• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Minister van koninkrijksrelatiesCURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) heeft in een brief aan de Tweede Kamer kamervragen beantwoord die werden gesteld door Kamerlid Martijn van Dam over de persvrijheid op Curaçao. Van Dam stelde vragen over Helmin Wiels (PS) en zijn uitspraken over het Antilliaans Dagblad.

Wiels was van mening dat de hoofdredacteur van de krant opgepakt en in de boeien moest worden geslagen vanwege eerdere berichtgeving van de krant over een vertrouwensbreuk tussen de minister van Justitie Elmer Wilsoe en de procureur-generaal. De PS-partijleider liet aan Versgeperst.com weten dat de Tweede Kamer hem ‘geen moer interesseert’. “Ik stuur de Tweede Kamer naar zijn moer. Zij moeten zich bezighouden met hoe er in Nederland wordt omgegaan met de politiek”, aldus Wiels. Kamerlid van Dam wil van Spies weten of zij vindt dat deze uitspraken getuigen van vergaande intimidatie van de pers door de regering op Curaçao.

Grondrecht
Minister Spies antwoordt in de brief dat vrijheid van meningsuiting een grondrecht is in het gehele Koninkrijk. “Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen, totdat het uitoefenen van die vrijheid botst met andere grondrechten. Het is in dat geval aan de rechter om een afweging te maken. De journalistieke vrijheid vloeit voort uit het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting.”

Vrije pers
Daarnaast geeft Spies aan dat de vrije pers zijn werk moet kunnen doen zonder daarbij het gevoel te krijgen geïntimideerd of bedreigd te worden. Van Dam wil ook weten of Spies de regering van Curaçao erop zal wijzen dat persvrijheid van essentieel belang is binnen een democratische rechtsstaat. Hierop antwoordt Spies dat Curaçao in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor het in stand houden van een gezond evenwicht van de democratische krachten in het eigen land. “Premier Gerrit Schotte heeft onlangs (refererend aan deze kwestie) verklaard de vrijheid van pers hoog in het vaandel te hebben en dat de overheid zowel het recht van vrije pers als dat van vrije meningsuiting beschermt.”

Stappen
Tot slot wil Kamerlid van Dam weten of er stappen zullen worden ondernomen mocht Curaçao geen gevolg geven aan deze waarschuwing. Daarop antwoordt de minister: “De door u aangehaalde uitspraak was afkomstig van een lid van de Staten van Curaçao; niet van de regering van Curaçao. Voor wat betreft de koers van de regering van Curaçao ga ik uit van de uitspraak van minister-president Schotte”, aldus Spies.

[scribd id=96011156 key=key-1ubet6qvtuiaq8w19foi mode=list]

13 reacties op “Spies: vrijheid van meningsuiting een grondrecht”

 1. Het zit wel goed met de persvrijheid hier. We hebben immers de mislukte journalist en voormalig tiepmiep van de Aannemersvereniging Stella van Rijn als secreratis generaal die er meteen bij is als een actualiteitenrubriek iets over het hoofd ziet en klimt dan meteen in de pen.

  Helaas is ze daarin wel wat selectief, want dat Brandpunt maar 10% van de wandaden van Schotte heeft uitgezonden schreef ze niet.

 2. Over pers gesproken: de pers van Curacao is ronduit laf. AD en Amigoe plaatsen wel eens een kritische column maar nog geen enkele journalist heeft het aangedurfd Schotte op de man af te vragen naar zijn frauduleus verleden, zijn veelwijverij, wat zijn MOT meldingen waren en naar zijn leugens over de ministerscreening.

  In een ontwikkeld land zouden de journalisten van dit eiland niet verder komen dan het schrijven van de uitslagen van de lokale bingo avonden.

 3. @monchi, Volgens mij moet Wiels aan schotte vragen hoe het zit met zijn lijst van benoemingen van MFK leden die niet normaal zijn! wij het volk wachten hier nog steeds op antwoord. Ook zou de Minister van Financien moeten opstappen als hij verdachte is bij de zaak bientu. we wachter er nog steeds op. Helaas zit Wiels meer in Nederland dan hier.

  Maar zeg eens eerlijk schaam jij je niet voor deze criminele regering? Wat doen zij voor het volk??

 4. @Monchi, Waarom accepteer jij corruptie van deze regering? en kom met een volwassen antwoord en niet met PAR deed het ook. Wat schieten wij als volk hier mee op?
  Winkel die voor veel geld gebouwen verhuurde is niet van de PAR. Eigenaar van WTC is neit van de PAR en zij verdienen heel veel geld. laat Wiels maar aan Monk vragen wie die geheime investeerders zijn!

 5. helaas ik wacht ik al 20 maanden op de uitspraak van dhr Wiels , wie er dan zo slecht is.
  maar gebruik maken van me vrije meningsuiting, wil ik het volgende toch kwijt.

  er staat geschreven hij die zonder zonde is gooit de eerste steen.

  zolang dhr Wiels niks echt zegt, zal ook hij dus niet zonder zonde zijn.
  wat ligt er echt in de kast bij de heer Wiels in de kast.
  wat is er in Siberië van Curaçao ook wel Westpunt genoemd allemaal gebeurd?

  Inderdaad er is niet vee,veranderd, wel de namen van de politieke partijen maar niet de familie,s die alles controleren. Ja wel de kleine vissen, eerst Godett,nu Wiels, Leiders die zogenaamd het licht hebben gezien en het kruimeltje krijgen die van de tafel afvallen.

  zo is het ook met de Par en MFK, waar ook zwakke broeders zitten.

  rest ons alleen nog maar om een mandaat gebied te worden van de VN en 10 jaar leren om goede jonge leiders op te leiden voor de toekomst van ons land.

 6. @Rignald, hoezo ”schamen”? Tijdens de PAR was het niet beter en toen schaamde jij je zeker niet. Of had jij toen een bevoorrechte positie en verhuurde jij gebouwen aan de overheid voor tientallen jaren? Maar goed, binnenkort komt Wiels met een lijst van alle ”zakkenvullers” / verhuurders, hende netchi.

 7. @Boeis, de echte dieven zijn Wiels zelf, Monk, Willems, Schotte, Jamaloodin, El Hakim, families Dos Santos en van der Dijs. inderdaad we zien nu heel goed wie de dieven zijn!

  schaam jij je niet voor deze corrupte regering? kan jij de hoge prijzen nog betalen? betaal jij je belastingen wel?

 8. @Boeis, dezelfde persoon die meer in Nederland zit dan op Curacao. Die om de maand falende ministers vervangd. Dezelfde persoon die mensen liet doodslaan in de nieuwstraat en vind dat bepaalde rassen op Curacao in lijkzakken van het eiland moeten.

 9. @boels ohh echte en onechte dieven. bedoel je stelen bij jeugdzorg maakt men tot onechte dieven. en wat doet men nu? onecht stelen?

 10. Boeis, we maken nu ook kennis met de nieuwe dieven, dankzij Wiels!!! Alleen doen zij het veel beter, 165 miljoen in 1,5 jaar hahahahahahaha. Dat een eenvoudige jeugdwelzijnswerker inmiddels ook het nodige op de bankrekening heeft staan, telt zeker niet mee???

 11. Pappen en nat houden! Donner gedrag continueert!

 12. [“De door u aangehaalde uitspraak was afkomstig van een lid van de Staten van Curaçao; niet van de regering van Curaçao.]

  Ben benieuwd wie deze Statenlid is…

 13. Vrije meningsuiting geldt inderdaad voor iedereen, ook voor dhr. Wiels !

  Ik krijg juist de indruk dat men dhr. Wiels de mond wilt snoeren. Dankzij dhr. Wiels weten we nu wie de echte dieven zijn, dieven die zich jarenlang hebben verrijkt met gemeenschapsgelden. En dat, mag dhr. Wiels niet aan het volk vertellen. De tijd dat men bang was voor de rijke Curaçaose elite die zich op een dubieuze manier verrijkt hebben is passé.