• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – CHATA (Curaçao Hospitality and Tourism Association) heeft vandaag een spoedvergadering gehad met alle aangesloten hotels. Aanleiding was de analyse van de bezettingscijfers van deze hotels. Vanaf april 2012 werd een daling in de bezettingsgraad geconstateerd bij de aangesloten hotels.

Een bezetting van 65 tot 70 procent werd in april en mei gemeten en dat is erg laag. Tijdens de bezetting bleek dat de hotels zich ook zorgen maken over de bezetting voor het zomerseizoen. CHATA analyseerde de cijfers van het CTB (Curaçao Tourist Board) waar juist uit af te leiden viel dat de aantallen bezoekers naar Curaçao met 11 procent gestegen waren in het eerste kwartaal van het jaar.

Familie en appartement
CHATA en de aangesloten hotels hebben veel inspanningen verricht om de kamerprijzen te verlagen door onder andere het aanbieden van verschillende paketten. Daarmee proberen zij bij te dragen aan de stijging van de bezoekersaantallen. Een stijging van de bezoekersaantallen hoeft niet te betekenen dat dit allemaal toeristen zijn. Ook veel bezoekers komen om familieredenen naar Curaçao en kunnen dan bij familie verblijven. CHATA weet ook dat steeds meer bezoekers ervoor kiezen om in een appartement te verblijven in plaats van in een hotelkamer. CHATA maakt zich wel zorgen over de ontwikkelingen in de hotelsector.

Actieplan
CHATA werkt onder andere samen met het bureau voor Toerisme om meer bezoekers naar Curaçao te krijgen, maar de cijfers beloven niet veel goeds voor het aankomende seizoen. CHATA is daarom begonnen om in samenwerking met de aangesloten hotels tot een duurzame structuur en een actieplan te komen voor de komende maanden.

Airlift
De ‘airlift’ is volgens de CHATA erg belangrijk. Curaçao heeft meer luchtvaartmaatschappijen of een hogere frequentie van de bestaande maatschappijen nodig om meer bezoekers te vervoeren denkt CHATA. Lizanne Dindial, CEO en Voorzitter van CHATA, meldt dat de leden van de CHATA vandaag aantoonden dat zij hulp nodig hebben van alle partners om meer toeristen naar Curaçao te krijgen die worden ondergebracht in de hotels en dit zal uiteindelijk bijdragen aan de economie.

27 reacties op “CHATA: zorgen over hotelsector”

 1. Zware straffen voor Dos Santos en Shotte,zij hebebn de wet/strijd Portugal Nederland in elkaar gezet,hier staat een gevang in holland op van 15 jaar.Welkom Gerrit en Roby.

 2. Het is toch eigenlijk te gek dat Curaçao geen overkoepelend overlegorgaan heeft op het vlak van toerisme. Het Bureau voor Toerisme, het Hotelwezen ,de Immigratiedienst en de verhuurders van appartementen, hebben allemaal hun eigen gegevens. Bij elkaar gegooid is het een rommeltje waar niemand nog wijs uit wordt.
  Voor het ontwikkelen van Curacao als toeristisch product, moet er nog veel gebeuren. Samenwerken is belangrijk om tot een blijvend goed resultaat te komen.
  In de onderstaande bijdragen worden al flink wat suggesties gegeven voor verbeteringen.
  Een mooie taak voor de regering om hier wat lijn in aan te brengen. En ja, daarvoor hoef je niet naar het buitenland.

 3. @Karlos,

  Een botanische tuin met de huidige waterprijzen? Als toeristen bloemen em plantjes willen zien kunnen ze in het St Christoffelpark terecht. een prachtige plek om de echte Curacaose natuur te zien en te beleven. Een prachtig reservaat. je zou er een keer moeten gaan kijken.

  verder worden er hier goede punten gemeld over de stoelgarantie. Dat is geld weggooien. Airlines vliegen op routes waar geld verdient kan worden aan ticket verkopen. Die varieren nogal ja en dan is het erg handig als de regering dan je verliezen dekt. Meer airlift heb je nodig als je huidige vluchten vol zitten. Of er nieuwe bestemmingen zijn vanuit waar d emensen naar Curacao willen komen. Curuacao moet een HUB functie krijgen roepen ze. Nou die toeristen vliegen lekker door naar Miami, Aruba en Bonaire dus. jammer dat we ze niet liever hier willen laten komen. Ze werken elkaar zelf tegen.

 4. Naar mijn mening, wil een echte YDK eigenlijk helemaal geen toeristen op het eiland. Het is helaas te vaak duidelijk geworden dat men niet service minded is. Als je ziet hoe je bijvoorbeeld bij een willekeurige McDonalds geholpen wordt, als local moet je er een beetje om lachen, of valt het niet eens meer op. Er heerst momenteel een zeer vijandige sfeer, gericht tegen alles wat van buiten komt.

 5. Lisa Dindial heeft het uitgelegd. Het verschil in cijfers betreft het verschil tussen bezoekers en toeristen, want niet elke bezoeker is een toerist. Ze wil meer airlift, meer service en toch ook weer meer geld voor stoelengarantie. Ik hoor niets over verlaging van de hoge dollarrate van onze accomodaties.

 6. Curacao is in de zomer altijd minder aantrekkelijk voor Europese toeristen, het is immer in Europa ook prima weer en daar kan men inmiddels voor een habbekrats op vakantie. Spanje is spotgoedkoop, krijg je in een restaurant voor nog geen 3,5 euro voor-, hoofd-, nagerecht, halve liter wijn en schnapps toe. Dat zie ik ze hier nog niet zo snel doen.
  Reizen binnen Europa kost ook 3 x niets, met Ryanair, Vueling etc kun je voor rond de 30 euro op en neer naar je bestemming.

  Wil Curacao concurreren op die markt dan zullen de prijzen fors omlaag moeten en dat is onhaalbaar. Gezien de huidige crisis in Europa, Amerika, Canada hebben we te maken met een minder kapitaalkrachtige markt. De toeristen hebben simpelweg niet langer de mogelijkheid om ettelijke duizenden euro’s of dollars te besteden aan een vakantie op Curacao.
  Lange reistijden, slechte bereikbaarheid van vliegveld Dusseldorf (vanuit Nederland) en de algehele situatie alhier, helpen natuurlijk ook niet.

  Een toeristisch beleid wat op korte termijn de trend zal doen keren is niet te realiseren, derhalve zullen we deze maanden door moeten zien te komen. Voor de lange termijn is een gedegen aanpak van alle problemen wel vereist.

 7. Als gepensioneerde van een luchtvaartmaatschappij vlieg ik nogal vaak heen/weer, hetzij naar Ned. hetzij de VS.. Tot voor een aantal maanden terug was het meekomen van/naar Ned.een erg groot probleem probleem. Verleden week teruggekomen en zowel heen/als terug met 80 open plaatsen. Onze dochter is vd week hierheen gekomen en zei dat er zoveel open plaatsen waren. Ja, er komen steeds minder mensen deze kant op, en ja dat ligt zeer zeker aan de gevoelens van onveiligheid, het anti-Nederlands gebral van Wiels cs. Veel mensen kiezen nu voor Aruba (wel duurder)en Punta Gana (goedkoop).Ik voorspel dat zolang deze geldverslindende operette club blijft zitten het aantal bezoekers steeds verder zal afnemen.

 8. @Karlos, voorgaand bericht is duidelijk ook aan jou gericht, how stupid can you be ?

 9. @Boris, er is één verschil, in Nederland zitten ze niet op die “toeristen” uit Curaçao te wachten, wij wachten wel op die toeristen uit Nederland. Valt het kwartje ?

 10. STAP 1:
  Verbeter imago van je produkt =
  a) wees KLANTVRIENDELIJK
  b) bestrijd CRIMINALITEIT
  c) maak eiland SCHOON
  d) hanteer EERLIJKE TARIEVEN
  e) varieer AANBOD
  Begin maar eerst hiermee en dan hopen dat verval van aantal toeristen niet doorzet!

 11. Dit was volledig te verwachten! Helaas is de lokale bevolking vaak veel druk ènkel met elkaar bezig en laten de toeristen vaak links liggen. Ze negeren en overal maar laten wachten. Die overduidelijk zichtbare ONgastvrijheid vertaalt zich dus nu zo. Goede service laat zich verder vertellen, maar slechte service ook!

 12. @Boris, op 15-06-2012 om 22:54

  Chapeau !!!

 13. @RasEchteWereldBewoner, hou toch op met dat gezeur, in Europa is de toerisme ook in een neerwaartse spiraal. Wat Curacao niet moet doen is stoel garanties blijven geven want we kunnen dit niet eeuwig blijven financieren, we hebben dat geld gard nodig. Er is meer dan toerisme alleen.
  Creëer bijv. een botanische tuin waar mensen rond kunnen kijken en iets van kunnen leren over tropische gewassen, groenten, fruit en bloemen die hier groeien. Proeftuinen etc.
  Maak reclame voor de unieke Curaçaose natuur.

  Zon zee en strand is er overal in de regio, Curacao moet dus iets bedenken om zich van de rest te onderscheiden.

 14. @ Boris Helemaal mee eens. Zijn jullie wel een bij de vriendelijke Immigratie dienst ivan Miami airport geweest. 2 a 3 uur wachten is daar normaal. maar daar hoorje niemand over. En de rijen op Curacao zijn nog steeds korter dan schiphol. Probeer op schiphol maar om 3 uur smiddags binnen 15 minuten erdoor heen te komen.

  Dus er is meer airlift nodig. Vanuit Europa landen er dagelijks 2 grote vliegtuigen met zo’n 500-600 man samen. Die duitser vliegt 1 x per week maar krijg hem niet vol en zet dus geen 2de vlucht in. En vanuit de US: Had gelezen dat Insel air boze plannen hadden om heel USA m.b.v. US airways naar Curacao te brengen. Jammer dat alle plannen van tafel geveegd konden worden toen Curacao gedowngrade werd naar CAT 2. I.p.v. Dat de regering alsmaar concurenten binnenhaald voor de lokale maatschappijen zouden ze wat meer kunnen doen om de lokale maatschappijen te helpen. Oh ja dat doen ze al. Een bedrijf dat al 2 x bankroet was/is miljoenen in te pompen. Lijkt mij ook niet zo slim.

  De reputatie van Curacao is geschaad. Ciminalitiet en een currupte regering houden de toeristen weg. De economische crisis in de EU helpt ook niet. Vinden ze het dan raar wat er gebeurt. Lijkt mij toch echt dat deze regering een probleem heeft met op lang termijn te denken. Strategisch denken en niet alles ad hoc oplossen waardoor er nog meer problemen ontstaan.

 15. @ Boris

  Hoe zou dat toch komen…..

 16. De CTB zegt dat er juist meer ‘toeristen’ komen en de Chata van niet.. of slapen deze ‘toersiten’ in tentjes op het strand?

 17. wij verhuren zelf appartementen en villa’s… ook daar is het sinds april kommer en kwel. Vergeleken met voorgaande jaren 20-30% minder en bovendien wordt er meer ‘geshopt’: dus omzet en marges lopen terug. De belangrijkste doelgroep voor langer verblijf blijft Nederlanders en die geven, vanwege de recessie, nu echt aanzienlijk minder uit. Wat er nog komt is ‘on a budget’; voor 600 euro je vlucht en een week accommodatie in een van de grotere parken of hotels: daar wordt dus verlies op geleden. je kunt niet heel lang ongestraft aan kamervulling blijven doen.
  Killing is ook de in 2010 ingevoerde logeergastenbelasting. 7% maar liefst op de vaak toch al prijzige accommodatie. Verder merken we duidelijk dat het negatieve imago van Curacao sterker wordt, zowel politiek (bananenrepubliek), maar ook de onveiligheid. Imago is belangrijker dan ‘werkelijkheid’.

 18. De CHATA is dus geen vriendje van onze regering, dit in tegenstelling tot al onze andere voorlichters.

 19. En het toerisme was in eerste kwartaal 2012 gestegen?? Hoe debiel moet je zijn om cijfers te interpreteren? + of -.. ooooh wait.. kòrsou.. siiiiiii

 20. Om een hoge bezettingsgraad te halen zijn diverse zaken belangrijk 1 goed opgeleid personeel van hoog naar laag die bereidt zijn de gasten op de eerste plaats te zetten 2 taxies die de gasten niet overvragen 3 restaurant die kwaliteit leveren met personeel die de nodige vakkennis bezitten 5 veiligheid 6 gastvrijheid overal waar ze komen en nog veel meer dus wat nodig is bewust zijn wat nodig is opleiding opleiding opleiding opleiding opleiding en nogeens opleiding en dat betekent investeringen in scholen en personen dus CHATA het eerste wat je als manager leert is investeren om rendement te behalen

 21. @ klaagbaak, kom je na 10 -12 uur vliegen aan in nl staat er een hond en nog 30 ander geüniformeerd personeel op je te wachten en word je in een hok geplaatst waar je niet uit mag. dat is vriendelijk.

 22. met al die imbeciele criminelen, die nog steeds vrij rond lopen, kan je niet anders verwachten.
  De criminelen hier zijn allemaal geestelijk gestoorden, die extreem geweld gebruiken.
  Maar wilsoe is bezig met de miljoenen van Dos Santos veilig stellen.
  en idd. Dindial is ook een fout persoon gebleken, die door Schotte naar voren is geschoven.

 23. Jammer dat Adriaans net nee heeft gezegd tegen 3 airlifts voor slechts in totaal Nafl. 2.5 miljoen.

 24. Dan kom je na 10-12 uur vliegen aan op hato en eerste wat je ziet is een ellenlange rij bij de paspoort controle. Als je die botte en zure gezichten ziet achter die desks dan heb je al bijna weer zin om terug te gaan naar huis. Iedereen hoor je daar over klagen. Curacao wil wel het geld maar er geen moeite voor doen om de toersiten te pamperen.

 25. Dat is heel apart. Vanmorgen hebben we in het AD nog kunnen lezen dat het CTB tevreden was over de bezettingsgraad.
  Natuurlijk een club die bewust de cijfers hoog houdt maar toch.

 26. Tja, wat kun je verwachten van een Lisa Dindial die van de ministerscreening een puinhoop gemaakt heeft waardoor we nu met oncapabele mafiaregering opgezadeld zitten. Die ook nog eens door Schotte als hoofd van de veiligheidsdienst is neergezet (als je door Schotte voor een dergelijke functie worsdt gevraagd dan weet je meteen hoe het met je integriteit gesteld is).

  Hoewel Dindial volstrekt ongeschikt is voor het leiden van Chata heeft ze dit pastechi van Schotte in dank aanvaard, tot afgrijzen van de Chata leden – en medewerkers.

 27. Dat geeft aanleiding tot gefronste wenkbrauwen over de opgefokte cijfertjes van het toerisme. Het is toch logisch, dat de cijfers zakken.