• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een pedagogisch pak slaag bij een leerling kan. Dat zegt voorzitter Lio Plantijn van Sitek, de onderwijsvakbond tegenover Radio Hoyer 2. Plantijn zegt dit naar aanleiding van het toenemede geweld op scholen en het incident van vorige week op Kolegio Wim Ellis.

 
Een moeder viel een lerares aan, nadat deze haar kind had mishandeld. Gisteren werd daarom gestaakt in het onderwijs door leraren, ondersteunend onderwijspersoneel en schoolbuschauffeurs.

Uiterste maatregel
Volgens Plantijn had de lerares meerdere malen met de leerling gesproken en werd als uiterste maatregel een corrigerende tik met een lineaal gegeven. De Sitek-voorzitter steunt de lerares, maar in een gisterochtend vastgesteld manifest werd ook vastgelegd dat geweld van leraren uit den boze is.

Plantijn vertelt aan Rick Hart van Radio Hoyer 2 wat de aanleiding voor het geweld was

22 reacties op “Sitek: ‘Pedagogisch pak slaag kan’”

 1. @Patrick, precies, maar respect willen ze allemaal, maar respect tonen ze nooit en dat is precies het probleem op dit eilandje, geen enkele vorm van opvoeding is hier bij 80% de standaard!

 2. Waarom geeft een kind een grote bek tegen een leerkracht? Omdat deze dit thuis ook doet…. en papa en mama ook..dat kind weet niet beter….respect voor anderen hoort thuis te beginnen. Dus als papa en mama het normaal vinden om een grote bek te hebben en respectloos gedrag vertonen naar anderen zoals ik het hier al lees…ja dan vind ik het niet raar.

  Als mijn kind thuiskomt en vertelt dat het een tik met de liniaal heeft gekregen ga ik zeker verhaal halen…maar om dan mijn handen te gebruiken? Dan ben je een low life… een leraar slaat niet zomaar…

 3. toen ik vroeger thuis kwam en ik vertelde tegen mijn vader dat ik een tik had gekregen van mijn leerkracht kreeg ik er van mijn vader nog een paar bij. Aan al de ouders hier, leer UW kind RESPECT.

 4. Toch denk ik dat de moeders van Gerrit Schotte, Jamaloodin en Robbie Dos Santos hun zonen wel meer een tik hadden moeten geven.. Wellicht waren ze dan beter geworden.

 5. @ moeder, Vind persoonlijk dat een corrierende tik niet zou moeten. maar gezien de opvoeding die de kinderen tegenwoordig genieten thuis kan het niet anders. Kinderen luisteren niet want hoe worden ze door de ouders opgevoed? Die ouders meppen erop los. Dus de kids ook en uiteindelijk de leerkracht ook want dan zijn ze al onhandelbaar.

  @Barika hel en TB
  leg me even uit hoe jij zou handelen als je jou kind zijn of haar Blackbarry afpakt en ze willen je met een schaar steken? Wat doe je dan? De politie bellen? Denk het niet. jammer genoeg doen de docenten dat ook niet. Als de ouders erbij gehaald worden krijgt het kind een paar klappen thuis en mag weer buiten spelen. Er wordt ze niks bijgebracht van respecht voor ouderen en leerkrachten of hun mede mens. vb Jongens slaan meisjes met de vuist, er worden scharen meegenomen in tassen ook schroeven draaiers. Stanley mesjes. heel normaal hoor. leerkrachten worden bedreig door kids van 9 jaar. Kom op zeg. Wat leert het kind. Een koekje uit de trommel pakken zonder te vragen is hetzelfde als iemand willen neersteken. en dan savonds gezellig met z’n allen een film kijken voor 18 jarige of hoger.En kill them all schietspellen op the PS of XBOX.

  De opvoeding ligt bij de ouders en ze doen het niet. Ze gaan discussies aan met kids van 8 jaar. Nee jij bent de ouder jij bepaald. Wat leuk toch hoe bij de hand je kindje is.Snap nou dat het een monster in wording is. Iemand uitlullen betekend niet dat je gelijk hebt. betekend dat de docent het eigenlijk opgeeft met jou kind. Ouders discussieren met kids dus kids ook met docenten.

  Ouders wordt wakker. Doe iets. je kind loopt nu al op het verkeerde pad. En zo te horen mogen alleen ouders ze opvoeden. In een klas heerst geen democratie. de leerkracht heeft het voor hetzeggen!!! Breng je kids dat een bij

 6. Alsof dit de eerste keer is, in het onderwijs hier wordt te vaak de liniaal gebruikt voor een tik. Lichamelijke en verbale agressiviteit komt dagelijks voor in het antilliaans onderwijs. Opvallend is dat alleen anteliaanse kindjes gemept worden, juf weet wel beter nederlanders accepteren dit niet. Gehoorzaamheid uit respect ect kennen ze niet leren ze niet van huis uit. Resultaat? Kindjes luisteren nog minder en als de juf even niet kijkt meppen ze dr zelf op los met liniaal, niet gek als ze zo een fantastisch voorbeeld hebben als de juf!

 7. Een corrigerende tik moet kunnen, maar het is zo moeilijk in te kaderen wanneer wel en niet. En waar ligt de grens tussen een corrigerende tik en mishandeking?

  Daarom is wellicht de beste oplossing een wettelijk verbod met gedoogbeleid.

 8. Sorry voor enkele typefouten

 9. Ik ben nu, pas 4 jaar uit het onderwijs. Deze voorvallen zijn hyper triest, maar zijn door ouders zelf op de eerste plaats heel erg de schuldigen. Er is op curacao, maar ook in nederland geen enkel respect meer voor OUDERS, leerkrachten en ook niet voor de
  voor ouderen. Ik weet nog heel goed dat wij als leerkrachten praten is de klas stil, als wij de kinderen aanspreken of de kinderen weten dat hun ouders worden geroepen , werd
  er door de kinderen werkelijk niet met opgeheven schouders beantwoord. De respect was
  er heel erg. Ouders kwamen ook niet met een vechtende houding . Tegenwoordig mogen kinderen ook te veel van de ouders. Van verschillende leerkrachten mogen de kinderen de leerkrachten bij hun voornaam aanspreken en als dezelfde kinderen onbeschoft doen dan mag het niet meer, maar dan wordt het wel meester die en die. Zij komen met nagelak. hele korte blousjes, met ontzettend veel haar op hun hoofd, je wordt er echt niet goed van. kinderen vertellen wat en waar zij in de weekend gedaan en geweest zijn, verhalen waarbij je afvraagt, waar zijn de ouders, waar gaan wij naar toe
  Zo kunnen wij nog meer meer vertellen, maar laat het maar tot hier.
  Ik ben 25 jaar in het onderwijs gewerkt en heus niet ouderwets geweest, maar zou op dit moment voor geen miljion meer willen. mijn gezondheid is heel belangrijk voor mij.

 10. Ik ben het eens met de stelling dat een ‘pedagogische tik’ niet kan. Maar ik ben ook eens met die mensen die zeggen dat men van de pedagogische tik van vroeger niet slechter geworden zijn. Helaas/gelukkig zijn de tijden veranderd. Opvoeding van kinderen is taak van ouders en niet van leraren. Het is ook aan ouders om hun kind aan te pakken. De leraren hebben verantwoordelijkheid voor het lesgeven aan alle kinderen in een klas. Indien een kind aangeeft (door diens gedrag) dat hij/zij niet geinteresseerd is in les volgen, dan moet hij/zij ook uit de klas verwijderd worden. Bel de ouders op om het kind te komen ophalen (stuur hem/haar niet de straat op!). Als dit vaak genoeg gebeurt, dan moeten ouders vanzelf wel maatregelen nemen. In ieder geval kunnen ze de school of de leraren niet beschuldigen dat hun kind niets leert (“You can bring the horse to the water, but you can not make it drink!”). De verantwoordelijkheid van de leraren liggen bij de kinderen die wel van goede wil zijn. De rechten van de andere kinderen moeten niet lijden onder onwil van een medescholier en diens ouders!

 11. Als een docent een kind al niet kan leren om dingen uit te praten, dan ben je niet geschikt als leerkracht. Als een leerkracht mijn kind aanraakt, dan hoef ik als ouder ook niet meer te praten, want blijkbaar lukt een kind die leerkracht al onder de tafel… Dus dan zal ik ook wat corrigerende tikken uitdelen, maar ik zal het dan doen zonder een wapen….

 12. Helemaal mee eens ‘RasechtewereldBewoner’ ! Ik werk zelf hier
  in het onderwijs en wat jij hier beschrijft is de realiteit!

 13. Raak m’n kind met 1 vinger aan en ik breek alle 10 die je hebt. Zo simpel is het..

  Als het kind zich misdraagt, dan bespreek je dat met de ouders. Laat hun zelf hun kind maar een pak slaag geven als dat echt zo nodig is.

 14. Als iemand ook maar met een vinger mijn kind zou slaan,, sta ik niet voor de gevolgen in!
  Je blijft met je f*kken van mijn kind af! Slaan kan nooit vergoeilijkt worden van wie dan ook!!

  Gel*l met dat ‘pedagogisch’ tikje dat nu al een pak slaag wordt! Mijn god, we lopen hier 50 jaar achter, zo niet meer met dit domme gepraat en sadistisch handelen,, en dit zijn onderwijs mensen? Klinkt meer als leiders van een strafkolonie! Gefrustreerde incapabele low lives!

  Plantijn lees dit nog even:
  http://www.rnw.nl/caribiana/article/nationale-discussie-over-corrigerende-tik-nodig

  Ooit gehoord van het Verdrag van de Rechten van het Kind? Rechten van de Mens, Burgerlijk Wetboek misschien? Lees u zowiezo wel eens? Gewoon voor de persoonlijke ontwikkeling? Blijkbaar niet!

  Slaan van kinderen is verboden en strafbaar, dus instrueer je leden hier mee op te houden
  En ga eens even heel snel wat doen aan bijscholing, begin bij pedagogiek graag.

 15. Enkele weken geleden was de rechtbank hier heel stellig over, slaan van kinderen mag niet. Dat was in de zaak van een crecheleidster die een kind (met toestemming van de ouders) een tik gaf en daarop op staande voet werd ontslagen. Ik hoger beroep werd deze beslissing van de creche bekrachtigd door de rechter.
  Ja, een kind kan je soms het bloed onder je nagels vandaag halen, maar slaan is daarvoor echt niet de oplossing. Hoe moet een kind begrijpen dat hij niet agressief of gewelddadig mag zijn als hij op gewelddadige en agressieve manier ‘met een wapen’ (een liniaal) wordt gestraft. Als volwassene heb je sowieso altijd de overhand, en leerkrachten hebben een toekomst van een kind in hun handen. Per definitie is het kind al ondergeschikt en dan wordt hij ook nog vernederd door met een liniaal geslagen te worden.
  Wat de ouders hebben gedaan is totaal incorrect, maar vlak ook de reactie van de leerkracht niet uit. Wie slaat is fout! (trouwens als je als volwassene een volwassene slaat, dan kun je na aangifte opgepakt worden, waarom zou het dan bij een kind wel moeten kunnen).

 16. De kinderen van tegenwordig weten niet beter dat een straf een klap is. Dat is wat van thuis uit hebben meegrekegen. Daarom luisteren en respecteren ze de leerkrachten niet. Vroeger werden er altijd tikken uitgedeeld op school en met die kids is het ook allemaal goed gekomen. Ik ken meedere docenten in het basis onderwijs en de verhalen die ik hoor ligt het echt niet aan docenten met een kort lontje. Na herhaaldelijk de les te storen (wat tenkoste gaat van de andere 29 leerlingen) en een grote mond op zetten tegen de leerkracht (dreigen dat hun vader de leerkracht wel weet te vinden of het welkbekende laat ik maar kijken hover ik de leerkracht op het stokje kan jagen vandaag) zit er niks anders op dan een corrigerende tik. Ik heb het dan over bewust storen en bewust uitlokken! Dan zijn ze wel de komende maanden rustig. Het grappig is dat tegenwoordig ouder altijd hun kind geloven en niet de leerkracht. een kind verdraaid het verhaal en de ouder komt de leerkracht opzoeken. Waar is het vertrouwen in de docenten die meededen in het opvoeden van hun kind. ken nog dat plaatje op facebook. vroeger: Ma, Pa en docent kijken boos tegen het kind wegen een slecht rapport.. Tegenwoordig: Ma,Pa en lachend kind kijken boos naar de docent. Maar zolang RK schoolbestuur over de voorvallen zwijgt en de politie niet erbij betrekt zal de realiteit niet naar voren komen maar alleen de verzonnen realiteit die kids van 8 – 12 verzinnen.

 17. Eerst was er een pedagogische tik

  Nu is het een pedagogisch pak slaag

  Straks is het een pedagogisch botje breken

  En uiteindelijk hebben we het pedagogische pistool. Maar dan van die leerling die alle drie de bovenstaande heeft mogen ontvangen en de leraar even ‘corrigeert’.

 18. Kunnen we de regering ook een pedagogisch pak slaag geven of moeten we wachten tot de verkiezingen wanneer het volk ze een pak slaag gaat geven?

 19. Volgens mij heeft het vakbondwezen op Curacao een corrigerende tik nodig!
  Agressie/geweld bij jongeren bestrijden met agressie/geweld…….lekker logisch

 20. http://www.hetkanwel.net/2010/04/21/corrigerende-tik-maakt-kinderen-agressiever/

 21. maar men plantlijn als een leerkracht een kort lontje heeft moet hij niet op school les gaan geven toch..

 22. In dat geval moet een pedagogisch pak slaag bij een leraar ook kunnen.