CURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) sloot vandaag haar bezoek aan Curaçao af met een persconferentie, niet bij Fort Amsterdam maar bij de Nederlandse Vertegenwoordiging. Spies gaf aan dat de Nederlandse regering zich schaart achter de bevindingen van het College financieel toezicht (Cft).
Spies trapte de persconferentie af met de boodschap dat zij met veel belangstelling de politieke ontwikkelingen van Kabinet Schotte volgt, duidend op de politieke crisis die zich deze week heeft ontplooid. “Ik kan daar niet veel over zeggen, maar wel helder is dat ondanks de politieke situatie in een land, er wel gewerkt moet worden.”
Op orde
Met werken bedoelt de minister het hervormingspakket dat over een week klaar moet liggen bij het Cft. “Wij zien bij alle landen in het Koninkrijk dat de crisis ons hard raakt, maar in het belang van de inwoners moeten we doen wat noodzakelijk is: het financiële huishoudboekje op orde brengen.”
Fundamentele hervormingen
De minister heeft ‘indringend’ met de Curaçaose regering gesproken over de ‘belangrijke opgave’ waar ze voor staan. “Net als het Cft heb ik aangegeven dat Curaçao met een heel duidelijk pakket aan hervormingen moet komen. Er zijn fundamentele hervormingen nodig vooral op het gebied van de zorg, oudedagsvoorziening en het onderwijs.” De minister verwacht wél dat de Curaçaose regering volgende week het plan voor de hervormingen rond heeft.
Centrale Bank
Bij deze hervormingen staat volgens Spies de zorg op nummer één. De hervormingen van het zorgbeleid moeten randvoorwaardelijk zijn voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis, vindt de minister. Verder heeft de bewindsvrouw haar zorg uitgesproken over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). “De Centrale Bank functioneert feitelijk niet. Dit is schadelijk voor Curaçao en Sint maarten, die hierdoor in diskrediet gebracht kunnen worden. De twee landen moeten zo spoedig mogelijk om tafel gaan zitten.”
Bientu-zaak
Spies heeft in het bijzijn van Schotte ook gesproken met minister Elmer Wilsoe (Justitie) over zijn interventie in de Bientu-zaak. “Ik heb aangegeven dat Nederland het niet goedkeurt dat Curaçao een verdragspartner als de Verenigde Staten zomaar heeft benaderd. Dit heeft ook tot verwarring geleid bij de verdragspartner.” Maar volgens de minister schijnt de regering van Curaçao daar anders over te denken.
Consensusrijkswetten
Tijdens het gesprek tussen Spies, Schotte en Wilsoe kwam volgens de bewindsvrouw naar voren dat de partijen op sommige punten ‘verschillen van inzicht’. Als voorbeeld noemt de minister de consensusrijkswetten. “Waar ik verrast over bent, is de mening dat het mogelijk is om eenzijdig consensusrijkswetten op te zeggen. Met die stelling ben ik het niet eens. Naar mijn inzicht is dit binnen het statuut niet mogelijk.”
Rijksministerraad
Spies keert vandaag terug naar Nederland. De minister zal haar bevindingen na het bezoek aan Sint Eustatius, Saba, Sint Maarten en Curaçao morgen bespreken tijdens de Rijksministerraad.
Foto’s: Aruna Jhagru
@fred @lachtertje. Was laatst in Zuid Afrika. Sprak daar met iemand die geprobeerd heeft een visum voor NL te krijgen. Dat was een heel gedoe. Ik geloof dat hij zelfs zijn financiele positie heeft moeten uitleggen. Hij zei dat het hele Schengen gebied zo moeilijk doet. In Zuidelijk Afrika hebben we ook Lesotho en Swaziland bezocht. Beide zijn zelfstandige staten. Daar zijn ze erg blij mee… Arm en ze kunnen geen kant op. Zitten opgesloten in hun eigen land binnen hun eigen grenzen. Europa versoepelt nu regelingen voor landen als Tunesie, maar het enige doel daarvan is, dat Tunesie, Libie etc meewerken aan de uitzetting uit Europa van hun landgenoten die illegaal- of met verlopen visum- zitten. Kortom.. een zelfstandig Curacao, met eigen paspoort…?
@ henkie. de Schulden die sinds 10-10-10 zijn gemaakt moet Nederland vergoeden
Zeg maar daaaaaag met je handje.
@Marie, een zeer klein gedeelte wil maar onafhankelijk worden hier. Lekker rottrappen tegen Nederland willen wel veel maar echt hun NL paspoort kwijtraken en bv voor Miami voortaan een visum te gaan aanvragen.. nee..
Ik weet wel wat soberano betekent.. ik ben YDK!
@Kwame Kilpatrick Geen NL paspoort. Verkijk je er niet op hoeveel mensen dat willen hin: onafhankelijkheid is soberano in het papiaments
Niet dat ze overzien wat dat inhoud, maar goed
antwoord op welke ydk heeftz oveel geld?
Dos Santos!
@fred. denk het niet hoor. met geld kan je niet overal gaan wonen. een dominicaan met geld kan niet zomaar in de usa gaan wonen. en eerlijk gezegd wie van de echte ydk heeft dat soort geld(niet misdaadgeld). ik zou zeggen lever je paspoort dan in kijken of het je nog lukt.
@jerry k, nou dat, is ”erg? ” Houd de wereld dan op te bestaan voor jou?
Wie genoeg geld heeft kan overal ter wereld gaan wonen en werken. Met of zonder dat paspoort.
zoals spies het stelt alles wat de regering heeft gedaan is hun eigen schuld.
feit blijft dat we per 2 dagen een miljoen teveel uitgeven., De stand is dus nu voor dit jaar 166 miljoen te kort .
Nederland staat deze regering toe ook al zijn er aanwijzingen dat zoals Wiels zegt als de Ministers ontslag nemen ze gelijk in het gevang gaan.
de Schulden die sinds 10-10-10 zijn gemaakt moet Nederland vergoeden omdat ze niet goed hebben opgetreden en het statuut hebben toegepast.
De wanhoop druipt van deze regering af, want ze weten dat ze van Nederland zelfs geen medelijden meer kunnen verwachten en dat de kiezer ze in groten getale de rug heeft toegekeerd en dus het einde uiterlijk in 2014 van kracht is om nooit meer terug te keren, want daarvoor hebben ze er een te grote puinhoop van gemaakt en gigantisch gefaald, waarvoor een lange periode van herstel nodig zal zijn met voor Curacao ongekende bezuinigingsmaatregelen.Hopelijk kunnen er juridisch nog miljoenen worden opgehaald bij Terry Hernandez, Amparo dos Santos en zijn medecomiissarissen van dubieus allooi.
“Spies: ‘Curaçao moet harder werken; de financiële problemen zijn heel urgent'”
Aldus Spies.
Mee eens, de regeringscrisis zal worden opgelost door de gezamenlijk vijand “Nederland” van stal te halen.
Het lijkt er dus op dat Curacao de confrontatie zoekt.
De wijze waarop de rijkswetten gewijzigd kunnen worden ligt in die zelfde wetten vast.
Dat kan niet eenzijdig. Alleen een onafhankelijk Curacao kan zich daarvan losmaken.
De verdragen met het buitenland laten veel ruimte voor ministers van Curacao.
Je kunt dus nu verwachten dat Curacao straks alleen nog via Nederland rechtshulpverzoeken kan gaan doen, de verdragen zullen er op worden aangepast. Nederland zal het niet pikken om nog een keer op die manier de internationale gedragsregels door Curacao te laten verkrachten.
Als CFT aanwijzingen niet worden gevolgd, dan zal Nederland dus ook niet intekenen op vervolgleningen die Curacao nodig gaat krijgen..
Als de verhuizing van Kranshi doorgaat, kan Nederland ook de paspoortuitgifte via de gouverneur overnemen.
Kortom, Curacao wil dat de zaak ploft. Niet vanwege de interne ruzies in de coalitie, maar vanwege ingrijpen van Nederland. Dan is er een externe schuldige en wordt de aandacht fijn afgeleid.
De regering denkt dus lekker op dezelfde manier door te kunnen gaan.. en wat gaat Spies daaraan doen?
Tja als Curacao eenzijdig de rijkswetten kan opzeggen dan kan Nederland, volgens hetzefde inzicht, eenzijdig het statuut opzeggen. Dit resulteert dan in het verlies van het nederlandse paspoort voor de Curacao. Tel uit je winst.