• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURACAO – De verhoging van de uitkering van de BES-eilanden is gebaseerd op een onderzoek van het onderzoeksbureau Ideeversa. Dat meldt minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties). Het bureau heeft onderzoek gedaan naar de vraag hoeveel geld de eilanden nodig om hun taken uit te voeren.

De onderzoekers hebben hierbij alle eilandelijke taken en de algemene eisen die hieraan worden gesteld in beeld gebracht. “Op basis van deze onderzoeksmethode, komen de onderzoekers in het rapport tot een ondergrens van 42,9 dollar miljoen voor de drie eilanden gezamenlijk, gebaseerd op een adequate uitvoering van de huidige taken van de eilanden”, aldus Spies.

Tekort
De bovengrens is 61,1 dollar miljoen. De huidige vrije uitkering over 2011 is 34,7 dollar miljoen. De door de onderzoekers berekende ondergrens is dus 8,2 miljoen dollar hoger dan de vrije uitkering voor 2011. In het bestuurlijk overleg financiële verhoudingen op 15 maart is het onderzoek met de openbare lichamen besproken. Voor de financiële dekking voor het tekort aan 8,2 miljoen aanvaardt het kabinet een collectieve verantwoordelijkheid.

Inflatie
De inflatie op de BES-eilanden is flink gestegen sinds 10-10-10. Terwijl de eilanden vooral wijzen naar de belastinghervormingen na de staatkundige vernieuwing, menen Spies en staatssecretaris Frans Weekers dat de hervormingen maar beperkt invloed hebben gehad op de daling van de koopkracht. Zij baseren zich op het onderzoek van Ecorys en Curconsult over de koopkracht op de BES-eilanden.

Oorzaken
Volgens het onderzoek is een belangrijke oorzaak voor de prijsstijgingen op Caribisch Nederland de gestegen prijzen op de wereldmarkt van voedsel, grond- en hulpstoffen, waaronder brandstoffen. Daarnaast is de overstap van de Nederlands Antilliaanse gulden naar de US dollar door winkeliers en restaurants aangegrepen om prijzen in US dollars naar boven af te ronden tot ‘psychologische’ of makkelijk hanteerbare prijzen. “De invoering van het nieuwe fiscale stelsel op Caribisch Nederland heeft slechts een beperkte invloed gehad op de prijsstijgingen.”

Algemene bestedingsbelasting
Een deel van dat effect vloeit bovendien voort uit onjuiste toepassing van de algemene bestedingsbelasting door vooral kleinere ondernemers. Dat laatste heeft er volgens het onderzoek toe geleid dat hun cliënten meer (belasting) betalen dan nodig is. “Via aanvullende voorlichting zal de Belastingdienst / Caribisch Nederland deze onjuiste toepassing proberen terug te dringen, waardoor prijzen weer iets zouden kunnen dalen”, aldus de minister en staatssecretaris.

Lees het rapport over de verhoogde uitkering hieronder:

[scribd id=96865339 key=key-mylfjddj8wkmz3e187c mode=list]

3 reacties op “Spies legt verhoging uitkering BES uit”

 1. Je moet het zo zien: NL had die eilanden al dus hoefde z eniet te kopen. De BES hebben het zo geregeld dat ze minder verantwoordleijkheden en meer geld krijgen en in ruil daarvoor schelden ze nog meer op de ‘hand that feeds them’.

 2. @Kesi, zucht ga een boek schrijven ofzo!

 3. BES heeft zich verkocht voor 61 miljoen, KOOPJE !
  Drie zonnige Caribische eilanden voor slechts 61 miljoen !!!
  Had maar de hulp van Bill Gates ofzo gevraagd. Volgens mij heeft ie zelfs een huis op St. maarten…
  Hij had graag echt geholpen, zonder de eilanden op te eisen.