• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) is komende week op Curaçao en zal van de gelegenheid gebruikmaken om de interventie van minister Elmer Wilsoe (Justitie) in de Bientu-zaak te bespreken. Dat schrijft Spies in haar antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Eric Lucassen (PVV).

Wilsoe schreef onlangs een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten, Hillary Clinton, om het beslag op de tegoeden van Ponsford Overseas en Tula Finance van loterijbaas Robbie dos Santos op te heffen. Dos Santos wordt verdacht van belastingfraude, het witwassen van geld en valsheid in geschrifte.

Steun
Het verzoek van de minister liet veel stof opwaaien. Wilsoe spreekt zelf niet van een interventie, maar een verzoek aan de VS om zich aan de wet te houden. Maar Kamerlid Eric Lucassen wil toch van Spies weten of de minister van Justitie van Curaçao bevoegd is om een dergelijk verzoek te doen en of de Nederlandse regering dit verzoek steunt.

Mandaatconstructie
Minister Spies antwoordt dat de minister van Justitie wel formeel bevoegd is om rechtshulpverzoeken te doen, maar dat in de praktijk de procureur-generaal rechtshulpverzoeken bij buitenlandse mogendheden indient. “Echter de bevoegdheid van het Openbaar Ministerie op Curaçao in deze berust op een mandaatconstructie, wat impliceert dat de minister van Justitie formeel gesproken de bevoegdheid zelf ook heeft”, schrijft Spies. “Het is overigens niet aan de Nederlandse regering om dergelijke verzoeken al dan niet te ondersteunen.”

Verwarring
Spies laat ook in haar antwoord weten dat de Verenigde Staten bij de Nederlandse ambassade om opheldering heeft gevraagd over de interventie van Wilsoe. “Het is ongewenst dat er bij een internationale verdragspartner op rechtshulpgebied verwarring ontstaat over handelen vanuit het Koninkrijk. Daarom is in de Rijksministerraad afgesproken dat deze kwestie tijdens het eerstvolgende overleg van de ministers van Justitie van het Koninkrijk aan de orde wordt gesteld.” Dit overleg zal ergens medio juni plaatsvinden.

Machtsmisbruik, corruptie en vriendjespolitiek
Op de vraag van Lucassen of de minister van mening is dat de regering van Curaçao hiermee opnieuw de verdenking van machtsmisbruik, corruptie en vriendjespolitiek over zich afroept, antwoordt Spies: “Ik ben van oordeel dat elke schijn van machtsmisbruik, corruptie en vriendjespolitiek als gevolg van het handelen van een minister van justitie ongewenst is.” Maar het is volgens de minister aan de Staten van Curaçao om zich uit te spreken over de vraag of dit in het onderhavige geval aan de orde is en in dat geval zo ja, welke consequenties zij hieraan willen verbinden.

[scribd id=96303192 key=key-zy6x6sd65s7o3mwzyoj mode=list]

14 reacties op “Spies zal interventie Wilsoe aankaarten”

 1. Met wie gaat ze praten dan? Volgens mij zijn ze allemaal uitlandig

 2. Bij haar aansteling had ik het al voorspelt,deze Spies is niks voor dit baantje(wie wel??) ze was niet eens opgewassen tegen Henk Bleker en nog erger, tegen die (ben haar naam al weer vergeten) uit de Boerenkool getrokken dame met blond kort haar die een BLO schooling heeft door lopen had ze ook niks in te brengen,laat staan tegen een stelletje meester?? oplichters.

 3. Kijk de kern van het probleem is het kabinet Schotte uit mannen bestaat , Curaçaose mannen. Wie draait op Curacao de gezinnen? Hoe komt dat? Wat leren Curaçaose mannen
  eeuwen niet? Ja mensen de verklaring is eenvoudiger dan het lijkt.

 4. @ Karel. Curacao is nu een zelfstandig land. Nederland gaat er niet meer over.

  Kan je jouw visie van “zelfstandig” misschien aan ons doorgeven, want wij ervaren dat toch anders. We proberen wel zo veel mogelijk onze eigen dramatische zin door te drijven, maar Nederland staat dat middels het CFT en de gouverneur niet altijd toe.

 5. Volgens mij zijn er ook genoeg wetten/ regels om een eventuele aanpak te rechtvaardigen… Maar nu blijft ze schuilen achter de wetten/ regels dat het de staten zelf is die iets moet ondernemen.

  Spies blijf gewoon lekker thuis en Schotte & Co, maak er nog meer een puinhoop van zodat Spies Donner en alle andere die hen zullen gaan opvolgen zien hoe erg zij gefaald hebben.

 6. Versgeperst bedankt voor het tonen van de brief waarin het e-mail adres staat waarop we mevrouw Spies kunnen bereiken.

  Ik zal haar middels dat e-mail adres even duidelijk laten weten wat wij van de halfzachte aanpak van Nederland (en met name haarzelf) vinden. En dat zij het vertrek van Wilsoe moet eisen en als dat niet zonder ingrijpen van Nederland kan dan maar met ingrijpen.

  Ons eiland heeft al een Stella van Rijn teveel, dus een Spies ook in die rol kan beter thuisblijven.

 7. @Kaerel:
  FF opnieuw afspraken bestuderen…….!!!
  Good Governance en staatveiligheid is in geding dus…………..
  En zolang het stemvee als angsthazen in hun YUhol blijft hangen zal er door anderen moeten worden ingegrepen.
  Ik zie ook liever een volwaardige “eigen” verantwoordelijkheid MAAR dit is nog een nivo’tje te hoog voor grootste deel van de YU’s

 8. @druif en Makayu

  Hebben jullie iets gemist rond 10-10-10? Curacao is nu een zelfstandig land. Nederland gaat er niet meer over. Wen er maar aan. Het enige wat Nederland nog kan doen is het infuus dichtdraaien. En daar zijn ze mee bezig.

 9. Wij kunnen niet om de opmerking van Spies heen: in Nederland controleert de Tweede Kamer de regering op Curaçao zou dat door de Staten moeten gebeuren. Als onze Staten dat niet doen moeten wij dus zorgen dat er andere STaten komen, simpeler kan zij het niet zeggen.

 10. Spies, blijf lekker thuis. Zonde van het geld dat deze reis kost.

  Je hebt gewoon geen ballen om Wilsoe aan te pakken.
  Dat blijkt al uit het feit dat je na je verlies om het lijsttrekkerschap van het CDA het kennelijk te min vond om in de 2e kamer plaats te nemen.

  Je komt nog wel naar Curacao, zon, zee, strand en dure hotels terwijl je al afscheid hebt genomen van de politiek en wacht op een matsbaantje. Je zou zo in de regering van Schotte kunnen zitten.

  Stuur iemand die Wilsoe en zijn criminele maatjes wel aan durft te pakken!!!!
  Daar hebben we wat aan.

 11. Met deze slappe instelling kan Spies beter thuisblijven of in Punda voor mantelpakjes gaan shoppen met Stella van Rijn.

  En Boolchands heeft er vast wel een bijkleurend laptopje bij.

 12. De staten zijn in de wurggreep van 11 statenleden. Helaas geen 1 heeft een geweten. De regering kan dus alles doen en laten wat zij wenst. Deze regering staat al sinds 10-10 bekend om machtsmisbruik, corruptie en vriendjespolitiek. Moeten wij daadwerkelijk tot 2014 wachten? De schulden lopen al op.

 13. “Spies zal interventie Wilsoe aankaarten”
  WOW die durft …………………….
  @Spies: blijf maar lekker thuis want met deze attitude speel je deze CRIMINEELTJES in de “kaart”.
  Wat een softi, je bent nog erger dan de slappe hap Donner !!!
  Korsou wordt bit by bit overgeheveld aan de MAFFIOSOS en hun COMPADRES uit het criminele circuit.
  Dit is een spelletje op een ander nivo Mw Spies !!!!!!!!

 14. Aankaarten? AANKAARTEN?

  Kaarten doen we in de snek! Wilsoe heeft het hele koninkrijk internationaal te schande gemaakt door zichzelf te ontmaskeren als de zoveelste marionet van dos Santos.

  Wilsoe had al lang moeten opstappen cq ontslagen worden, en dan komt softie Spies de affaire Wilsoe ‘aankaarten’? Ridicuul!