• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen fors meer geld dit jaar vanuit Den Haag. Ze krijgen samen bijna een kwart meer dan tot nog toe. Hun gezamenlijke uitkering wordt van bijna 35 miljoen dollar met ruim 8 miljoen verhoogd naar bijna 43 miljoen dollar.

 
Dat heeft minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. De drie BES-eilanden zijn bijzondere gemeenten binnen Nederland en krijgen een zogeheten vrije uitkering, die vergelijkbaar is met uitkeringen uit het gemeentefonds. De verhoging volgt op onderzoek naar de taken die de eilanden moeten uitvoeren in de nieuwe situatie sinds oktober 2010.

Bonaire krijgt bijna 4,9 miljoen dollar extra, Sint Eustatius 1,3 en Saba 1,2 miljoen. Specifiek voor de aanpak van sociaal-economische problemen komt 800.000 dollar beschikbaar.

De eilanden hebben sinds ze in oktober 2010 overstapten van de Antilliaanse gulden naar de dollar te maken met forse inflatie. Uit onderzoek blijkt dat dat deels komt door de gestegen prijzen op de wereldmarkt voor voedsel, grondstoffen en ook brandstoffen. Daarnaast hebben winkeliers de overstap naar de dollar aangegrepen om de prijzen naar boven af te ronden.

(c) ANP

3 reacties op “Meer geld voor BES-eilanden”

 1. @iemand

  del jij maar door 12 hoor maar dit is extra in curacao word alles duurder maar krijgt niemand er meer extra bij.
  niet zeuren over % en NL want daar gaat het niet over

 2. @sjors:

  dat is wel delen door 12 maanden heh.
  hoeveel % is dat ivm de uitkeringstrekkers in NL?

 3. Nou nou wat een kolonisme en apartheid is dat toch..

  43 miljoen gedeeld door 20.000 is toch 2150 PP..