• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De staatkundige vernieuwingen van 10-10-10 zijn nog maar anderhalf jaar geleden, maar de SP vindt het alweer tijd voor een nieuw statuut. Dat staat in het conceptverkiezingsprogramma van de partij. “Nederland kan geen verantwoordelijkheid nemen voor goed bestuur op Curaçao, Aruba en St. Maarten”, vindt SP.

“Daarom willen we een nieuw Statuut voor het Koninkrijk, waarin de landen elkaar hulp bieden op basis van gelijkwaardigheid”, staat er in het conceptverkiezingsprogramma genaamd ‘Nieuw Vertrouwen’. De SP presenteerde gisteren het programma, waarmee de partij zich opmaakt voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in september.

Vertrouwen
Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) heeft al eerder aan minister Piet Hein Donner en minister Liesbeth Spies (beide Koninkrijksrelaties) aangegeven weinig tot geen vertrouwen te hebben in het bestuur op Curaçao. Van Raak maakt zich zorgen over de problemen bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), en vindt dat de regering teveel druk uitoefent op de veiligheidsdienst. Hij wil dat er Nederlands onderzoek komt naar de misstanden binnen de VDC.

BES-eilanden
De partij vindt verder dat bij het opstellen en uitvoeren van beleid voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius voortaan veel meer rekening gehouden moet worden met de bijzondere schaal en omstandigheden van de eilanden. Op de BES-eilanden heerst er veel onvrede en sommige bewoners voelen zich ‘tweederangs burgers’.  Het programma is hier in zijn geheel te lezen.

23 reacties op “SP: ‘Nieuw statuut voor het Koninkrijk’”

 1. @Wacho, tijdens de PKLP MAN en FOL regering zijn er bedrijven weggegaan ja! en verder is de ALM dankzij de PLKP kapot gegaan.. en sinds 10-10 sluiten er ook steeds meer bedrijven. niets met PAR. en Wiels kan zoveel zeggen maar hij een leugenaar! alleen de dos santos en van der dijs famliebedrijven doen het goed rarararara..
  Vertel ons maar hoe het kan dat JAmaloosin en Hakim miljoenen schulden hebben?
  als er 1 iemand selectief is en met oogkleppen op ben jij dat wel! schaam je!

 2. Door Nardy,
  Ok, niet helemaal eens met dit stukje: Nederland dient WEL verantwoordelijkheid nemen voor goed bestuur op Curaçao, Aruba en St. Maarten. Nederland heeft zich nu al een tijdje niet heeft bemoeid, niet ingegrepen, en alles loopt helemaal verkeerd nu.

  Nederland had NOG minder HOEVEN te doen!! 1.6 miljard kwijtgescholden zodat het eiland “opnieuw” kon beginnen.
  10-2010 toch?
  Nederland heeft het toch NOOIT goed gedaan ..toch?
  Curacao kon het alleen. Maar nu moet Nederland ook DIT weer oplossen. ??

 3. @ Eefje. en dat maakt de SP uit?

  Inderdaad dat maken wij, het volk, uit en niemand anders. Ik zie het als een wanhoopskreet van van Raak mede namens zijn collega’s, want de minister van BUZ torpedeert elke aangedragen mogelijkheid. Nederland neemt geen enkele verantwoordelijkheid, hoewel de gouverneur recent heeft laten blijken enige verantwoordelijkheid serieus te nemen middels zijn brief aan Carlos Monk en dat heeft geholpen.

 4. @Juny, ga aan Wiels vragen hoeveel offshore bedrijven niet door slappe beleid van de PAR van het eiland verdwenen zijn en nu in Nederland zelf zitten. Wil je meer weten, vraag het aan dhr. Wiels want jij ziet alleen dingen die je wilt zien vanwege jou selectieve oogkleppen.
  Binnenkort zal dhr. Wiels een lijst van bedrijven die mede door toedoen van de PAR, dus tijdens de PAR periode, heel veel mensen ontslagen hebben en anderen die ook vertrokken zijn.

  Verder liet de PAR dhr. Tromp van de centrale bank en ook de bazen van agua electra hun gang gaan! Vraag het aan dhr. Wiels!!!
  De PAR zal wel een ”reden” hiervoor hebben gehad. ;0

 5. Ik heb nog niemand gehoord over de miljoenen die worden uitbetaald aan allerlei figuren waaronder het “vroegere” bedrijf van Jamoolodin:

  “Zo is ook een bedrag van naar verluidt 2,2 miljoen gulden overgemaakt\ aan het bedrijf Speedykopter dat in die tijd eigendom was van de huidige minister van Financiën,
  George Jamaloodin (MFK)”
  In ieder geval kan hij nu zijn belasting betalen.
  Weet iemand hier meer van??

 6. Uit de reacties blijkt iedere keer opnieuw dat de bevolking van curacao zich het liefst gedraagt als een door en door verwend kind. Altijd weer naar anderen wijzen. Soberano is er zelfs kampioen in. Alsof dat de problemen oplost. Waarschijnlijk is dat ook precies het probleem, Curacao is jarenlang enorm verwend en dan krijg je vanzelf dit gedrag. Helaas voor het eiland is de rest van de wereld de laatste veertig jaar niet stil blijven staan en hebben we op curacao de boot vrijwel definitief gemist. De huidige corrupte maffiaregering past eigenlijk prima bij het huidige nivo van veel inwoners van het eiland. De reactie van de sp is daarbij zeer begrijpelijk. We zullen het toch zelf moeten doen. Helaas is er nog niemand daarmee begonnen.

 7. @Johan natuurlijk zijn er hier mensen die een universitaire schoold zijn,allen die hebben niks te zeggen en dat krijgen ze ook niet,het zijn de Loosers die het voor het zeggen hebben,Dit komt door corruptie en bedrog en als hoofdzaak $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ in de zak vullen

 8. en dat maakt de SP uit? dhr. van Raak is ook al aan het doordraaien.

 9. @FifiKesi (zal je helpen hoef je niet meer onder verschillende aliassen te schrijven):
  Verruim je blikveld er zijn meer stromingen dan PAR noPAR want zo lang je in deze tunnelvisie blijft hangen wordt het inderdaad nooit wat.
  Ik ben juist ruimdenkend en stel voorspoed voor ALLE INWONERS van Korsou op de 1e plaats.
  Er zijn helaas maar weinig bestuurders uit verleden met geheel schone handen maar de “handen van een groot deel van onze huidige bestuurders zijn zo rot en stinkend als ze nog nooit zijn geweest”!
  Heel triest maar wel de realiteit en laten we daar eens met z’n alleen iets aan gaan doen.

 10. @ Kesi en Fifi. Stop met die onzin en leugens en geef commentaar op de feiten zoals het verliezen en betalen van miljoenen ten gevolge van DERTIEN rechtzaken en een begrotingstekort van meer dan 160 miljoen in zeer korte tijd. Als jullie dat even betalen, mag je blijven liegen.

 11. Die soberanos komen altijd met die intelligente antwoorden. Ja maar zij deden het ook..

  Is dat een vrijbrief om nu weer met een corrupte criminele regering te zitten? Als zij het deden waarom laat deze regering dan niet zien hoe het wel moet?

  Kijk daarom zal Curacao in nog geen 1000 jaar onafhankelijk kunnen worden. Eerst maar volwassen worden!

 12. @kesi, Populisme, Intimidatie, Corruptie, Fraude, Leugens, en Censuur waren er tijdens de PAR-dynasty !!! Geef hier aub voorbeelden van! (of ben je net als Jan C die van alles roept maar nooit met bewijs komt?)
  En nu is (om de haverklap) klikken bij Holland erbij gekomen. Helaas voor jullie deze regering is democratisch gekozen. Gekozen met leugens ja..

 13. @fifi, je hebt het over Wiels?

 14. @Kesi en Fifi, wat vinden jullie dan van deze corrupte en criminele regering. Zij doen ook niets voor het volk!

 15. Ok, niet helemaal eens met dit stukje: Nederland dient WEL verantwoordelijkheid nemen voor goed bestuur op Curaçao, Aruba en St. Maarten. Nederland heeft zich nu al een tijdje niet heeft bemoeid, niet ingegrepen, en alles loopt helemaal verkeerd nu.

  Immy heeft in 1 ding gelijk als ze zegt dat 75% vd bevolking zich niet in deze regering kan vinden. Maar kennelijk zijn we ook niet in staat onze regering naar hun moer te sturen (lees: te laten aftreden). En de regering trekt zelf helaas ook geen eigen conclusie.

  Voor de rest schiet van Raak helemaal raak met zijn mening. Hij is wel degelijk bezorgt en cares voor Curacao. Hij strijdt voor onze bevolking, het OM, de VDC en de rest. Iemand naar Brandpunt gekeken? Ikzelf kon er maar niet over uit hoe goed deze man zijn huiswerk had gedaan…

 16. De PAR gedraagt zich als een verwende kleuter die steeds stampvoetend krijst als hij zijn zin niet krijgt. Dat krijgt je als je jarenlang gewend bent om iedereen voor jou karretje te spannen.

 17. @Makayu, je zit propvol vooroordelen daarom word het ook niks met jou.
  Populisme, Intimidatie, Corruptie, Fraude, Leugens, en Censuur waren er tijdens de PAR-dynasty !!!
  En nu is (om de haverklap) klikken bij Holland erbij gekomen. Helaas voor jullie deze regering is democratisch gekozen.
  De PAR is passé, verleden tijd. Leg je maar bij neer en houdt toch op met dat gejammer.

  Als jullie het destijds zo goed gedaan hadden dan had het volk massaal voor jullie gekozen, en ik bedoel het Curaçaose volk, en niet een handje vol stagiaires en gelukzoekers uit het buitenland.

  De PAR is nooit voor het gewone Curaçaose volk geweest maar voor een specifieke (Nos ku nos) doelgroep en daar plukt de PAR nu de wrange vruchten van.

 18. gelijkwaardigheid is gevaarlijker dan een vingertje uit Nederland.
  gelijkwaardigheid is in hun ogen wat doet Curacao tegen de europese nederlander, geldt dan ook voor de curacao die richting nederland komt

  het afzien van de verantwoordelijkheid waartoe Nederland zich in het statuut heeft verplicht,
  zet ons land terug voor wat betreft rechtstaat en etc.
  Ons land zal afdalen in de kelder van de armste landen.

 19. Meneer van Raak, je schiet behoorlijk mis, 75% van de bevolking wil niets te maken hebben met onbehoorlijk en corrupt bestuur, alleen zijn we hier nu mee opgezadeld tegen de zin van deze 75% en NL zou iets harder mogen optreden tegen dit stelletje sukkels maar op de een of andere manier hebben ze wel een grote mond maar daden ho maar. Het lijkt wel of jullie daar meewerken aan een verkeerd beeld! Op afstand geloven jullie dit stelletje gladjakkers en sufkutten, maar nemen niet de moeite om aan de bevolking te vragen hoe we hierover denken. Lees vaker versgeperst, dan ziet u de commentaren van beide kanten.

 20. @Johan,
  “Op de eilanden zijn er ook mensen die universitair geschoold zijn.”

  Helaas zijn degenen die deze kennis op de juiste wijze menen toe te passen op die ene hand met dat vingertje van jou te tellen.

  Populisme, Intimidatie, Corruptie, Fraude, Leugens ……..
  daar gaat het om op dat mooie eiandje en onafhankelijkheid geven wordt EEN GROTE RAMP voor alle inwoners !!!!!

 21. Moelijk om gelijkwaardig te zijn als de ene kant alleen maar de lusten wilt en niet de lasten.

 22. “Gelijkwaardigheid” houdt ook in de eilanden geen dingen OPLEGGEN maar als gelijkwaardige te behandelen door te overleggen met elkaar. Het is gemakkelijk om duizenden kilometers van de eilanden af van alles te roepen zonder dat je over genoeg kennis (behalve roddels) over de eilanden beschikt.

  Op de eilanden zijn er ook mensen die universitair geschoold zijn.

  Hou toch op met dat irritante vingertje, betweter.
  Red de euro!

 23. Ik geloof dat ik moet gaan stemmen …. sommige mensen daar weten niet waar ze het over hebben ….