• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Gedeputeerde Burney F. el Hage vreest niet voor maatschappelijke onrust op Bonaire. Dat stelt hij vandaag namens het bestuurscollege van het eiland. Daarnaast zegt de gedeputeerde dat er geen vormen van protest zijn die kunnen leiden tot verstoring van de openbare orde.

Een groep bewoners van Bonaire bood de bestuurders onlangs een petitie aan uit onvrede over sommige ontwikkelingen op het eiland. Bonaire maakte tot oktober 2010 deel uit van de Nederlandse Antillen. De inwoners kozen er destijds in meerdere referenda voor om directe banden met Nederland aan te gaan en een ‘bijzondere’ gemeente van Nederland te worden. Sindsdien zijn Nederlandse ministers verantwoordelijk voor de uitvoering van de rijkstaken op Bonaire. Volgens de mensen die de petitie aanboden, blijven verbeteringen evenwel uit.

Democratisch recht
“Het bestuurscollege van Bonaire juicht het toe dat burgers gebruik maken van hun democratisch recht maar ziet het gelijktijdig als zijn taak er voor te waken dat er een beeld dreigt te ontstaan dat niet representatief is voor Bonaire en haar inwoners”, aldus het bestuurscollege, dat wel toegeeft dat dingen niet goed zijn gegaan. “Feit is dat er sinds oktober 2010 veel is verbeterd, onder meer op het gebied van Volksgezondheid en Onderwijs. Het is evenzeer een feit dat een aantal zaken die onze burgers en ook het bedrijfsleven rechtstreeks raken, niet goed zijn gegaan. “Het was een gedeelde ambitie om de armoede aan te pakken maar helaas moeten we constateren dat deze in de afgelopen anderhalf jaar is toegenomen.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “‘Geen sprake van dreigende escalatie’”

 1. @oreo Duru, Meeste MFk stemmers hebben ook spijt hoor. hoe het nu gaat daar hebben ze niet voor gestemd! corruptie fraude en oplichting..

 2. En wat denkt el Hage te gaan doen aan de armoede?
  Op dit moment hebben we ruim 300 inbraken per week op een bevolking van 15000 inwoners!
  Als er geen geld is om je kinderen te voeden zou ik ook gaan inbreken.
  De nood is daadwerkelijk hoog en mijn inziens kan de situatie wel degelijk escaleren of dit nou wel of niet representatief is voor Bonaire.

 3. In de zin ‘De inwoners kozen er destijds in meerdere referenda voor om directe banden met Nederland aan te gaan en een ‘bijzondere’ gemeente van Nederland te worden’ zitten zeker twee belangrijke fouten. De inwoners hebben in 1 referendum (in 2004) gekozen om directe banden met Nederland aan te gaan. Men wilde niet meer dat zaken via Willemstad (de Antilliaanse overheid) gedaan werd, dus daarom werd gekozen voor directe banden met Nederland. Er werd toen niets gerept over ‘bijzondere gemeente’ van Nederland, of integratie. Steeds maken politici uit Nederland dezelfde fout, door te argumenteren dat de Bonairiaan zelf gekozen heeft om deel van Nederland te zijn. Dat is niet waar!
  In het in 2010 gehouden referendum hebben de inwoners van Bonaire duidelijk NEE gezegd tegen openbaar lichaam, conform art. 134 van de Nederlandse Grondwet. Over het resultaat van dit referendum is men heel stil in Den Haag.

 4. Men had de Bonairianen destijds niet verteld dat ze een ”bijzondere gemeente” van Nederland zouden worden, dus hiervoor hadden ze niet gekozen. Dit is daarna pas besloten!
  En nog steeds weten de Bonairianen niet wat een bijzondere gemeente inhoudt. Er is totaal geen informatie hierover. Elke keer worden de Bonairianen met iets nieuws alweer geconfronteerd omdat en blanco regels in dat ”akkoord” er zijn die bij elke probleem worden ingevuld ofwel geaccordeerd zoals Nederland het dunkt.