• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De zeventienjarige Jordan Martina van het Albert Schweitzer College heeft afgelopen weekend de Rotary Young Leadership Award (RYLA) in de wacht gesleept. Uit 26 jonge leiders variërend in de leeftijd van veertien tot achttien jaar, koos de jury uit vijf overgebleven genomineerden Martina uit.

De student kreeg een award-plaquette en een verzorgde deelname aan een internationaal Rotary Leadership Programma in de USA of Europa. “Een leider weet wanneer te leiden en andere richting te geven. Een leider is een goede luisteraar en motiveert andere te participeren”, vertelt Arthur Rosaria, president van Rotary Club Willemstad (RCW). 35 scholen zijn door RCW benaderd om leerlingen te selecteren op basis van hun prestaties, houding en maatschappelijke betrokkenheid. De afgevaardigde jongeren zijn het hele weekeinde gecoacht en getraind in leiderschap.

Opdrachten
De deelnemers kregen een case over teambuilding, vervolgens een ‘scavenger hunt’ waarin ze in groepen opdrachten moesten uitvoeren. Op zaterdag zijn ze geïnformeerd over de beginselen van leiderschap, hoe culturele invloeden hierin een rol spelen en technieken over communicatie zoals de LSD-techniek: luisteren, samenvatten en doorvragen. Zaterdagavond maakten de deelnemers kennis met verschillende professionals van de Rotary Club en hun ervaringen en opleiding van het beroep. De avond werd afgesloten door de “young role models” Ryan de Jong en Mairon Maduro die over hun missies vertelden.

Beoordeling
Gedurende het weekend hebben juryleden de deelnemers geobserveerd en beoordeeld op basis van leiderschapkwaliteitcriteria. Ook de trainers hebben hun oordeel gegeven en de deelnemers zelf konden 1 persoon nomineren via een anonieme enquête. Op basis hiervan zijn vijf genomineerden gekozen waarvan Jordan Martina. De overige vier zijn in volgorde van kwaliteiten: Narlian Varlack (ASC), Dean Rozier (Peter Stuyvesant College, PSC), Marie Jose Zimmerman (Radulphus College) en Aestraelyse Chapman (PSC). Zondag werd RYLA afgesloten met een ‘encouragement & motivation speech’ van Rodney Bourne.

www.versgeperst.com