• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURACAO – De uitstoot van zwaveldioxide (SO2) door Raffinaderij Isla is in 2011 onder de norm gebleven. Dat blijkt uit het rapport van de GGD Amsterdam en Milieudienst Curaçao. Het rapport werd gisteren gepresenteerd aan minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid).

Het rapport beschrijft de meetresultaten over het jaar 2011 van de buitenluchtmetingen van onder andere SO2, gemeten op twee meetstations op Curaçao. De meetlocaties bevinden zich in Marchena (Kas Chikitu) en industriegebied Schottegat (Beth Haim).

Norm
“2011 is het eerste volledig meetjaar uitgevoerd onder accreditatie, al is op Kas Chikitu een periode data afgekeurd omdat de airconditionering langere tijd uitgevallen”, schrijft de auteur van het rapport, Dave de Jonge van GGD Amsterdam. Volgens de resultaten (zie hieronder) is er dit jaar bij Beth Haim 64 µg/m3 (microgram per kubieke meter) uitstoot gemeten en bij Kas Chikitu 48 µg/m3. Dat is onder de norm van 80 µg/m3.

Productie
Terwijl minister Scoop-Constancia (Gezondheid) verheugd is over de resultaten en het onderzoek dat is ingesteld door de regering, blijft Peter van Leeuwen van stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) sceptisch. “Er moet ook gekeken worden naar de productie. Volgens het contract produceert de Isla rond de 200.000 vaten olie per jaar, in 2010 waren dit maar 60.000 vaten en in 2011 zullen dit er nog minder zijn. Door een lagere productie kom je uit op een lagere uitstoot.”

Milieudienst
Terwijl Van Leeuwen tevreden is dat er metingen worden uitgevoerd, schort er volgens de SMOC-voorzitter nog genoeg aan. “De Milieudienst functioneert niet goed, houdt de metingen niet bij en maakt geen rapporten. Daarom is dit rapport pas een half jaar later gepresenteerd, dit gebeurt normaal al in januari”. Voor 2012 ziet Van Leeuwen een minder gunstige uitslag in het verschiet. “De Raffinaderij draait meer productie dan in 2011 en dit jaar is op drie dagen het daggemiddelde overschreden.”

[scribd id=96970081 key=key-232cjd0xta5d61hjptk1 mode=list]

11 reacties op “Raffinaderij onder norm uitstoot zwaveldioxide”

 1. Bij het meetstation te Beth Chaim was de luchtverontreiniging zo groot dat wij dit niet meer mogen zien via de luchtkwaliteit website van Curacao, denk ik.
  Er wordt nu alleen de luchtverontreiniging van het meetstation te Kas Chikitu weergegeven, die veel lager is dan die van Beth Chaim.

  Dus, als ik het goed begrijp wordt de luchtverontreiniging bij Beth Chaim voor de bevolking verzwegen, omdat de maximale waarden / grenswaarden zwaar overschreden worden (?)

  Het is zeer onverantwoordelijk, indien dit bewust voor de bevolking verzwegen wordt !

 2. ik geloof hier absoluut niks van, doe altijd de ramen dicht als ik door veeris rij….

 3. het hele jaar door kwamen er meldingen binnen van ‘de meetapparatuur werkt niet” “is uitgevallen” “er zijn vandaag vanaf .. uur geen metingen gedaan” en ja laat dat altijd op de tijden zijn dat het stinkt bij wishi.
  Zo kan ik ook tot ene laag gemiddelde komen.

 4. Dit klopt voor geen meter. De BOO werkte verleden jr erg vaak niet, dus dan is het logisch dat het zaakje niet opstartte en uitstoot minder is.

  Overigens zouden de windmolens operabel moeten zijn, of zijn er hier geen experts voor.

  En hoe zit het nu met de decompressietank, of is het wachten op het volgende fatale ongeluk.
  SHAME on you all in de Forti.

 5. Houd toch op de bevolking van Curaçao voor de gek te houden, er is helemaal geen reden tot ”verheugdheid” omdat de nachtwaarden de grenswaarden zwaar overschrijden. Soms zo erg dat dit niet op de tabellen aangegeven kunnen worden!
  Een grenswaarde geeft juist gevarenzone aan! Een grenswaarde is geen “norm”.
  Een norm valt te verwaarlozen, maar een grenswaarde niet, nooit niet!

  Dit ”onderzoek” laat een jaargemiddelde zien en dit kan niet als maatstaf gebruikt worden omdat elke grensoverschrijdende luchtverontreiniging directe schade aanricht aan de volksgezondheid. Door een jaargemiddelde als maatstaf te gebruiken reduceer je bewust de gevaren van luchtverontreiniging en dit kan niet!

  Niet voor niets, gaan in geciviliseerde landen het luchtalarm af als er zelfs eventjes giftige gassen in de lucht zitten. Maar op Curaçao laat men dit ‘s nachts zonder waarschuwingen gebeuren, dag in dag uit!

  Omwonenden worden niet eens aangeraden om ‘s nachts deuren en ramen gesloten te houden, omdat de overheid slechts naar jaargemiddelden kijkt. Ja, zo bagatelliseer je bewust het gevaar en dit kan niet en mag niet, minister van volksgezondheid!

  De overheid heeft de taak, een waarschuwingssysteem aan te leggen, en voor bewustwording van de bevolking te zorgen, zodat de bevolking voorbereid is op een milieuramp. Dit kan door een rampenbestrijdingsplan en een rampenplan te maken voor vooral omwonenden.

  Verder moeten er technische aanpassingen verricht worden op plaatsen waar dit nodig is, dus bij de SCHOORSTENEN! Deze moeten van deugdelijke filters voorzien worden of helemaal vernieuwd worden.
  Het heeft het geen zin om de hele raffinaderij opnieuw te vernieuwen als de schoorstenen de boosdoeners zijn. Je gaat jouw gezonde been ook niet laten amputeren omdat je twee kunstbenen wilt hebben…
  Vraag Amerikaanse deskundigen om advies, die hebben meer ervaring met schoorstenen en filters. Dit bespaart Curaçao miljarden!

  http://luchtmetingencuracao.org/DetailPage.aspx?SID=800
  http://luchtmetingencuracao.org/DetailPage.aspx?SID=801

 6. @ Henk GGD heeft de berekeningen gedaan.

  @ Maria. Er is tot nu toe niks veranderd. Dit zijn gewoon de werkelijke cijfer uit een wetenschappelijke meeting enniet van Dr van Leeuwen zijn laptop.

  @ Duke. Er zal toch zeker in verschil zijn in de uitslagen met een hogere productie. Maar er wordt 24 uur per dag gemeten en niet alleen overdag waneer er licht is.

  Gaan jullie ook een huisje kopen in greentown en mooi op je achter terras kijken naar de containerschepen en schepen die op weg zijn naar het CDM voor reparaties? Of moeten we die bedrijven ook sluiten wegens vervuiling?

 7. Als de isla weer eens stilgevallen is zal ik ook een meting doen. Wedden dat
  Ik dan onder de norm uitkom. Misschien eens wat meer metingen doen en wat de
  Mensen hier zeggen ook snachts. Kijken hoe het rapport dan uitvalt?

 8. Het is niet onder de “norm”” maar soms net onder de maximale grenswaarden en dat is vrij hoog !
  Er is dus totaal geen reden om ”verheugd” te zijn, de uitstoot van
  Waterstofsulfide, Zwaveldioxide, en Fijnstof is nog steeds veel te hoog vooral, ‘s nachts !

  Er zijn zelfs momenten dat de
  Waterstofsulfide, Zwaveldioxide, en Fijnstof de grenswaarden overschrijden! ! !
  Wanneer giftige stoffen de grenswaarden overschrijden heeft dit direct schadelijke effect op de gezondheid van de mens.

  Zowel de
  Waterstofsulfide, Zwaveldioxide, Fijnstof, overschrijden rond middernacht de grenswaarden ! ! !
  Zie:
  http://luchtmetingencuracao.org/DetailPage.aspx?SID=800

  http://luchtmetingencuracao.org/DetailPage.aspx?SID=801

 9. Dit is gegoochel met cijfertjes.

 10. Goed nieuws dat het minder was. Maar nu dus moet dus een nieuwe rekensom komen waarbij rekening wordt gehouden met produktieve dagen. Dan kunnen we pas verheugd zijn of niet.

  Kan iemand mij uitleggen waardoor er minder giftige stoffen in de lucht zouden kunnen zijn? Is er dan toch al iets veranderd aan de uitstoot?

 11. Laat het maar eens narekenen want rekenen is niet het sterkste punt van MFK ministers, zo kwam Schotte met de nieuwe wiskundige vergelijking 2=0.02.