• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister George Jamaloodin (Financiën) liet gisteren, tijdens een persconferentie in Fort Amsterdam, weer weten dat Curaçao niet verkeert in een financiële crisis. Hiermee schuift de minister de waarschuwingen van het Cft en minister Liesbeth Spies over het begrotingstekort aan de kant.

De minister en premier Gerrit Schotte gaven gisteren een persconferentie nadat het College financieel toezicht (Cft) zaterdag aangaf dat de financiële situatie op Curaçao ernstig is.

Meningsverschillen
Terwijl Cft meldde dat zij ervan overtuigd zijn dat de regering de ernst van de situatie inziet, gaf Schotte echter aan dat de twee partijen op sommige vlakken van mening verschillen. Volgens de premier zijn er een aantal meningsverschillen met Cft op ‘technische aspecten, maar op de fundamentele aspecten zitten de twee partijen op een lijn’.

Tekorten
Een daarvan is hoe om te gaan met de tekorten op de begrotingen van 2012 en 2011. De Cft wil dat in 2012 de basisverzekering en het concessiebeleid geheel van de begroting worden gehaald. Het college is er niet van overtuigd dat deze maatregelen dit jaar nog geïntroduceerd zullen worden. “De regering van Curaçao baseert zich op feiten en cijfers en heeft er wel vertrouwen in dat de twee trajecten dit jaar nog afgerond kunnen worden”, zei de premier. “Dan zal er geen tekort zijn zoals de Cft dat calculeert.”

Bezuiniging
Daarnaast wil het Cft dat er dit jaar wordt bezuinigd om het tekort van 2011 te dekken. “De gemeenschap kan zowel de hervormingen als aanvullende bezuinigingen niet dragen”, aldus Schotte. “Het is ook niet nodig omdat er reserves beschikbaar zijn. De regering is zich ervan bewust dat de reserves beperkt zijn en wil ze niet structureel gebruiken om tekorten te dekken.”

Reactie
De Cft heeft de regering twee weken gegeven om met een plan van aanpak te komen om het begrotingstekort aan te pakken. “De Cft kan advies geven aan de regering, maar maakt niet het beleid”, benadrukte Schotte. De regering is op dit moment bezig met een reactie op de bevindingen van het college.

Proces
Volgens Jamaloodin is er wel reden tot zorg, maar kan men niet spreken van een ernstige financiële situatie omdat het traject om de structurele problemen die zorgen voor tekorten op te lossen, nog in volle gang is. Enkele problemen die de tekorten veroorzaken zijn de kosten in de gezondheidszorg, pensioenleeftijd en sociale fondsen. “Om deze problemen te saneren is hervorming nodig en moeten verschillende wetten geïntroduceerd worden. Dit is een lang en gecompliceerd proces”, aldus Jamaloodin. Maar de bewindsmannen zijn ervan overtuigd dat de bezuinigen per 1 september zijn ingevoerd.

Minister Spies
De minister en de premier zullen morgen ook hun verhaal moeten doen bij minister Spies (Koninkrijksrelaties), die dan op Curaçao is. Spies gaf eerder aan dat zij zich ‘heel serieus’ aan het voorbereiden is op het geven van een aanwijzing aan Curaçao.

Premier Gerrit Schotte en minister Liesbeth Spies tijdens haar bezoek aan Curaçao in februari

23 reacties op “‘Cft en regering verschillen van mening’”

 1. @dradu. Er zijn Reserves OF Schulden, maar samen bestaan ze niet. Jamaloodin is op zijn minst onzorgvuldig in zijn uitingen. Misschien is er van de 1,6 miljard die van NL is geleend nog wat in kas, maar dat zijn geen reserves. Zoals Jamaloodin redeneert kun je een negatief eigen vermogen van een bedrijf ook als vermogen benoemen, maar je gaat wel failliet! Denk toch dat Jamaloodin geen goede minister van financien is…

 2. Het is mooi dat de mensen die in het CFT zitting hebben gestudeerd hebben en dat de leden van deze regring, die een andere zienswijze hebben,niet verder komen dan enkele jaren lagere school en zich verder alleen maar bezig hebben gehouden met criminaliteit.

  Ik ben geneigd om de leden van het CFT meer te vertrouwen dan de criminelen uit Forti.

 3. @ Dradu: get an education, leer voor jezelf denken en loop niet als klapvee achter de grootste criminelen en dorpsgekken aan die niet eens verhullen hoe fout en dom ze zijn.

  Geloof mij, als je zelf leert nadenken dan ziet je leven er een stuk interessanter uit! Deze oproep geldt trouwens voor iedereen die PS of MFK stemt.

 4. @dradu, waarom ga je niet in op het onderwerp? Waarom heb je geen problemen met deze criminle regering die het land leegrooft? Daar is idd 1 straf passend voor! Bon Futuro!

 5. @Chaetodon Capistratus (vieroogig makamba visje)
  Die gevangenis waar jij het overhebt is bedoeld voor jou en jou zieke aanhang!
  Als het aan jou lag ” moet iedereen de gevangenis in, want mensen uitmoorden mag niet meer zoals tijdens de koloniale tijd.”
  Je bent goed ZIEK en vooral hypocriet!

 6. Als een land zijn begroting niet op orde heeft, moet geld worden geleend op de kapitaalmarkt. Hoe groter het risico voor de geldschieter, hoe hoger de rente. Alles moet voortaan gewoon worden terugbetaald door Curacao. Behalve de sanering van 70% van de oude miljardenschuld, heeft Nederland ook de resterende 30% aan Curacao geleend tegen een bijzonder lage rente. Toch is dat geld nu allemaal onvindbaar. Als de te betalen rente op de leningen boven de zes procent komt, zal het onmogelijk zijn voor Curaçao om geleende bedragen terug te betalen als er niet ontzettend grote groei in de economie en/of belastingen is. Het wensenlijstje van de PS komt daarmee gewoon op het bordje van de volgende regeringen te liggen. Door het benoemen van onkundige familieleden en vrienden in hoge functies bij semi-overheidsbedrijven is die economische groei echter niet te verwachten, integendeel.
  De bereidheid van buiten om te investeren in dit eiland zal alleen maar afnemen. Als Schotte verstandig is, (sic) laat hij het gewoon over aan mensen die verstand hebben van leiding geven aan een land, in plaats van graaien tot de pot leeg is. Investeer maar alvast in meer gevangenisruimte voor na de verkiezingen.

 7. Goed nieuws dat er nog “reserves” op Curacao zijn… Kan Jamaloodin dan uitleggen waarom Curacao NA 10/10/10 dan nog 1.649.005.000 ANG heeft geleend bij Nederland? Of zijn DAT de reserves? Zo lust ik er nog wel een…
  Ook het opzeggen van de CFT afspraken kan Curacao geld gaan kosten.
  De 1.6 MILJARD ANG die nu van Nederland is geleend is geleend tegen gemiddeld minder dan 3%. Nederland heeft zich namelijk verplcht op leningen van Curacao in te schrijven MITS… begroting ok, CFT ok, etc.. etc.. Spanje [die toch een economie heeft die een betere reputatie zal hebben dan Curacao] moet al lenen tegen meer dan 6%.
  Als Curacao [marktconform] moet lenen bij banken, dan kost dat Curacao dus zeker het dubbele aan rente. JAARLIJKS is dat dan 48.976.406 ANG… EXTRA…!!
  De stukken van de Spies aan de Tweede Kamer zijn zeer gedetailleerd.
  Misschien dat de Staten er ook eens naar moeten kijken?

 8. (zucht)

  zachte heelmeesters…

 9. ik neem aan dat Jamaloodin zijn vakantie moet annuleren, hij heeft werk te doen komende maanden, serieus werk en dan is er echt geen tijd voor reces (asjes heeft een punt hier).

  het is allemaal niet om te lachen, nu kunnen de ambtenaren salarissen nog betaald worden, ik hoop dat de MFK en PS stemmers (waaronder een flink deel ambtenaren) een beetje door beginnen te krijgen dat ook dit een heikel punt kan worden als je bij de overheid werkt en er onvoldoende inkomsten en teveel uitgaven zijn…. het is tijd voor drastische maatregelen en ik heb nu al te doen met de volgende regering, daarvoor zijn echte integere puinruimers nodig met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en waar gaan we die vinden??? die krijgen alles op hun bord, enorme bezuinigingen, ontslagen, verhoging aov leeftijd, prijsverhogingen maar allemaal heel erg nodig als je een land wil zijn in tijden van financiële malaise.

 10. Wie zal een pathologische leugenaar als Schotte nog geloven?

 11. …… en zo sukkelen we weer verder tot 10-10-14

 12. nee hoor niets an de hand we hebben geen schuld hoor en alles wat we gepland hebben komt dit jaar nog??????????
  TOekomst visie ISLA?????? niets gedaan, knippen en plakken en doorschuiven.
  Toekomst visiew caracasbaai doorgeschiven en niets mee gedaan
  Toekomst HATO word nu 2 jaar voordat er misschien auditie komt klasse 1 voor altijd kwijt
  brandstof en gas duurder zou goedkoper worden( wie ook al weer MAN) en de salarissen stijgen niet wel de kosten

  maar wees gerust Schotte en Jamaloodin hebben alles onder controle

  EN HUN ILLEGALE BANKREKENING GROEIT MAAR DOOR GRAAIEN EN NA ONS DE ZONDVLOED

 13. Motto van deze regering : “Misschien gaat het morgen beter, maar het gaat toch nooit goed”.
  Met dank aan Cornelis Vreeswijk

 14. en weer wordt er geprobeerd tijd te rekken tot 1 september minister spies zal er wel weer in trappen en curaçao is weer verder in de afgrond geduwd. de zorgen en de stress over de leugens is bij de mp en de mvf van de gezichten af te lezen ben echt benieuwd wanneer ze met de billen bloot gaan en toegeven dat zij het niet kunnen.

  btw heb ik al gezegd dat de mvf zich geen zorgen meer hoeft te maken hij krijgt namelijk 2,2 mijloen uit de verdeling goederen van de nederlandse antillen omdat zij toenmalige securitie bedrijf helikopter vluchten deed voor de naderlandse antillen

 15. Jamaloodin is gewoon een enge man. Hij heeft een foute broer, speelt bijna iedere avond de grote jongen bij Omundo waar hij zich omringd weet met ja knikkers en draagt altijd van die foute mafia pakken.

  En dan dat enge armbandje dat zelfs Gerard Joling zou weigeren te dragen.

 16. Laten we wedden. over 2 jaar na de verkiezingen hebben we meer schulden dan voor 10-10!

 17. Als de Cft vindt en blijft vinden, dat het plan van aanpak onvoldoende is, zal automatisch een AMvR volgen en dan kunnen Schotte en Jamaloodin hoog en laaf springen wat ze willen. Wie betaalt bepaalt.

 18. Het wordt steeds ingewikkelder voor deze jongens daar de schuld niet meer op het bord van de Par gelegd kan worden.

 19. Doet me denken aan het liedje:”It wasn’t me”
  Gewoon domweg blijven ontkennen dat het schip aan het zinken is.

 20. OH gelukkig maar. die malle hollanders ook he! Gelukkig heeft deze geweldige regering alles onder controle en kunnen wij rustig slapen! pff

 21. Heeft u vertrouwen in een minister die zijn privézaken nog niet eens op orde heeft???

 22. Liar, liar pants on fire!

 23. Moeten we een minister van financieen geloven die verdachte is in een megawitwaszaak?

  Die zijn persoonlijke financiele situatie zo uit de hand heeft laten lopen dat hij miljoenen belastingschuld heeft waarbij eigenlijk allleen een oersoonlijke faillissemenavraag past?

  En het antwoord van Jamaloodin op zowel zijn persoonlijk financieel fiasco als dat van het eiland? Hij gaat of op vakantie of gaat weer een avondje naar Omundo.