• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Importeurs en apothekers komen deze maand al klem te zitten doordat er in juli maximumprijzen voor medicijnen worden ingesteld. Dat meldt de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP). “Curaçao kampt binnenkort met een ernstig tekort aan medicijnen.”

“De overheid heeft al moeten toegeven dat de uitgestippelde plannen op heel wat punten tekort schieten, maar laat toch na om maatregelen te nemen om chaotische toestanden te voorkomen”, schrijft VIPP in een brief aan de media.

Ontmoeting
Zelfs een recente ontmoeting van een delegatie van VIPP met premier Gerrit Schotte heeft volgens de vereniging geen zoden aan de dijk gezet. “In het streven om tegemoet te komen aan beloften die eerder zijn gedaan aan het Cft (Commissie financieel toezicht) en de eigen gestelde doelen om op jaarbasis 47 miljoen gulden te besparen op kosten voor medicijnen, wil ook de premier niets weten van het intrekken of zelfs aanpassen van de geplande maatregelen per 1 juli.”

Eenzijdig
Dat betekent volgens VIPP dat de overheid aandringt op het eenzijdig opleggen van maximumprijzen voor medicijnen waar de leveranciers, importeurs en wederverkopers niets meer op verdienen. “De regering wil met zijn maatregelen buitenlandse fabrikanten voorschrijven welke prijzen zij mogen hanteren voor levering aan Curaçao. Die zijn opgelegd, maar zelfs de importeurs kunnen zoiets niet afdwingen. De overheid heeft moeten erkennen dat de tot nu toe geproduceerde lijsten met maximumprijzen aan alle kanten rammelt.”

Kapitaalsvernietiging
De minister van economische zaken heeft al een wet afgekondigd die bepaalt dat medicijnen die niet aan de maximumprijslijst van 1 juli voldoen, dus niet verkocht mogen worden. De importeurs en apotheken hebben een bepaalde voorraad medicijnen, maar nog gebaseerd op de oude regeling. “In sommige gevallen is de kostprijs daarvan bij import nog hoger dan wat de overheid nu als maximumprijs heeft bepaald voor levering over de toonbank”, aldus VIPP. “Ook al omdat de overheid zelfs in hun maatregelen het niet eens heeft over een toereikende overgangsperiode (grace period van drie maanden), maar een nieuwe maatregel afkondigt anderhalve maand voor ingang op 1 juli, blijven de importeurs dus zitten met hun voorraden. Dat is een geweldige kapitaalsvernietiging. Nieuwe voorraden aanleggen is net zo riskant.”

Inkopen
De overheid en inspectie der geneesmiddelen eisen van de importeurs dat zij medicijnen importeren die geregistreerd zijn en waarvoor een fabrieksfactuur moet worden getoond. De importeurs mogen niet zomaar overal inkopen. “Wij zijn gebonden per contract en per overheidswetten aan één leverancier. Als die leverancier tegen te hoge prijzen levert, die niet voldoen aan de maximale prijzenlijst die is afgekondigd door onze overheid, kunnen de importeurs die geneesmiddelen niet meer inkopen. Nog even afgezien van het feit dat de fabrikanten wereldwijd afspraken hebben lopen, die niet voor een eiland als Curaçao kunnen worden aangepast.”

Halsstarrigheid
“Van alle kanten wordt het de importeurs onmogelijk gemaakt om nog op zinvolle wijze geneesmiddelen voor de lokale markt in te slaan, op voorraad te houden, laat staan te verkopen”, schrijft de vereniging. Dat betekent volgens VIPP dat een acuut tekort aan medicijnen angstvallig dichtbij is gekomen. “De Curaçaose regering en het Transitie Team Farmacie leggen een ongekende halsstarrigheid aan de dag en toch durven zij te beweren dat het de verantwoordelijkheid blijft van de importeurs om de patiënten van Curaçao toegang te bieden tot een keur aan deugdelijke, betaalbare medicijnen.”

Rechter
“Daarmee wordt het onmogelijke gevraagd van deze sector waar de overheid nog onvoldoende van doordrongen lijkt. De VIPP legt de verantwoordelijkheid van een schaarste aan medicijnen direct bij de overheid. De VIPP heeft als laatste redmiddel nog de stap naar de rechter achter de hand om te proberen een totale rampsituatie te voorkomen.”

9 reacties op “‘Deze maand al tekort aan medicijnen’”

 1. Tekort aan medicijnen? Wat een onzin! Ze willen de pillen gewoon door blijven verkopen tegen 40% van de winstmarge.

 2. aqui no se kura (hier geneest men niet) !!!

 3. @rita, als Hakim bijvoorbeeld een startsubsidie bedenkt voor nieuwe apothekers, die het wel willen/kunnen, is de zaak misschien zo opgelost? Als de overheid op deze manier in de vrije handel ingrijpt, krijgen we communistische toestanden en die hebben tot nu toe nergens gewerkt. Zelfs China heeft dat ingezien. De mensen met geld zullen zich wel redden. Zelf hebben we ook regelmatig medicijnen mee terug genomen naar Curacao. Maar als je daar het geld niet voor hebt? Denk overigens dat de bevolking ook geholpen is bij meer concurrentie tussen opticiens. Ooit bedacht waarom hun zaken zo groot zijn? Daar kunnen de prijzen met 50% omlaag. Hakim kan het weten…

 4. Des te meer een reden om het zonder medicijnen (chemische troep) te proberen. Na een paar dagen neemt het lichaam het zelf over, in de meeste gevallen dan.
  Varkensvlees voor goed uit het menu laten en overstappen op vis.
  Eigen gewassen verbouwen, weet je tenminste wat je eet.

 5. Met de elektriciteit is dat ook zo goed gelukt, die prijsverlaging. Etalage maken heet dat. En Curaçao is onmondig genoeg om dat allemaal maar te slikken.
  DOE HET ZELF !

 6. Alleen het gewone volk gaat hieronder leiden, want de rijkeren zullen hun medicijnen rechtstreeks uit het buitenland halen.

 7. @ rita. Waarom lopen Schotte, Jamaloodin, Constancia, El Hakim etc. nog vrij rond in het wild?

 8. ik ken niemand die zijn tijd en geld wil investeren om vervolgens failliet te gaan. laat de regering dan zelf importeren.

 9. sluit ze maar op. ze zijn moedwillig aan het saboteren omdat hun grote winsten willen halen