per maand per schoolgaand kind voor salarissen, onderhoud gebouwen, water en electriciteit en zorg van onderwijs. Dat lijkt me wel heel erg veel geld per maand. In een klas zitten minstens 20 kinderen (meestal meer), dat is 160.000 gulden per maand per klas! Uitgaande van 10 schoolmaanden komt dat neer op 1.6 miljoen gulden per klas! Bij mijn weten gaat het niet op aan het salaris van de juf / meester die daar staat en gezien de staat van vele scholen, ook niet aan het onderhoud. Dus waar gaat dat geld dan wel naartoe? Ik hoop van ganser harte dat het hier een typefout betreft.

 21. Is het mogelijk ook inhoudelijk te reageren?

 22. @Jeroen en Kasuari..Ze lijkt Wiels wel…hahahhaha, die wordt ook met de dag ongeloofwaardiger. Eerst 1 groot toneelspel opvoeren samen met Schotte om de begrotingsdruk te omzeilen en als blijkt dat Spies er niet in trapt is de ruzie in 1x bijgelegd.Hoe doorzichtig kan je zijn.

 23. @Kasuari, je hebt gelijk. Deze mevrouw is altijd bezig met ruziën, er komt nooit maar dan ook nooit iets educatief uit haar mond. Het lijkt me uiterst vermoeiend om met zo’n extreem moeilijk persoon te moeten samenwerken.
  Ze wil maar niet loslaten.

 24. Mooi dat deze mevrouw zich zo laat kennen. In Nederland krijgt iedereen kinderbijslag ook rijke ouders!
  Een beter land begint bij toegankelijke onderwijs voor iedereen.
  Wel klagen en klagen maar de problemen niet bij de bron willen aanpakken.

 25. Leeflang zegt eindelijk eens iets zinnigs! Net als de kindertoeslag voor de rijken moet afgeschaft worden. Subsidie moet persoonsgebonden zijn.

  Wiels zal het met Leeflang hierover toch wel eens moeten zijn. Wiels komt zo graag op voor de armen…..

 26. Ga toch oppositie voeren ipv elke keer verhaaltje doen bij de Media…

  PAR wordt met de dag ongeloofwaardiger….