• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het funderend onderwijs staakte dinsdag omdat geweld op scholen toeneemt en het incident van vorige week op Kolegio Wim Ellis was de druppel. Een juf en moeder raakten slaags omdat de juf een leerling had geslagen. Versgeperst.com vroeg aan ouders: is het terecht dat er om deze reden is gestaakt?

“De staking is niet terecht”, vindt de 32-jarige Richard die vader is van een dochter van tien. “Een docent mag nooit een leerling slaan. Als het mijn kind was zou ik ook verhaal gaan halen op school. Het zou niet uitlopen op een gevecht, maar ik zou wel willen weten waarom een docent aan mijn kind komt.” Volgens Richard komt het door de school dat het geweld toeneemt “De school is verantwoordelijk voor wat er gebeurt op school, de ouders zijn er immers niet. Je kan niet iemands kind slaan en dan staken, omdat het geweld toeneemt. Met geweld los je niks op. De school zou juist die docent moeten schorsen. Docenten kunnen kinderen op een andere manier straffen door strafwerk te geven of te dreigen dat ze met de ouders gaan praten, maar niet slaan!”

Alleen maar erger
De 40-jarige Ryan, vader van twee dochters van negen en elf jaar, vindt ook dat de staking onterecht is. “Het is leuk om het werk neer te leggen maar ik vraag me af of ze er echt iets mee bereiken. Ik zou ook kwaad worden als één van mijn kinderen door een docent zou zijn geslagen, ik zou ook zijn hoofd van zijn romp af willen trekken. Maar je maakt het dan wel alleen maar erger. Miscchien was het kind ook wel heel vervelend maar slaan lost niks op. De ouders van het kind hadden beter naar het schoolhoofd kunnen stappen”, vertelt de vader verder. “Ik heb ook niet het idee dat het geweld op scholen is toegenomen, vergeleken mijn schooljaren. “Ik denk dat je kinderen beter kunt straffen door ze het schoolplein te laten schoonmaken. Al hun vriendjes kijken dan toe en je zet ze dan eigenlijk voor schut. Voor mijn gevoel heeft dat meer effect. Slaan leidt alleen maar tot meer agressie”, sluit Ryan af.

Steeds agressiever
“Ik denk dat de staking wel terecht is omdat dit misschien wel een schreeuw is, omdat de jeugd van tegenwoordiger steeds agressiever wordt”, vindt Tjitske (38). “De kinderen worden hier wel de dupe van, ook degene die helemaal geen kwaad in zich hebben. Mijn zoontje is net vier geworden en zit bij een dagopvang. Door deze staking kwamen er op die dag heel veel kinderen bij omdat ouders aan het werk waren en hun kinderen zijn dan plotseling vrij.” Tjitske keurt slaan niet goed, maar kan zich wel voorstellen dat de leerkrachten van nu in een lastig pakket zitten. “Leraren kunnen zich onveilig voelen als er veel geweld op school is, maar moeten het wel allemaal zelf doen. En dan kan ik me voorstellen dat ze staken om dit aan te kaarten. Daarnaast heb ik ook het idee dat ouders steeds meer de opvoeding alleen maar aan school overlaten. Thuis moet de opvoeding ook in orde zijn.”

Geen boodschap
“Het zijn de kinderen die de dupe worden van zo een staking”, zegt Farah (33), moeder van een vijfjarige dochter. “Daarnaast ook de ouders want zij zijn aan het werk en moeten plotseling hun kinderen ergens anders onderbrengen terwijl die op school moeten zitten. Ik denk ook niet dat de boodschap die ze met de staking willen overbrengen overkomt bij leerlingen die agressief  zijn of voor veel problemen zorgen.” Farah denkt dat een campagne rondom geweld op scholen meer aandacht krijgt. Haar man die zelf onderwijzer is in het funderend onderwijs zegt dat hij niet heeft gestaakt en zegt kortweg: ‘Ik laat mijn leerlingen niet in de steek, wat er ook gebeurt’.

5 reacties op “‘Slaan leidt tot meer agressie’”

 1. @ vito er de meeste ouders luisteren niet of willen het niet een horen wat de docent te vertellen heeft. Slaan is fout en mag niet. leer dit aub ook aan de kinderen en leer ze ook dat ze respect moeten hebben voor de leerkracht de leerkracht die hun best doen om voor juist die kinderen een verschil te maken. Maar zoalng de ouder altijd de kant van het kind kiezen en niet open staan voor een dialoog en het doorzetten van de eventuele oplossing die besproken wordt zal er niks veranderen.

  Mijn moeder was ook docent op een lagereschool. de verhalen die ze me vertelde over wat de kinderen daar allemaal deden en hoe ze tegen de leerkracht en het hoofd van de school spreken gaat nergens over. Ik werd vroeger ook niet op school door mijn docenten geslagen, maar ik luisterde wel als de leerkracht zei mondjes dichthouden want het stoort de les. tegen woordig roep een kind keihard : je hebt me niks te zeggen, je bent me vader niet. of nog leuke gewoon doen alsof ze de leerkracht niet horen. op scholen gelden regels die dienen gevolgd te worden door zowel de leerkrachten as de leerlingen.

  En nee je mag niet aan andermans kinderen komen maar een ouder heeft ook niks te zeggen over manier van lesgeven en disciplineren in de klas. de klas is het domein van de leerkracht. En ja nogmaals de ouders zijn hier fout!! Foute met d eopvoeding van het kind. Fout door op geweldadige wijze de leekracht aan te vallen. Fout doordat het kind nergen op aangesproken werd terwijl het kind als allereerst fout was.

  Wat heeft dit kind nu geleerd? “Ik mag doen wat ik wil want als de leerkracht iets doet rammen me ouder die toch in elkaar. Net als in mijn computerspelletje, misschien neem pappa volgende keer net als in mijn spelletje ook een wapen mee en schiet erop los. Als ik groot wordt ga ik ook slaan en vechten net als mijn ouder”.

 2. Slaan is zo ie zo uit den boze. De juf. mag haar zelf beheersing ook niet verliezen ook al kunnen die kinderen soms wel van die echte etters zijn. De juf had zo’n kind naar de Directeur moeten sturen voor betere oplossing. Ik wil niet oordelen eer ik dat gehele verhaal heb gehoord. Als je kinderen slaat creeer je allen maar rancunes voor later als zo’n kind ouder wordt. Vroeger werd alles gecorrigeerd met stokslagen op je billen. Dat is nu verledentijd nu mag het niet meer. Doe je dat toch dan solliciteer je naar problemen met ouders want die ouders van nu werden vroeger flink mishandeld op scholen door docenten. Je mag gewoon niet aan andermans kinderen komen punt. Ga in dialoog met de ouders en de directeur voor een oplossing.

 3. Geweld is overal een vriendin van mij is advocaat en verkoopt nu haar huis en auto en laat haar praktijk achter terwijl clienten op haar rekenen omdat ze haar vriend heeft mishandelt die graag voor zijn zoon wil zorgen, het kan dus ook heel anders!
  Ik vind het shocking dat dat allemaal zo maar kan!!!!!!!!!!

 4. Het grootste deel van de ouders geeft zelf het verkeerde voorbeeld. Wanneer hun kind in de fout gaat kiezen ze gegarandeerd de kant van het kind en beginnen direct te schelden, vloeken, tieren of zelfs slaan.
  Het verbaast me dan ook niets dat kinderen dt gedrag overnemen.
  Wie het niet gelooft moet voor de gein eens gaan kijken bij het uitgaan van de scholen. Ouders staan overal geparkeerd waar het niet is toegestaan en wie er iets van zegt krijgt direct de volle laag.
  Begin dus eerst eens met de ouders op te voeden, kunnen we daarna aan de kinderen gaan denken.
  Deze maatschappij is er echter eentje geworden van ‘ik doe waar ik zin in heb en wie er wat van zegt sla ik in elkaar’.

 5. In nederland slaan ze allang niet meer
  ouderwets gedoe.niemand kom aan mijn kinderen, ik zou precies het zelfde doen