• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Cedric Soleana van de Actiegroep Bezorgde Bonairianen is bang dat er rellen komen op Bonaire. Zaterdag liet hij in een brief aan gezaghebber Lydia Emerencia weten dat de situatie zorgelijk is en ‘aan gewelddadig protest niet meer te ontkomen is’.

Op Bonaire rommelt het al een tijdje, omdat Bonairianen ontevreden zijn over de gang van zaken met Nederland. Toen Koningin Beatrix eind oktober een bezoek bracht aan het eiland, werd zij opgewacht door een groep demonstranten. Ze droegen spandoeken met de teksten ‘Een bedrogen volk neemt vroeg of laat wraak’ en ‘Wij gaan ten onder aan uw werknemers die hier de baas komen spelen en geen rekening houden met ons’, verwijzend naar de Nederlandse ambtenaren.

Onrechtvaardig
Volgens Soleana dreigt de situatie nu echt uit de hand te lopen. Soleana en zijn Actiegroep Bezorgde Bonairianen voorziet rellen zoals op Curaçao in mei 1969. Hij schrijft dat mensen ontevreden zijn over de stijgende prijzen en de slechte voorzieningen vergeleken met Nederland. Dit is volgens Soleana scheef, omdat Bonaire sinds 10-10-10 een provincie is van Nederland. “Het vastleggen van die ongelijke status in de grondwet is onrechtvaardig en in strijd met de mensenrechten”, schrijft Soleana.

29 reacties op “Soleana waarschuwt voor gewelddadig protest”

 1. ANTWOORD MIJ NU SVP MENSEN> VOOR WIE MOET ER STRAKS GESTEMD WORDEN? VOOR PAR? IK WEET HET NIET MEER. HEBBEN JULLIE EEN ANTWOORD? WANT VERGEET NIET DAT , DOOR PAR WIJ MET VELEN WEG-
  GEGAAN EN NAAR NEDERLAND GEEMIGREERD. WIJ DURVEN NIET TERUG TE KEREN OOK NIET MET DE OUDE REGERING. DIE LUISTERDEN OOK NIET NAAR
  ONZE NOOD> NU ZITTEN WIJ HIER IN NEDERLAN HARD TE WERKEN< TE
  SPAREN . WIJ WILLEN ZELF MET HARD WERKEN ONS HUISJE BOUWEN OP CURACAO. WIE < WIE HELPT ONS?

 2. @Dayamara,

  Nu wordt alles afgenomen door je eigen mensen…. is dat ook iets wat je wilt?
  Doe niet zo bekrompen zeg! Dat er problemen zijn kunnen we niet onderkennen, maar door te reageren alsof jezelf op een katoenplantage hebt gestaan is een beetje teveel van het goede hoor.. En er gebeurd hier niks met een vuist… en monumentale gebouwen worden gesloopt en een handje vol curacaoenaars worden daar rijker van….

  Ik ben geen voorstander van Nederland en ik zou ook niet afhankelijk willen zijn. Maar dat je de huidige situatie op Curacao een opstand noemt… laat me niet lachen! Je eigen mensen bestelen je nu en je krijgt er helemaal niets, maar dan niets voor terug.

 3. @Anton, ik heb medelijden met de YDK. Zij worden maar steeds armer en armer. Benzine blijft duur op Curacao terwijl de olieprijs al maanden laag wordt. Ze zitten met frauderde en oplichters als ministers. elektra wordt duurder door wanbeleid van de regering en de regering vliegt de hele wereld over. inbraken en moorden zijn dagelijks en de minister van justitie doet niets. zij hebben in 1.5 niets gedaan voor de bevolking!

 4. Vergeleken met Nederland zijn de belastingen op Bonaire inderdaad minder, maar je moet ook kijken naar wat ze er op Bonaire tegenover krijgen: nul komma nul!!
  Los van de grote dure appartementencomplexen, Nederlandse winkeltjes als DA, BLOKKER, etc., een steeds groeiende RCN-construct met voornamelijk Europees-Nederlandse gedetacheerden, is de echte Bonairiaan er zelf niet op vooruit gegaan.
  Het geld maakt een u-bocht terug naar (de) Nederland (-se economie).

 5. Ik heb medelijden met de Bonerianen zij hebben gekozen voor de totale overnamen door de Europese Nederlanders die hun land voor weinig geld overneemt om daarna met heel veel winst door te verkopen aan andere Europese allochtonen die zich in de tropen willen vestigen en niet met de eiland bewoners willen bemoeien.Minister Kamp zit hier in Nederland de boel te verzieken om daarna op Bonaire ook mooi weer te gaan spelen met zijn uitgestreken VVD bekkie!!!

 6. Hallo Bonerianen sta op. Vecht met harde hand tegen de onderdrukkers en kolonisators. Wij op Curacao doen hetzelfde. Laten we handen in een slaan en een vuist vormen tegen de onderdrukkers. We gaan richting de onafhankelijkheid. We willen onze cultuur, onze erven en onze huizen terug. No way dat we stil staan en toekijken hoe alles van ons wordt afgenomen. NO WAY. Kom in opstand en laat ze duidelijk weten dat wij dit niet tolereren en accepteren. Nederland je bent gewaarschuwd. De geschiedenis zal zich herhalen. Denk wat jullie hebben aangericht in Suriname en Indonesie.

 7. @Goerge, Inderdaad apartheid want die mensen op Bonaire betalen heel minder belasting!!

 8. De inwoners van Bonaire hebben in 1 referendum (in 2004) gekozen om directe banden met Nederland aan te gaan. Men wilde niet meer dat zaken via Willemstad (de Antilliaanse overheid) gedaan werd, dus daarom werd gekozen voor directe banden met Nederland. Er werd toen niets gerept over ‘bijzondere gemeente’ van Nederland, of integratie. Steeds maken politici uit Nederland dezelfde fout, door te argumenteren dat de Bonairiaan zelf gekozen heeft om deel van Nederland te zijn. Dat is niet waar!!
  In het in 2010 gehouden referendum hebben de inwoners van Bonaire duidelijk NEE gezegd tegen openbaar lichaam, conform art. 134 van de Nederlandse Grondwet. Over het resultaat van dit referendum is men heel stil in Den Haag.
  Het is frustrerend wanneer je merkt dat er niet naar je wordt geluisterd. Men staat wel even stil en kijk je aan, maar luistert echt niet. De eigen Haagse agenda is zeer nadrukkelijk aanwezig.

 9. J. Soleana waar basseert u uw stelling op dat steeds meer bedrijven van Curacao zich op Bonaire vestigen? Volgens mijn gegevens klopt dit niet. Echter het is wel zo dat na 10-10-10 bepaalde bedrijven zich wel moesten vestigen omdat ze niet meer als filiaal konden opereren.

  En andere reden zou kunnen zijn geen winstbelasting en dividendbelasting van 5%. Haal geen dingen door elkaar.

  Ik baal ook van Schotte en consorte.. steeds meer en meer. In dat opzicht moet je heel blij zijn. Kan niet wachten op 2014,, nieuwe verkiezingen. Hopelijk zijn we dan van deze coalitie af!

 10. @WaarGaatDitEilandNaarToe, het onrecht is:

  Aparte wetten op Bonaire !

 11. @Marie, Apartheid is wanneer bv mensen binnen het Koninkrijk van een land naar een ander land gaan en in het ene land je zonder enige eisen kan gaan wonen en werken terwijl bij het ander land moet je een bepaald inkomen hebben en werk hebben en moet je een woon en werkvergunning aanvragen.

 12. @J. Soleana
  Je hebt helemaal gelijk. We zijn op Curacao veel slechter uit in onze kleptocratie. De politici stelen zich rijk over de rug van het volk. Alles wordt maar duurder en op een gegeven moment is onze munt slecht een vodje papier uit een bananen republiek.
  De Bonairianen slikken nu even de bittere pil, maar Nederland zal volgend jaar al alle plooien gladstrijken. Men kan dan dhr.Cedric Soleana bedanken voor zijn inzet tegen het onrecht.
  De Curacaoenaar zal op den duur stinkend jaloers zijn op de Bonairiaan die hij altijd als dom heeft versleten.

 13. @Sander, over maffia gesproken, ben jij vergeten dat men in een huis van een Bonairiaanse politicus die nog vrij rondloopt, enige tijd geleden miljarden ja miljarden aan goud en geld had gevonden? Ga jij me nu vertellen dat hij dit ”eerlijk” verdiend had? ??

  ”Bonaire doet het beter dan Curacao…”. De Hollanders die daar hun tweede huis en eigen bevoorrechtte wetten hebben zou je bedoelen, die weten niet wat armoede is.
  De doorsnee Bonairiaan komt dagelijks bij bosjes Curacao binnen. Noem het maar de Bonairiaanse exodus.

 14. weten die @%^$’s wel wat apartheid betekent?! Niet zomaar een woord dat je voro zulke wissewasjes kan gebruiken. respectloos.

 15. @PietSnorr. Ik heb ook op Wiels gestemd want ik dacht dat hij interger was. Toen hij ging samenwerken met de MAN en MFK had ik al mijn twijfels.. en nu is hij net zo corrupt als de rest. Maarja wat is het alternatief?

 16. bonaire doet het beter als Curacao.
  hier zitten we met een maffia regering, waar het einde nog niet van in zicht is.
  op bonaire zal alles langzaam aan veel beter worden.
  in een kleine 2 jaar kan het nog niet allemaal op orde zijn.
  dat heeft tijd nodig en protestacties helpen.
  want NL luistert wel…

 17. Ach. Bonaire is er op termijn veel beter aan toe dan Curacao. Natuurlijk is een transitie even moeilijk. Even door de zure appel heen bijten.

 18. @ J. Soleana. Dit is het gedrag dat de kolonisator van ons wenst. Elkaar als zondebok aan te wijzen. Zodat zij vrolijk door kan gaan met verdeel en heers. Feit is dat de Bonerianen zelf ervoor had gekozen. Maar nu is het tijd om de handen ineen te slaan een sterke vuist vormen met Curacao tegen de kolonisator. Op Curacao wordt de merendeel van de bevolking wakker. Ze zien dagelijks de ongelijkheid in eigen land (justitie voor de blanken en de rest). Laten we samen een duidelijk signaal geven aan Nederland.

 19. @J. Soleana, ik adviseer je om jou huis te ”verkopen” aan de koper die zelf de prijs voor jou huis wilt bepalen, jij, hebt niks te bepalen. Het enige wat jij wel MOET doen is ermee akkoord gaan cq jou handtekening onder zetten !!!!

 20. @J. Soleana, dan moet je zorgen dat jou vriendjes weer aan de macht komen via een democratische verkiezing. Het volk beslist en dat heet democratie, of je het leuk vindt of niet.

  De toestand op Bonaire is onomkeerbaar en niet met Curacao te vergelijken.
  Trouwens, het is een fabeltje dat bedrijven naar Bonaire verkassen, op Bonaire wonen meer flamingo’s dan mensen!. Wie weet kunnen deze flamingo’s hun producten afnemen.
  Over Bonairiaanse armoede gesproken…

 21. Op Curacao zijn we trouwens ook erin geluisd , door op MFK en PS te stemmen.
  Het zijn slechte tijden voor ons allen….:(

 22. Beste Orea Duru,
  je hebt je feiten verkeerd. Saba heeft er wel voor gekozen. Het is juist Statia (Sint Eustatius ) die niet hiervoor heeft gekozen en nu met de gebakken peren zit. De Bonerianen zijn er gewoon ingeluisd. Ik vindt het echt jammer wat er met ons zuster eiland aan het gebeuren is. Nan a kai den un trampa ku nan wowo habri.

 23. @orea Duro, Nou als ik zie hoe het in Curacao aan toe gaat. Bevolking wordt in de wurggreep gehouden door een groepje criminelen dan ben ik blij dat we van Curacao zijn verlost! Curacao wordt snel zoals Haiti. Niet voor niets vestigen meer bedrijven uit Curacao zich op Bonaire! ha ha Papa godett was ook een dronken crimineel. nee we gaan Kralendijk niet in de fik steken! want wat zijn jullie nu opgeschoten?

 24. @Joris & henkie,

  Door mensen van jullie caliber heb je actiegroepen zoals Bezorgde Bonairianen. Houd die neo-kolonialistische opmerkingen voor je.

  Het is overigens een democratische keuze geweest om bij NL te horen, maar men (beide kanten) hoort wel met meerdere factoren rekening te houden om de harmonie te waarborgen.

 25. De Bonairianen waren bewust slecht geïnformeerd en vroegen ook niet om informatie hoe alles precies eruit zou gaan zien na het referendum. Veel mensen hadden de Bonairianen hiervoor gewaarschuwd maar de domme goedgelovige Bonairianen noemde iedereen ”jaloers”. Nos lo hanja uitkering meskos ku na Hulanda, paso nos lo bira gemeente”…
  Ze hebben geen van allen nagedacht dat wetten veranderd kunnen worden en aangepast aan de nieuwe situatie. Verder deden de Bonairiaanse bestuurders destijds alsof Bonaire hun persoonlijke eigendom was…
  Ooit zullen de bestuurders die hiervoor verantwoordelijk waren oud en hulpeloos in een bejaardenhuis zitten nadenken wat ze hun eigen mensen geflikt hadden toen ze jong en sterk waren. De nieuwe generatie zal met walging aan hun terugdenken. Ze zullen geen van allen als helden de geschiedenis ingaan zoals Doctoor en papa G. uit Curacao en Betico uit Aruba.

  Hoop dat dit BES gedoe terug gedraaid kan worden maar ik geloof het niet. Saba kan wel uit de BES stappen omdat Sabaanse bevolking nooit hiervoor gekozen heeft, maar Bonaire helaas niet meer, vrees ik.
  Het is voorbij Bonaire, judas a bende boso pa un malditu gato den saku.

 26. He he eindelijk worden onze Rijksgenoten wakker. Sali for di panchi kai den kandela. Ta esey policonan di Bonairu tabata kier toch. Nan a hasi precies loke e pueblo no tabata kier y ahinda no tabata kla pe.Dikon Soleana mes no a suru pa tur kos kana manera pueblo tabata. E tambe tabat poliko di e tempu ey toch. E mester stop di hunga wega di ppilatus ku deseonan di pueblo.
  Pueblo y ruman nan di Bonairu forsa ku boso lucha di emancipashon.

 27. volkomen gelijk heeft hij voor wat betreft gelijkstellen met Nederland.
  maar dan ook helemaal gelijk stellen, verplicht verhuizen indien geen werk in de regio.
  belasting gelijk aan de Nederlandse druk. we kunnen niet alleen shoppen van wat we leuk vinden.

 28. Ha ha ha ze balen natuurlijk dat de uitkeringen niet omhoog zijn gegaan!
  Wake up, jullie zijn van Nederland en dat is altijd al zo geweest, dat je ooit dacht dat het anders was, tja……….

 29. Nou zij hebben wel een airport die van nivo 1 is en die van Curacao is gedowngrade. trouwens betalen zij ook de belastingen van nederland dan?