• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De bevolking van Bonaire is in de afgelopen tien jaar met bijna 50 procent gegroeid terwijl de tien jaar daarvoor de toename slechts 10 procent was. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. De groei komt vooral door immigratie. Vooral bepaalde wijken zijn populair onder immigranten. 
 
Bonaire kent zes wijken. Dit zijn Entrejol, Nikiboko, Noord Saliña, Playa, Rincon en Tera Cora. Bijna de helft van alle inwoners van Bonaire woont in de twee wijken Entrejol en Nikiboko. De bevolkingsgroei van de afgelopen dertig jaar heeft niet gelijkmatig over alle wijken plaatsgevonden. Zo zijn de wijken Playa en Rincon achtergebleven qua bevolkingsgroei. In 2011 woonden er 15 666 mensen op Bonaire

Minder Antillianen
De bevolking van Bonaire is vooral gegroeid door immigratie. Dit kom vooral door de vraag naar arbeid in de groeiende toerismesector. In 2011 was 63 procent van de bevolking op de Antillen geboren, terwijl dat dertig jaar eerder nog 93 procent was. Ook hier zijn er verschillen per wijk. Zo heeft Rincon heeft het grootste aandeel Antillianen, terwijl in de wijk Playa de meeste buitenlanders wonen.

 

In het artikel hieronder wordt ingegaan op de bevolkingssamenstelling per wijk en buurt. Daarbij komen omvang, groei en geboorteland aan de orde. Daarnaast wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de wijken.
[scribd id=96040045 key=key-jftwhdn717myc8ogj01 mode=list]

14 reacties op “Bevolking Bonaire sterk gegroeid”

 1. @ Jens en anderen: Lees nu eerst eens het toch niet al te lange stukje tekst. Geef dan pas je commentaar.

  Zie vooral pagina 4; De migranten dieop het eiland Bonaire zijn gaan wonen komen vooral uit Zuid- en Midden-Amerika (19%), en ook uit Nederland (11%).

  Dit tegenover de 69% Bonairianen afkomstig uit de Nederlandse Antillen.

  Zo te zien valt het dus wel mee met die Nederlansche overheersing.

 2. Er daarnaast heeft bijna elke Nederlandse politici een villa op Bonaire. Lekker goedkoop zo, he.

 3. @WaarGaatDitEilandNaarToeairport ,
  Airport ge-upgrade? Behalve de vliegtuigmonteurs die daar werken. Deze zijn nog steeeeeeds niet ”ge-upgrade” !
  Regelmatig lopen vliegtuigen vertragingen van uren op Bonaire doordat er op Bonaire geen of niet voldoende vliegtuigmonteurs er zijn om alles te repareren. Monteurs worden elke keer weer vanuit Curacao overgevlogen omdat er onvoldoende kennis hierover op Bonaire is.

 4. @ergenis en Jens.
  Loop eens rond in Rotterdam en Amsterdam.. kijk hoe nederlands dat is.. Geen Nederlands wordt er gesproken maar een mix van allemaal talen. Nederlanders zijn daar in de minderheid! in hun eigen land en stad!! Amsterdam en Rotterdam zijn niet meer de rustige steden van vroeger toen agenten ongewapend op straat liepen. De Nederlander zijn er vreemdelin in eigen stad.

 5. @Jens
  Bonaire is nog steeds een heerlijk eiland. Ik kom er regelmatig en herken het Curacao, zoals het hier vroeger was. De mensen zijn allemaal heel vriendelijk. De tijd stond lange stil op Bonaire. Eindelijk komt er wat meer leven in de brouwerij. Eigenlijk vind ik dit alleen maar positief. Nederland heeft ook flink aan de weg getimmerd op Bonaire. Alle bestuurlijke kaders zijn ge-upgrade en daar waar het nog stroef loopt worden er snel oplossingen gezocht. Het wegennet werk en de airport zijn geupdrage. Ook de gezondsheidzorg heeft een boost gekregen etc etc.
  De introductie van alle Nederlandse regeltjes verdiend echter geen schoonheidsprijs. De AFM, de DNB etc belasten de banken en verzekeringsinstellingen flink met al hun regeltjes. Even een gebouwtje neerzetten of een business opstarten is er ook niet meer bij. Alles is aan regels gebonden. Aan de ene kant vervelend, maar aan de andere kant schept het ook duidelijkheid.
  De introductie van de dollar heeft de prijzen flink doen stijgen. Daar waar vroeger Naf stond staat nu Usd zonder dat het bedrag er achter veranderd is.
  Het is nu taak voor Nederland de koopkracht van de bevolking weer op peil te brengen. Ik ben echt niet bang dat dit niet snel gebeurd. Een bevolking van 16.000 is echt peanuts voor Nederland. Dat is zo rechtgetrokken.

 6. @Peanut, niet liegen, Bonaire wist niet dat het zo zou verlopen.
  Dus een bijzondere gemeente van NL met aparte wetten en regels. Of dit geen discriminatie binnen een land is. Dacht jij soms dat de Bonairianen gestemd hadden voor aparte wetten en regels binnen een land en met andere rechten ieder ander in NL?

  Zelfs elke asielzoeker die Nederland binnenkomt, krijgt dezelfde rechten en plichten als alle Nederlanders. Waarop moet de Bonairiaan volgens jouw wachten? Wachten waarop?
  Ondertussen stroomt Nederland leeg richting Bonaire in plaats van richting Ameland.
  Er moet hier een halt aan geroepen worden.

 7. @ Janchi:

  Bonaire Belazerd? Dat klinkt wel erg als: zij tegen hen…

 8. Sjeee… wat een negatieve reacties. Ook Bonaire stemde daarvoor en ..wist echt wel dat het zo zou lopen. Geeft het nog even… en dan zit Bonaire er als een van de betere eilanden bij.
  Maar ja, ik kan ook begrijpen dat door lekker negatief te doen over Bonaire, enkelen even hun eigen sores kunnen vergeten.

 9. Zeg maar gerust:
  Nederlandse bevolking op Bonaire is sterk gegroeid.
  Bonairianen in de minderheid in eigen land.
  Nederlanders in de meerderheid op Bonaire !

  Bonaire is niet meer het rustige eilandje van vroeger, waar ligt de grens???

  De eeuwenoude Bonairiaanse taal Papiamentu, zal zeer binnenkort uitsterven op Bonaire en zo ook de Bonairiaanse cultuur. Dankzij eigen gemakzuchtige bestuurders, die letterlijk niks doen en nergens voor strijden.
  Delegeren, daar zijn ze goed in !
  Waardeloos.

 10. En zo wordt Bonaire vermoord en Bonaireanen vreemdeling in eigen land. Dit is geen ontwikkeling.

 11. In Nederland zeggen ze dat diversiteit een zegen is dus Bonaire mag blij wezen!

 12. @Janchi
  Laat je door de Statistiek geen zand in de ogen gooien. Op Bonaire wonen slecht 16.000 mensen. Op Curacao wonen 142.000 mensen.

 13. @janchi. op curacao is het nog erger.. daar sluit de PAR fabrieken maar wij weten nog steeeds niet welke! vertel het ons!

 14. En zo wordt Bonaire een betonnen eiland zonder natuur. De echte Bonairianen zijn al in de minderheid. Bedankt hiervoor, jullie hebben de Bonairianen belazerd.