• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Autoriteiten hebben zaterdagnacht een grote controle gehouden gericht op vuurwapenbezit. 1200 auto’s zijn gecontroleerd en 1900 personen zijn gefouilleerd. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers: is deze actie een goede stap in de richting om criminaliteit terug te dringen?

De 55-jarige Junios vindt dit is zeker een stap in de goede richting. “Als je niks doet, wordt het alleen maar meer. Dit soort plotselinge controles schrikken denk ik wel af. Want degene waarvoor de controle is bedoeld, zijn er niet op voorbereid.” Junios vindt wel dat de politie het de volgende keer anders moet aanpakken en niet voor iedereen de straat moet afsluiten. “Mensen die er niets mee te maken hebben worden wel de dupe. Aan de andere kant pakken ze wel iedereen, omdat niemand langs kan. Ik denk wel dat het sneller kan.”

Effect
Ephraim (65) is het er ook mee eens dat dit een goede stap is. “Het een stap in de goede richting om criminaliteit op ons eiland tegen te gaan.” Ephraim vindt dat er meer politie op straat moet zijn en dit soort controles vaker moeten uitvoeren, ‘het moet niet bij één keer blijven’. “Zo een controle geldt voor iedereen, dus als je wat langer moet wachten dan is het zo, anders heeft zo een controle geen effect.”

Goed
“Samen met een huisgenootje reed ik terug naar huis van een feestje en wij kwamen midden in de drukte van Saliña terecht”, vertelt de 28-jarige Froukje. “Het was niet meteen duidelijk wat er nou aan de hand was. Het was ook nogal chaotisch, want mensen begonnen met hun auto te dringen, want iedereen wilde zo snel mogelijk weg natuurlijk. De controle zelf verliep vloeiend en netjes. Politieagenten vertelden dat ze controle deden in het kader van bezit van opium en vuurwapens en vrouwen werden door een vrouwelijke ambtenaar gefouileerd. Goed dat ze hierop controleren op een moment dat iedereen zijn salaris weer heeft en in het weekend de straat op gaat. Of het de grote criminaliteit tegengaat betwijfel ik, maar het is een kleine stap in de goede richting.”

Vreemd
De 29-jarige Stephanie is het niet helemaal eens met deze actie. “Als mensen een vuurwapen hebben en er niets mee doen en het alleen dragen voor hun veiligheid, dan is er toch niets aan de hand? Sommige mensen hebben het voor hun eigen veiligheid bij zich omdat de criminaliteit is gestegen.” Daarnaast vindt Stephanie het vreemd dat de weg is afgesloten door de politie, ‘waarom zou je moeten wachten om gecontroleerd te worden’. “Ze zouden mensen moeten fouilleren waarvan de politie weet dat er vuurwapens gevonden kunnen worden. Aan de andere kant is het wel goed dat de controle wat heeft opgeleverd. Maar ik vind wel dat ze het dan anders moeten aanpakken. Ze moeten meer kijken naar risicogevallen, mensen die er crimineel uitzien. Ik kan ook een vuurwapen bij me hebben maar dat wil niet zeggen dat ik het ook daadwerkelijk gebruik, misschien alleen als ik word aangevallen. Maar als het mensen zijn die lijken op een dealer of moordenaar, je kunt het niet altijd zien, die moet je fouilleren. Niet iedereen hoeft gefouilleerd te worden.”

Doorgaan
“Jazeker”, zegt een 59-jarige beveiliger. “Momenteel zijn er veel wapens op straat. Het kan gaan om één wapen maar die gaat wel van hand naar hand. Het wapenbezit zal denk ik nooit minder worden, ze bedenken wel een andere manier om de wapens te verstoppen. Het kan zijn dat het nu een paar dagen rustig is maar dan beginnen ze weer. Want ze hebben de wapens nog in hun bezit.” De beveiliger vindt dat de politie op dit moment constant van dit soort controles moet uitvoeren. “Niet één dag wel en één dag niet. Ze moeten doorgaan tot ze alles op orde hebben, dat we zeker zijn dat dit de criminaliteit terugdringt. Het lijkt mij wel heel moeilijk om dit te bereiken.”

Preventief
“Ik denk wel dat dit een goede actie is”,  zegt de 78-jarige mevrouw Kok. Haar echtgenoot, de 80-jarige meneer Kok geeft aan dat er prioriteiten moeten worden gesteld en dat er meer preventief moet worden gecontroleerd. “De vraag is meer hoe krijg je aggressieve mensen weer gewoon.” “Ik vind het prima”, zegt mevrouw Kok. “Als je daarom langer vastzit in het verkeer en moet wachten, dan het is het maar zo.” Mevrouw Kok vertelt dat ze vorig jaar een overval hebben zien gebeuren in Zuikertuin Mall. “Dat ging gepaard met zoveel geweld, dus dit soort actie’s vind ik helemaal goed. Ik zou de politie zelf willen helpen tijdens een controle, een dagje meedraaien.” Meneer Kok vindt ook dat agressie teruggedrongen kan worden vanaf de thuisbasis. “Agressieve ouders kunnen agressieve kinderen opleveren. Het is een samenhang van meerdere situaties om crimininaliteit terug te dringen.”

11 reacties op “‘De politie moet vaker controles uitvoeren’”

 1. Ik ga ook een wapen dragen voor mijn veiligheid. Het is overduidelijk dat de Minister van Justitie geen enkele interesse heeft om wat te doen aan de veiligheid. Hij wil allleen maar Dos Santos behagen.. dus dan maar eigen rechter spelen.

 2. Onder welke steen is Stephanie nu weer vandaan gekropen. Dus je zou aan iedereen kunnen zien of hij/zij niets goeds in de zin heeft.
  Vast nooit gehoord van de grootste gentlemen schurken. Die moet ze hier toch tegen komen binnen deze regering dan en cs.

 3. dit is zeker een goede stap,alleen meer invalswegen,naar de stad gelijktijdig controleren,en vooral s avonds en s nachts,want dan vind de meeste criminaliteit plaats,,,ga zo door

 4. Dit soort controles zijn perfect. 1 schoonheids foutje. Doe het op drie of vier plaatsen gelijktijdig. Nu geven ze via hun (gestolen) Black Berry’s alles aan elkaar door. Dit is het punt van aandacht.
  – grootschalige controle: werken op vier plaatsen tegelijk met medewerking van o.a. UTS en Digicell. Dan maar even geen telefoon (uitgezonderd de nood nummers) kijk wat er in die 4 fuiken zit.

 5. Misschien ziet die Stephanie er wel zelf crimineel uit en is zij daarom gecontroleerd 🙂

 6. whahahahaha die Stephanie, ongelooflijk dat zij nog in het wild mag rondlopen. Deze dame is zelf een gevaar voor de samenleving. Wacht maar tot het moment dat haar eigen kind haar vuurwapen vindt en ermee gaat knallen.

 7. wapens hebben omdat je wat kan overkomen , wat een onzin.
  dit soort fuiken mag van mij elke dag.
  dan maar even wachten
  ook overdag kan het heel goed
  breng het onverwachte maar in zodat niemand weet wat en wanneer
  overtreders , opsluiten , vingerafdrukken en dna afnemen en wachten op de uitslag ook al duurt het 4 weken ,

 8. Beste Stefanie kom op man. M.a.w. als ik me onveilig voelt op straat mag ik dan zomaar een vuurwapen bij me hebben als veiligheid. Stel dat iedereen zich onveilig voelen en allemaal een wapen zpouden gaan dragen zpou jij dat leuk vinden. Ik in ieder geval niet want dat lijkt het wel wild west op Curacao. Mensen die vuur wapens bij zich zijn onzekere mensen, met veel vianden of zitten in de drugssyndicaat. Hoe kan de politie nou ruiken dat mensen vuurwapens bij zich hebben om die te gaan fouilleren. De politie mag geen onderscheid maken en daarom is het goed dat ze iedereen fouilleren ook is het mijnheer de Rechter of Politici. Laat mij je een ding zeggen mensen die vuurwapen bij zich hebben zijn juist de mensen die het daadwerkelijk gebruiken want die voelen zich onzeker. Daarom vraag ik je de volgende eerst goed na te denken eer je noncense schrijft. Voor mij mag de politie iedereen fouilleren ook al ben je Stephanie en mooi gekleed in pak. Want tegenwoordig zijn de criminelen ook mooi gekleed in driedelige pakken.

 9. Kijk, dit is nou een goede actie. Misschien moet de uitvoer verbeterd worden (weet het niet, want heb het niet meegemaakt) maar dit laat in ieder geval aan de criminelen zien dat de grens is bereikt en het niet meer geaccepteerd wordt dat ze allemaal maar met wapens rondrijden. Het moet natuurlijk niet een eenmalige actie zijn, maar iets dat net zo vaak terugkomt als verkeerscontroles. Eigenlijk is dit nog belangrijker, want dit gaat om ieders veiligheid. En die is tegenwoordig steeds verder te zoeken.

 10. Natuurlijk moet de politie vaker controleren en optreden.

  Elke keer dat er op het eiland een stoplicht op rood springt rijden er nog 3 auto’s door. Dat is allereerst een teken van een groot gebrek aan beschaving, en ten tweede het bewijs dat de politie niet controleert en/of te lage boetes uitdeelt en/of justitie deze niet incasseert.

 11. HMM vuurwapens dragen voor je veiligheid.. volgens mij is dat ook strafbaar.. en als je dat doet heb je zelf ook wat op je kerfstrok