• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering heeft vernomen dat een aantal bakkerijen van plan zijn om binnenkort de prijs van brood te verhogen, inclusief die van wit en bruine ‘kipashi’ op basis van water. Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) wil hier een stokje voor steken.

 
In augustus verhoogde de Vereniging van Curaçaose Bakkerijen 2008 op eigen initiatief de broodprijs. De bakkerijen konden in combinatie met verhoogde prijzen voor ingrediënten en benzine, de kosten niet meer bijbenen. Een maand later, in september, wilden de bakkerijen opnieuw de prijzen verhogen. Toen werd door de regering een commissie ingesteld om ervoor te zorgen dat de productie van brood, met de nodige legalisatie en controle, betaalbaar zou worden met nadruk op kwaliteit.

Eenzijdige prijsverhoging
Wit- en bruinbrood op basis van water die door lokale bakkerijen wordt geproduceerd, valt onder de controle van de overheid. De vrije markt bepaalt de prijs voor alle overige broodsoorten. Dit houdt in dat er geen sprake kan zijn van eenzijdige prijsverhoging van deze twee soorten kipashi.

Prijs kipashi
De overheid is de enige die aan de hand van artikel PB 2004 no. 63, de maximumprijs mag bepalen. Het inspectieorgaan van MEO zal dan ook streng hierop controleren. Daarnaast geeft het ministerie aan dat zij geen informatie van de bakkerijen ontvangen omtrent de juiste prijs voor kipashi en zal zelf een prijs berekenen. De factoren die worden meegenomen in de berekening zijn de prijs van meel, arbeid, brandstof, water en elektriciteit. Binnenkort zal MEO de nieuwe prijs bekendmaken.

7 reacties op “‘Prijs kipashi moet betaalbaar blijven’”

 1. Zouden de bakkers dan onder de Monkwet vallen en als landverraders naar Klein Curaçao gedeporteerd worden ?

 2. Ik neem aan dat die bakkerijen dan gewoon door gaan met Kipashi voor die te lage prijs maken.
  Alleen maar 5 broden per dag en daarna is het uitverkocht en kan je alleen nog maar duurder en beter brood kopen.
  Dus je maakt het gewoon in een heel klein aantal.

 3. is toch van de zotte benzine, energie en supermarkt prijzen gaan omhoog, ok geen prijsverhoging voor de bakkers, dan het brood waar je niks aan verdiend niet meer bakken en uit de winkel. zo weer een probleem opgelost

 4. Het HANGTER VAN AF WELKE ” KIPASHI EN PASTECHI” ZIJ bedoelen!!!! Hebt toch een dubbele betekenis !!!!

 5. Hmm ok dus de benzine wordt stukker duurder, het water en elektra maakt de regering een stuk duurder en dan moet de bakker tegen dezelfde prijs het brood verkopen?

 6. Door alle prijsverhogingen van componenten zal het brood natuurlijk ook in prijs moeten stijgen.

 7. Dat doen ze in noord korea en cuba ook zo