• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag geeft de Downtown Management Organization haar mening over de aanpak van criminaliteit op Curaçao. Zij geven argumenten voor preventieve maatregelen.

Hoeveel overvallen moeten er nog plaatsvinden in de binnenstad voordat er echt actie ondernomen wordt? Wanneer er een dode valt? Afgelopen zaterdag 2 juni 2012 is er de zoveelste keer op klaar lichte dag een juwelierszaak beroofd door zwaarbewapende overvallers.

Het is nu wel overduidelijk dat de binnenstad een favoriet doelwit is voor criminaliteit. Zolang er geen preventie maatregelen worden genomen zoals het inzetten van meer blauw op straat zullen misdadigers geen enkel respect hebben voor particuliere beveiliging initiatieven. Wat er nu leeft bij de ondernemers is niet of het weer gaat gebeuren maar wanneer!

Meer blauw op straat dient als preventie maatregeling voor georganiseerde overvallen, maar ook vandalisme, berovingen en andere vormen van wanorde die plaatsvinden gedurende de dag en ook in de avond uren.

De DMO en andere binnenstad stakeholders hebben door de golf van criminaliteit van vorig jaar meerdere keren aan de overheid aangeven, dat er politie preventie op straat nodig is maar jammer genoeg is er tot nu toe geen concrete beveiliging aanpak voor de binnenstad gerealiseerd.

Gelukkig kan de binnenstad wel rekenen op meer blauw op straat tijdens de cruise seizoen en dit blijkt gelukkig te werken aangezien er dan weinig meldingen zijn van criminaliteit. Als politie preventie werkt tijdens cruiseschip bezoek waarom dan niet het gehele jaar door aangezien onze eiland meer dan 300.000 verblijftoeristen jaarlijks ontvangt.

Toerisme is de belangrijkste en snelst groeiend economische sector van Curaçao en aangezien Willemstad, die dit jaar vijftien jaar op de Unesco werelderfgoed staat, onze belangrijkste toeristische trekpleister is de aanwezigheid van de politie in de binnenstad en omgeving een vereiste en dan ’24/7′.

De binnenstad heeft al te kampen met een negatieve spiraal van de economische crisis dat de koopkracht van zowel lokale als toeristen aantast, politieke onrust en onduidelijke visie dat het vertrouwen schaad van investeerders tot de bereikbaarheid en parkeerproblematiek van de binnenstad. Al deze punten komen op de tweede plaats als de stadsbezoekers, werknemers en investeerders zich niet veilig kunnen voelen.

Het excuus dat er niet voldoende blauw op straat is door budgettekorten is daardoor onacceptabel. Hoe belangrijk is de binnenstad voor de economie van Curacao? Waar gaan al de belastingengelden die in de binnenstad worden gegenereerd heen? We kunnen in ieder geval vaststellen dat dit niet aan essentiële zaken zoals de veiligheid wordt gespendeerd.

9 reacties op “Ingezonden: DMO over blauw op straat”

 1. Misschien een goed beveiligingsbedrijf neer zetten met alle ondernemers samen..
  Niet van die 65 plussers die onder een boom hebben gelegen het afgelopen jaar en tijdens hun rondje punda af en toe een slok nemen uit hun flesje whiskey.
  Maar als het er op aan komt de benen nemen bij het minste geringste.

  Als alle ondernemers nou eens de handen ineen slaan en gezamenlijk zorgen dat er voldoende centjes is om een goed security bedrijf aan het werk te zetten, denk ik dat de criminaliteit met zeker 80% terug te dringen is.

 2. @Kwame Kilpatrick, wil jij beweren dat tijdens de PAR dynasty geen criminaliteit er was? Toen was het even erg of erger, lees de oude kranten maar eens na. PAR grabbelton, PAR witte boorden etc.

  Verder is niemand is hier jou boodschappenjongen, wees een man of vrouw en doe zelf jou ding !
  Of durf je alleen op het Internet een grote muil op te zetten? Kruip maar snel terug onder jouw steen,

 3. Je kunt niet op iedere straat een agent neerzetten. De kern van het probleem is dat ouders die totaal ongeschikt zijn als ouders kinderen krijgen. Waarvan je bij voorbaat weet dat het criminelen worden.

  Wat je daaraan kunt doen weet ik niet, maar je zou bijna gaan denken aan verplichte sterilisatie.

 4. @Boeis, Er lopen al security personeel rond maar zij hebben niet dezelfde bevoegdheden als de politie.

  Daarnaast ben ik blij dat je aangeeft dat Criminalteit een groot probleem op curacao is en dat is te danken aan jouw regering! Ik stel voor dat je Wilsoe gaat bellen en zeg hem boeven op te pakken en niet zo bezig moet zijn om zijn maffia vriendje Dos Santos te beschermen!

 5. De winkeliers kunnen ook hun eigen stadswachten, burgerwachten, portiers, beveiligers hoe je het ook wilt noemen, zelf betalen.

  De politie is niet alleen om voor de veiligheid van toeristen en winkeliers te zorgen maar voor de veiligheid van ons allemaal. Straks staan al onze agenten gratis winkels te bewaken terwijl er op Banda riba of Banda bou niemand er is op voor de veiligheid van onze mensen te zorgen.

 6. Punda trekt eenmaal veel criminelen aan.. in Fort Amsterdam zit een zooitje!

 7. ja inderdaad,meer blauw op straat 24/7,,bezuiningen op politie ,is het laatste waarop je moet bezuinigen,anders verlies je investeerders en toeristen,,,en is het einde zoek voor iedereen

 8. @Sjors,

  lk denk niet dat het realistisch is… op deze manier kunnen zij tenminste wat van hun gestolen belastingcenten terugkrijgen….

 9. Hmm nou Wilsoe gaat over beveiliging en Jamaloodin over belastingen.. en tja beide vinden het belangrijker dat Dos Santos zijn geld illegale geld terugkrijgt en niet vervolgt zal worden..

  Misschien kan St. Tropez en ook Omundo het goede voorbeeld geven en weigeren Jamaloodin drinken te schenken.