• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dieseluitlaatgassen veroorzaken kanker en behoren tot dezelfde potentieel dodelijke categorie als asbest, arsenicum, mosterdgas, tabak en alcohol. Dat heeft het agentschap voor kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendgemaakt.

Volgens de WHO-experts moeten mensen wereldwijd blootstelling aan dieseluitlaatgassen zoveel mogelijk voorkomen. Zij dringen er bij overheden, producenten van diesel en fabrikanten van motoren op aan, maatregelen te nemen om de uitstoot van de schadelijke gassen terug te dringen.

Voldoende bewijs
In 1988 classificeerde het IARC dieseluitlaatgassen als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Maar volgens de experts is er inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs om dieseluitlaatgassen als ‘kankerverwekkend’ te kwalificeren. Uitlaatgassen van diesel kunnen longkanker veroorzaken, terwijl er volgens de experts mogelijk ook een verhoogd risico op blaaskanker is.

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “WHO: dieseluitlaatgassen veroorzaken kanker”

 1. Roetmetingen hebben niets met die “zonsverduistering” te maken, maar met de hoeveelheid fijnstof.
  Aangezien Diesel al generaties lang bestaat…zullen diverse generaties er al immuun voor kunnen zijn..?
  Wie levert ons het bewijs? Komt namelijk wel goed uit. Benzineprijzen rijzen de pan uit. Veel mensen stappen over naar Diesel. Dat levert de regering niets op.
  Nu dus weer mensen bang maken voor Diesel. Dus…toch maar weer benzine rijden?
  Of gaan de mensen nu eindelijk eens elektrisch rijden?

  Sorry, het is niet duidelijk bewezen. En er hangen TEveel voordelen aan deze situatie voor de schatkist en TEveel voordelen voor het toekomstige autopark.

  Neen, Bedankt!
  Van Teveel koekjes, BBQ e.d. krijg je ook kanker. Stop nu maar!

 2. WHO experts?
  Laat PDVSA onderzoek doen dan we kunnen zonder zorgen verder leven.

 3. Sommige dieselauto’s doen een zonsverduistering ontstaan bij het acceleren. Voer per direct een roetmeting in bij de autokeuring en haal die rijdende rookgordijnen onmiddellijk uit het verkeer.

 4. tjeee! hebben we hier op curacao dubbel pech….