• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag delen Federashon di Otrobanda, Plataforma Otrobanda en SKO cijfers en feiten over de locatie van Kranshi.

 
“Kranshi in Otrobanda graag, maar dan goed bereikbaar, en voor minder kosten”, aldus de drie organisaties.

De overheid wil het huren van gebouwen opheffen en in plaats daarvan tot koop overgaan om deze in eigendom te verkrijgen, en aldus geld te besparen. Bovendien wil de overheid diensten samenvoegen omdat het doelmatiger en publieksvriendelijker is. De Otrobanda-organisaties juichen een beleid toe dat tot kostenverlaging en groter gemak voor het volk leidt. Voorts juichen zij het initiatief van de overheid toe om leegstaande gebouwen in de binnenstad in gebruik te nemen om verder verval te voorkomen van ons op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatste cultureel erfgoed.

Met betrekking tot de locatie blijken de bereikbaarheid van de plek, de geschiktheid van de gebouwen, de kosten en het tijdbestek de gemoederen bezig te houden. Daarom zijn de organisaties op zoek gegaan naar cijfers en feiten teneinde een bijdrage te kunnen leveren aan de gedachtevorming over de locatie van Kranshi, dat getuige de vele berichten en reacties tot nationale proporties is uitgegroeid.
Voor het parkeren van wagens van het personeel zijn op het terrein van het Thomascollege aan het Smithplein nauwelijks acht parkeerplaatsen te realiseren. Dit betekent dat in de buurt gezocht moet worden naar een andere open plek, met alle kosten van dien. Casa Blanca, het huidige onderkomen van Kranshi, heeft ruim 35 parkeerplaatsen op eigen terrein. Bij het Thomascollege zal de overheid rekening moeten houden met extra parkeerkosten.

Net als nu in de omgeving van Casa Blanca, zal er een grote vraag zijn naar parkeer-mogelijkheden bij het Smithplein, waar op werkdagen hooguit twintig open parkeerplaatsen te vinden zijn in de omgeving. De rest is doorlopend bezet door andere gebruikers.
Tegenover Casa Blanca zijn 57 parkeerplaatsen beschikbaar, terwijl in de Breedestraat vanaf Colon tot aan het marktgebouw parkeerplaatsen te vinden zijn. De overheid heeft niet aangegeven hoe het parkeerprobleem voor het publiek wordt opgelost bij het Smithplein. Of wordt het parkeren in de Breedestraat en een halve kilometer helling op lopen naar het Smithplein?

Minstens 30 procent van de bezoekers van de op het Smithplein samen te brengen diensten zal gebruik maken van het openbaar vervoer. Casa Blanca aan de Breedestraat is met gemak te bereiken vanaf meerdere bushaltes in de buurt. Straks moet de voetganger een kwart tot een halve kilometer bergopwaarts om bij het Smithplein te komen. Het aanpassen van het gevaarlijke stuk Belvederestraat, smal en zonder trottoir, kost veel geld.

Van deskundingen krijgt Otrobanda te horen dat voor samenvoeging van het rijbewijskantoor, de afdelingen informatie- en vergunningenloketten, en Kranshi, een gebouw van meer dan 4000 vierkante meter nodig is. Het Thomascollege op het Smithplein biedt met nauwelijks 2000 vierkante meter absoluut niet voldoende ruimte. De huurkoopaanbieding van Monumentenzorg houdt Casa Blanca en het naastgelegen Stupi Haltu Bar in, samen goed voor 2.400 vierkante meter.

Is het niet logischer om Kranshi in Casa Blanca te houden, het rijbewijzenkantoor onder te brengen in de Stupi Haltu Bar, en de vergunningen en – informatieloketten op het Smithplein?

Op het Smithplein moeten de oude gebouwen gerenoveerd worden, klaslokalen verbouwd tot kantoren, met beveiligde archiefruimten en kluizen of brandkasten voor persoonlijke documenten en paspoorten. Een groot aantal nieuwe loketbalies moet worden gemaakt, het elektriciteitssysteem vervangen, en data-, beveiligings- en brandmeldnetwerken aangelegd. Het gaat het om minstens een jaar bouwen.

Het achterstallig onderhoudswerk bij Casa Blanca duurt zes maanden. Om de werkzaamheden zonder hinder voor personeel of publiek te laten doorgaan kunnen de afdelingen van Kranshi een voor een een paar weken in het op hetzelfde terrein gelegen Stupi Haltu Bar worden ondergebracht, om daarna terug te verhuizen. Met andere woorden, alle diensten blijven draaien op hetzelfde adres. Daarna kan het rijbewijzenkantoor zijn intrek nemen in Stupi Haltu Bar.

De renovatie van het Thomascollege kosten tussen één en anderhalf miljoen gulden. Het groot onderhoud van Kranshi kost nog geen miljoen. Na de renovatie gaat men het Thomascollege eerst twee jaar lang huren tegen totaal bijna twee miljoen gulden, om daarna pas te beslissen over al of niet huurkoop van het gebouw. Slaat hier wellicht de NAf 125.000 per maand op die genoemd wordt in een document van de Raad van Ministers? Dan nog kan men op zijn vroegst over meer dan twee jaar eigenaar worden in huurkoop. Bij Casa Blanca kan de huurkoopaanbieding al in juli aanstaande ingaan, en tegen een lager huurkoopbedrag.

Gaan we eerst twee miljoen verspelen aan huur, en twee jaar of meer wachten om eigenaar onder huurkoop te worden, of beginnen we bij Casa Blanca met eigenaar worden?

7 reacties op “Ingezonden: Cijfers en feiten Kranshi”

 1. Ik lees dat ook net in de amigo..
  de overheid huurt een pand voor ruim 600.000 naf per jaar, terwijl er geen enkele instantie gebruik van maakt.
  wie zit hier geld te verdienen..???
  dit is dus de corrupte regering…

 2. En ondertussen huurt de overheid het pand waar subway in staat voor 53.000 per maand.. maar geen enkele dienst zit erin!! iemand vangt weer veel geld!

 3. het gaat niet over wat goedkoper is, maar het gaat over
  de pastechi”s die verdient kunnen worden….
  MONK, GA JE SCHAMEN>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 4. Rita is van mening, dat gebouwen uit de koloniale tijd neergehaald moeten worden en kan meteen begonnen worden.

 5. denk aan de pastechi’s.

 6. Het gaat er niet om wat logisch is en wat minder kost. Het gaat erom waar de regering van ‘list en bedrog’ het meeste geld kan stelen.

 7. Heeft men nog niet eens meegenomen het feit dat bij het rijbewijzenkantoor ook de start en het einde is van de rijexamens voor alle voertuigen: motoren, auto’s én vrachtauto’s! Normaal gesproken duurt een rijexamen zo’n 30 tot 45 minuten. Heb je geluk als in de Bredestraat een file staat – is de helft van je examen al voorbij…
  Getuigt van een groot inzicht!