• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag delen Federashon di Otrobanda, Plataforma Otrobanda en SKO hun mening over de bereikbaarheid van bevolkingsregister Kranshi.

 

Algemeen is het zo dat mensen het belangrijk vinden dat overheidsdiensten waar men naar toe moet, goed bereikbaar moeten zijn. Het publiek moet er makkelijk bij kunnen komen bij zaken als grondaanvragen, belastingzaken, of vergunningen bij diensten als Domeinbeheer, Belastingkantoor, DROV. Niet iedere burger zal met terreinaanvragen bezig zijn, bouwvergunningen, of bijvoorbeeld een busjesvergunning. Een meerderheid zal waarschijnlijk nooit naar dit soort overheidskantoren hoeven.

In het geval van Kranshi, of het bevolkingsbureau, is dit anders. Iedereen moet daar een identiteitskaart afhalen, of een verklaring van leven aanvragen, of een adresverklaring om een elektriciteit- of wateraansluiting te regelen. Iedere dag worden daar meerdere huwelijken voltrokken. Alle burgers, zonder uitzondering, zullen zeker zo’n veertig á vijftig keer in de loop van hun leven zich bij Kranshi moeten vervoegen, ook op oudere leeftijd.

Als algemeen al geldt dat overheidskantoren bereikbaar moeten zijn, dan moet de gemeenschap in het geval van Kranshi er zeker van zijn dat het goed bereikbaar is, met de auto en te voet. Als het met de bus is, dan moet de plek zo dicht mogelijk zijn waar bussen vanuit verschillende richtingen langs rijden. En met de auto moet men op een redelijke afstand kunnen parkeren.

Daarom, ook al betekent een verhuizing van Kranshi naar het Thomascollege aan het Smithplein dat het kantoor niet uit Otrobanda weggaat, willen de Otrobanda-organisaties hun bezorgdheid uitspreken over het feit dat voetgangers nu een grotere afstand moeten afleggen over hellend terrein, en dat in de praktijk auto’s in de Breedestraat, bij het Brionplein of voor het ziekenhuis zullen moeten parkeren, om dan naar het hoger gelegen Thomascollege te lopen. Trouwens, de voetgangersroute daarheen voert via de Belvederestraat, waarvan bekend is dat een smal stuk helemaal geen ruimte heeft voor een trottoir, wat een gevaar betekent voor voetgangers.

Voorts moet gelet worden op het bereikgemak voor de werknemers van Kranshi, waar in de omgeving van het Thomascollege bijna geen parkeercapaciteit over is, terwijl de werknemers die met de bus naar het werk gaan vanaf de bushalte een halve tot een hele kilometer moeten lopen om er te komen. Kan allemaal wel goed zijn voor de strijd tegen obesitas, maar liefst niet ten koste van een goede dienstverlening van de overheid.

Daarom hebben de organisaties van Otrobanda op zich genomen om het voornemen van de overheid om verschillende overheidsdiensten samen te voegen in Otrobanda te analyseren. Dit vanuit hun wens om dit voornemen van de overheid zonder hinder voor de bezoekers en werknemers van Kranshi te zien doorgaan. De organisaties van Otrobanda komen spoedig terug op deze positieve ontwikkelingen.

4 reacties op “Ingezonden: bereik Kranshi”

 1. @Karlos, denk eens niet alleen aan je eigen situatie maar probeer je in te leven in mensen die bijv, niet goed ter been zijn. Oudere mensen moeten meerdere keren per jaar een bewijs van leven halen om hun pensioengelden te behouden, je snapt toch wel dat die niet allemaal even makkelijk kunnen wandelen Karlos?

 2. @ Karlos. Je moet wel meegaan met je tijd. Vroeger sloeg men elkaar met een knuppel de hersens in en tegenwoordig doen ze het met messen en vuurwapens. Het is net zo normaal als de eisen aan een nieuwe woning wat betreft het aantal lichtpunten per kamer en aansluiting op de riolering.

 3. @Karlos, vroeger kon je gewoon je tv op je porch laten staan en kon je veilig door de stad lopen.

  Vroeger hadden we niet zo’n corrupte regering

 4. Wat een gezeur om niks. Lopen is gezond. Vroeger liep men van Westpunt naar Punda.