• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Hoewel het kabinet Schotte zegt ‘duurzame ontwikkeling’ voor te staan, laat de regering een niet te missen kans daartoe aan zich voorbij gaan”, vindt Fundashon GreenTown. Met de beslissing om de raffinaderij Isla te moderniseren wordt volgens GreenTown de sluiting van Isla uitgesteld.

Volgens GreenTown wordt er een toneelstuk opgevoerd om straks de schuld voor de sluiting op anderen af te wentelen, want in de analyse van GreenTown is modernisering absoluut geen reële optie. Daarom ziet de stichting nog genoeg reden en ruimte om op de ingeslagen weg door te gaan voor echt duurzame ontwikkeling van het Schottegat, zodra de raffinaderij de poorten moet sluiten.

Plan van aanpak
De regering maakte vorige week het plan van aanpak voor de raffinaderij bekend. Er is op grond van advies van het Nederlandse consultantbureau Ecorys gekozen voor het moderniseren van de Isla, mits er een geldschieter wordt gevonden. De optie om de raffinaderij te verplaatsen naar Bullenbaai is van tafel geveegd.

Derde partij
“Dit betekent dat de regering en PDVSA op zoek moeten gaan naar een derde partij die de benodigde drie miljard dollar zal moeten ophoesten. Dat houdt in dat een multinationale onderneming en operator zoals PDVSA niet van plan is om er geld in te steken; waarom zou een buitenstaander in deze toch al niet beste economische tijden dat dan wel doen?”, vindt GreenTown. De stichting gelooft daar niet in: “Zelfs in economisch beroerde tijden moet het voor PDVSA geen moeite kosten om die drie miljard op te hoesten.”

Analyse
De stichting vindt verder dat de regering ‘zich gemakkelijk rijk rekent’. “In hun berekening wordt ervan uitgegaan dat de raffinaderij in een moderne en schonere plant maar liefst 400 miljoen gulden per jaar oplevert aan directe inkomsten. Dat is volgens een analyse van GreenTown 11 to 12 maal zoveel dan nu het geval is. Ook dat is een hypothese waarbij grote vraagtekens gezet kunnen worden. Dit scenario maakt het bovendien voor een eventuele derde investeerder of belegger nog moeilijker om een redelijk rendement te kunnen verwachten.”

Lef
“In plaats van die realiteit onder ogen te zien en beslissingen te nemen die Curaçao daar overheen tillen naar betere tijden, wacht de regering nu het DEO rapport (Duurzame Economische Ontwikkeling) om protesten op afstand te houden. Zo denkt de overheid weer wat tijd te winnen om geen knopen te hoeven doorhakken”, zegt GreenTown. “Het kabinet Schotte ontbreekt het aan durf en lef om daadkrachtig en visionair voor de dag te komen naar een duurzame economische ontwikkeling.”

8 reacties op “GreenTown: modernisering is geen reële optie”

  1. FATA MORGANA.

    Waarom niet leren van ontwikkelingen die wereldwijd gaande zijn?
    Ierland en Spanje hebben grote economische problemen omdat de banken de afgelopen 10 jaar , massaal hypotheken hebben gefinancieerd, welke nu met het wegvallen van buitenlandse interesse, weinig of niets meer waard zijn.
    Met het naderen van de pensioengerechtigde leeftijd voor babyboomers (de grootste bevolkingsgroep in de Westerse Wereld) en een in omvang kleiner wordende bevolking, wordt duidelijk dat Real-Estate niet meer de magische “safe-investment” is of zal zijn. Immers de vraag daalt of valt helemaal weg, omdat er minder mensen behuisd moeten worden.
    Algemeen wordt verwacht dat de Westerse Wereld dit decennia niet meer uit de economische strop zal komen, die zij zichzelf heeft opgelegd. Europa staat nu in de schijnwerpers en de veel grotere problemen van de V.S. moeten nog in de schijnwerpers komen.
    Volgens onze eigen Centrale Bank, moet de economie meer gediverificeerd worden om de grote afhnakelijkheid van het Toerisme tegen te gaan.
    Toch meent Green Town, met haar monsterplan aan beton, hierin een goed alternatief te vinden voor onze huidige situatie. Het betekent een econmisch grotere afhankelijkheid van het toerisme en de vraag blijft wie dit (deze hypotheken) gaat financieren.
    Zou het eventueel tijdens de bouw tot een kortstondige economische opleving komen dan zullen we tevens (gelijk aan de voorbeelden van Ierland, Spanje, etc) op termijn opgescheept zitten met leegstaand en een niet producerend betonnen monster.
    Green Town is een Fata Morgana.

  2. @Denatuurisgroen.

    Ik wil nog iets toevoegen aan Uw schrijven.
    Als Curacao nu het contract met de PDVSA opzegt. Moet Curaçao een boete van rond de miljard betalen aan Venezeula, ontmanteling en schoonmaak kosten meer dan 2 miljard.
    Voor het terrein groen is zijn we minstens 10 tot 15 jaar verder.
    Bij sluiting vallen de directe en indirecte inkomsten en deviezen van de ISLA onmiddellijk weg wat meer dan 500 miljoen per jaar is.
    Reken dit uit over 10 à 15 jaar.
    Greentown wil het terrein slechts hebben om het door te verkopen aan investeerders omdat ze zelf het geld niet hebben om in hun fata morgana te steken.
    Het is havengebied dus men denkt aan een hoog rendement.
    Alleen hoor je niets van en over de uiteindelijke ( investeerders ).
    De tekeningen veranderen steeds en zo ook de mensen die er werk zullen vinden was 10.000 is opeens explosief gestegen naar 16.000
    Het Hayett kon hier niet eens voldoende werknemers vinden en moest die uit het buitenland invliegen.
    Met alle hoge eisen die een Green Town met zich meebrengt vraag ik me af waar ze hier lokaal al die mensen vandaan halen en tegen welk loon?
    Gaan ze ook die 10 à 15 duistere jaren bekostigen?
    Om inderdaad het eiland niet af te laten glijden naar een look à like Haïti senario?
    Een leuk senario voor de huidige investeerders die nu hun zaakjes op het eiland hebben en de 20.000 die inderdaad bij sluiting van de ISLA dit eiland zullen verlaten, slechts noodgedwongen zullen volgen. Met alle gevolgen van dien. Het bekende domino effect.
    Mensen ga eens nadenken welke gevolgen deze Groene droom met zich mee brengt.
    Een behoorlijke zwarte realiteit meer niet.

  3. Laat ik mij nou ook eens met dat Green Town verhaal bemoeien en stel het volgende voor:
    niet als visionair maar down to bottom realist, Green Town geef de regering hetzelfde als ze zouden krijgen van de Isla, dus zo’n 400 miljoen per jaar, jullie betalen het schoonmaken van de vervuiling, de werkgelegenhied wordt door jullie al gesteld op zo’n 10.000 personen dus dat is ruimschoots meer dan de Isla aangeeft. Waar hebben wij het dan nog over ?
    Oh ja, jullie kunnen dit gemakkelijk uit de te behalen rendementen uit Green Town, volgens jullie eigen estimates, betalen. Kat in het bakkie toch ?

  4. Wat ik mij nu al een tijdje afvraag is of al die mensen die in de rook (dus zuid west) van de Isla wonen daar onder dwang hun huizen hebben gebouwd of gekocht ? Als je kijkt naar de oppervlakte land waar de Isla-wind overheen waait is dat relatief maar een klein gedeelte van Curaçao. En ja, ik weet dat de wind af en toe wat draait, maar 99% van de tijd komt hij uit het noord oosten. Waar hebben wij het dan over ?

  5. @denatuur, er werken geen 1500 mensen meer en de meeste zijn venezolanen. Ook neemt de isla aannemenrs aan die met venezolanen werken dus de economische waarde valt wel mee. Ook kunnen wij geen gebruik maken van goedkope benzine.

  6. Hoeveel gaat greentown kosten? Wie gaat daarin wel investeren met deze of de volgende regeling en in deze economische crisis.

    Welke tree hugger gaat een duure woning aanschaffen waar er dagelijk vrachtschepen langsvaren. Het gaat hier om een van de beste natuurlijke havens in de wereld mensen. Welke toegevoegde waarde geeft haven aan greentown?

    Is er echt geen andere plek voor green town. Ik bedoel ik heb ook mijn twijfels of deze regegring het geld om de ISLA te moderniseren bij elkaar kan schrapen. maar blijf er wel bij dat zonder de Shell en ISLA Curacao allang de zelfde status als Haiti zou hebben. met nog meer criminaliteit en moorden. Dat zelfde zal ook gebeuren als de ISLA nu dicht zal gaan. We zien het NU al gebeuren nu het wat minder gaat met de economie.

    Vergeet niet!! Niet alleen de 1500 medewerkers zijn afhankelijk van ISLA maar ook hun familes dus 1500 x 4= 6000 man. En daarbij nog de bedrijfven die ISLA als grootafnemer hebben etc etc etc.kom je toch op de 20.000 man die last van de sluiting zullen ondervinden. en dan waarschijnlijk naar NL zullen vertrekken.

    Vind het belangrijker dat alle inwoners te eten krijgen en water hebben om te drinken voordat ik me zorgen ga maken om de natuur. En pas wanneer een medische wetenschaper mij kan overtuigen dat de ISLA rook 18 mensen per jaar doodmaakt zal ik het geloven. Een accountant heeft hier geen verstand van en je kan ene mensen leven niet koppelen aan een geld bedrag. THAT IS NOT POSSIBLE!

    Deze stichting wilt geld maken. Veel geld! daarom blijven ze de groeneknop duwen en hopen dat er een groende bom ontploft op curacao en we allemaal overstappen op de electrische auto, en zonne energie en het hele eiland volgooien met windmolens en bossen gaan planten en deepwatercooling hebben voor heel het eiland. Het groene denken is een marketing truck om je product te verkopen niks meer niks minder.

  7. Slaat Ecorys de plank dan niet flink mis? Of zijn ze door PDVSA en niet ons land ingehuurd? Want als de onrealistisch geschatte winst echt bereikt wordt heeft pais Korsou daar zelf toch niets aan.

  8. Zolang de regering wordt gesponserd door de PDVSA gaan ze niets sluiten