• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met een brandbrief aan de media trekt de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) aan de bel. VIPP verwacht namelijk een medicijnen tekort door de invoering van maximumprijzen op 1 juli. Versgeperst.com vroeg aan medicijngebruikers of zij zich zorgen maken.

De 65-jarige Edsel zit in de wachtkamer van de Taamskliniek en maakt zich wel zorgen over het bericht van VIPP. “Een tekort aan geneesmiddelen kunnen we ons op Curaçao niet permitteren. Juist omdat we een eiland zijn moeten de apotheken en het ziekenhuis genoeg op voorraad hebben. Ik gebruik zelf dagelijks medicijnen en het wordt een probleem als ik mijn medicijnen niet kan krijgen en ze besteld moeten worden. Met een tekort staan er levens op het spel.”

Geldmolen
Maar Martha (49), die ook in de wachtkamer zit, vindt het goed dat de overheid de importeurs en apothekers ‘aanpakt’. “Het is algemeen bekend dat er aan medicijnen goed wordt verdiend. De distributeurs van medicijnen smeren samen met doktoren patiënten van alles aan, om de geldmolen te laten draaien. Daarom denk ik dat de importeurs dreigen met een tekort aan medicijnen, omdat hun inkomsten in gevaar zijn.”

Sluw
Ook de 56-jarige Theo denkt dat importeurs alleen maar dreigende taal uitslaan. “De importeurs en apothekers maken van hun probleem ons probleem, een probleem van het volk. Eigenlijk merkt het volk niet zoveel van de nieuwe prijzen, want als verzekerde krijg je 98 procent van de medicijnen gratis mee. Qua prijs zullen wij niet zoveel merken, maar met een tekort aan medicijnen wel. Dat is sluw bedacht.”

Overleg
“Ik geloof sneller de kant van de importeurs dan van de overheid”, zegt Carolina (31). “De regering wil met dit plannetje de harten van het volk winnen, maar ze denken niet na over de gevolgen. De importeurs weten hoe de medicijnenmarkt werkt, zij doen dit al jaren. Natuurlijk kan de regering wel proberen de prijzen aan de banden te leggen maar doe dit in goed overleg met de experts. Maar goed overleg komt in het woordenboek van deze regering niet voor!”

Details
De 71-jarige Tony kan het niet schelen welke partij op de juiste manier handelt, zolang ze maar zorgen voor genoeg medicijnen voor een schappelijk prijs. “Over de details hoef ik niets te weten. Ik wil mijn medicijnen op tijd hebben en er niet meer voor betalen. Als de huidige regering dit niet kan bereiken, stem ik de volgende keer gewoon op een ander.”

2 reacties op “Zorgen over tekort aan medicijnen?”

  1. Te erg voor woorden dit,mensen moet gewoon hun medicijnen op tijd kunnen krijgen en het moet betaalbaar blijven,als je bv zou moeten bijbetalen. Vind ook wel dat de arsten hier zeer snel zijn met gelijk medicijnen voorschrijven,Als je maar iets mankeert dan geven ze je gelijk een recept mee,in plaats van het even aan te kijken of er een andere oplossing is.Bv laat je een keer je bloed nakijken en ze zeggen dat je een te hoog cholesterol gehalte heb,geven ze gelijk pillen die je dan de rest van je leven moet blijven innemen. In Nederland zouden ze je eerst advies geven om je “”eetgewoontes “”aan te gaan passen en in de gaten te houden en dan kijken ze later of je cholesterol gezakt is en als dat zo niet is dan kan je alsnog medicijnen ervoor krijgen.Maar nee dat doen ze hier niet en het valt me ook erg op dat iedereen in me omgeving een Hoog cholesterol gehalte heb,volgens de arsten dan he? Zouden ze bonussen krijgen ,hoe meer cholesterol pillen je voorschrijft hoe meer “”geld””je krijgt??????????????

  2. De regering zou dat van de VIPP ingecalculeerd moeten hebben en een draaiboek klaar moeten hebben om zelf te importeren, maar dat zal wel veel te veel gevraagd zijn. In ieder geval is de regering verantwoordelijk.