CURAÇAO – Kinderen lopen grotere gezondheidsrisico’s door het gebruik van een mobiele telefoon dan volwassenen. Dat komt doordat de straling, afkomstig van de telefoon, dieper doordringt in de schedel van een kind. Dat zegt de Belgische kinderoncoloog Stefaan van Gool in de ZEMBLA-aflevering ‘Ziek van je mobieltje’.
De aflevering werd gisteren uitgezonden op Nederland 2. Ook Corah Kooistra van de Stichting Tegen Kindermishandeling heeft notie genomen van de aflevering en wil ouders op Curaçao bewust maken van de gevaren van mobiele telefoons voor kinderen.
Mogelijk kankerverwekkend
Terwijl de professor E. Lebret van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden zegt dat er geen onomstotelijk bewijs is dat mobiel bellen tot schadelijke gezondheidseffecten leidt, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorig jaar de blootstelling aan de straling van mobiele telefoons als ‘mogelijk kankerverwekkend’ geclassificeerd. Dit gebeurde nadat een werkgroep van dertig wetenschappers uit veertien landen een aantal wetenschappelijke studies had beoordeeld, die een verband tussen kanker en het gebruik van mobiele telefoons aantonen.
Tumoren
Eén van die studies is van de hand van de Zweedse oncoloog prof. dr. L. Hardell, die tevens lid is van de WHO-werkgroep. Al in 2007 bleek uit zijn onderzoek dat gebruikers van mobiele telefoons een verhoogd risico lopen op het krijgen van hersen- en oortumoren, de zogeheten brughoektumoren. Ook stelde hij vast dat tumoren zich vaker voordoen aan de kant van het hoofd waar de mobiele telefoon wordt gebruikt.
Risico voor kinderen
Volgens prof. dr. S. van Gool, die als kinderoncoloog verbonden is aan de Universiteit van Leuven en tevens de Belgische Gezondheidsraad adviseert, is vooral het gebruik van een mobiele telefoon door kinderen riskant: ‘Kinderen worden veel blootgesteld en ook veel langer. Wat de gevolgen daarvan gaan zijn, weten we pas binnen vijftig, zestig jaar. Dus je kunt eigenlijk zeggen: dit is een megagroot experiment.’
Maatregelen
Daarom hebben verschillende Europese landen uit voorzorg maatregelen genomen om hun burgers tegen overmatige blootstelling van straling te beschermen. Zo is het in Frankrijk sinds 2010 om gezondheidsredenen voor kinderen tot 14 jaar verboden om op school een mobiele telefoon te gebruiken.
Waarschuwing
Landen als België, Duitsland en Engeland informeren hun bevolking over de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoons en geven advies hoe de blootstelling aan straling kan worden verminderd. Ook in Israël werd in maart dit jaar een wet aangenomen die bepaalt dat mobiele telefoons, maar ook reclame-uitingen, een waarschuwende tekst moeten bevatten dat een mobiele telefoon straling genereert die schadelijk is voor de gezondheid, met name voor kinderen.
Precies een jaar geleden plaatste het platform EMV een advies op de website. Het advies is een politieke oproep en stelt voor om “alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen te nemen om de blootstelling aan elektromagnetische velden te verlagen.”
In ons omringende landen nemen ze de berichtgeving serieus en wordt er actie ondernomen. Wat doet het Platform EMV ondertussen? Prof. dr. ir. Erik Lebret “Wij proberen zo neutraal mogelijk de wetenschappelijke feiten op een rij te zetten en de vinger aan de pols te houden.”
Terwijl het advies op de website anders is: “er wordt geadviseerd de voorkeur te geven aan bedraad internet en het stellen van regels voor het gebruik van mobiele telefoons op scholen.”
Opvallend hierbij is dat het verbieden van mobiele telefoons en draadloze toepassingen op scholen uit een eerdere versie is verwijderd.
Ik denk dat het een goed idee is om gewoon het advies op te volgen om “alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen te nemen om de blootstelling aan elektromagnetische velden te verlagen.”
Je kunt dit zelf doen. Gebruik een ‘oortje’, bel handsfree of met de vaste telefoon, leg ‘m niet op je nachtkastje, stop ‘m niet in je broekzak of borstzak.
http://www.kennisplatform.nl/actueel/11-06-07/Eerste_indruk_Raad_van_Europa_adviseert_om_blootstelling_aan_EMV_te_verlagen.aspx
@Abraham Mossel, dat merken we over 10 jaar nog, we gaan richting het failliet van Curaçao!
Verder helemaal met Randy eens!!
Wat zegt men over die hoge mobiele zendmasten paal naast de scholen worden opgezet,die bezocht worden door diezelfde jongeren.Daar lopen die kinderen ook grote gezondheidsrisico’s want die stralingen dringt ook door de hersenen van kinderen. Ooit waren er veel protesten over het risico van dit soort stralingen in de buurt van scholen, maar niemand geloofde het toen de tijd ze werden met een korreltje zout genomen. Dus kwam er zo’n zendmast vlak naast het school daar bij Biesheuvel. Niemand maakte zich meer druk daarover.
Ik ben banger voor de uitstralingen die het cabinet Shotte uitstraald,levens gevaarlijk lijkt mij,je merkt het wel,maar je kan je er niet tegen beschermen.
Top-uitzending van Zembla.
De afgelopen 20 jaar is de intensiteit van kunstmatig opgewekte elektromagnetische straling enorm toegenomen. Mobiel bellen wordt pas door de massa gebruikt sinds 15 jaar. Draadloze DECT huistelefoons zijn er vanaf de jaren ’90. Sinds een jaar of vijf heeft iedereen Wi-Fi in huis geplaatst. In 1995 begon de grootschalige invoering van mobiele telefonie met het GSM-netwerk. Dat is kort geleden op de tijdsschaal van de epidemiologie.
Er zijn in tien jaar tijd zo’n 25.000 antennes bijgekomen in Nederland. De komende jaren zal er nog veel meer straling bijkomen door de explosieve stijging van mobiel internet gebruik. Thuis komt er steeds meer en sterkere draadloze apparatuur bij.
In rap tempo maakt de industrie zichzelf onmisbaar, en we worden overspoeld met marketing van draadloze producten. Daardoor lijkt het alsof hippe & knappe mensen niet zonder kunnen.
Als je een apparaat al 10 jaar gebruikt zonder problemen kan het toch niet ongezond zijn?
Ikzelf belde al in 1995 in de trein: de medepassagiers vonden het schandalig en onbeleefd. Ik gebruikte WiFi 10 jaar geleden op de Universiteit. Zat avondenlang met de Nintendo Wii op de bank. Op dat moment had ik nergens last van. Totdat het ’emmertje vol’ was.
Bij asbest duurt het 30 jaar voordat kanker optreedt.
Kunnen we nog zonder? De mobiele telefoon, draadloos internet en vele andere technologieen brengen een groot gemak. Dat is toch vooruitgang?
Is dat ook vooruitgang als we sluipende gezondheidsklachten ondervinden zoals slaapproblemen, concentratieproblemen in de buurt van deze apparaten (WiFi basissation of draadloze huistelefoon basisstation)?
Veelbellers (30 minuten per dag) hebben een drie keer grotere kans op hersentumoren na 10 jaar bellen, volgens de Zweedse epidemioloog Hardell en het Interphone onderzoek.
Kunnen we zonder deze apparaten leven? Ja. Kunnen we er voorzichtig en verstandig mee omgaan en het gebruik beperken? Ja.
De onderzoeken waarin iets wordt gevonden, zijn toch meestal slecht opgezet of niet repliceerbaar?
Er zijn akkers vol met wetenschappelijk bewijs. Bijvoorbeeld 50 onderzoeken met DNA-schade door mobieltjes (lijst in de Zembla uitzending). 20 onderzoeken met effecten door mobieltjes op het EEG.
Als er echt iets aan de hand zou zijn met de volksgezondheid, dan zou de overheid ons toch wel beschermen? We hebben hiervoor toch zelfs een speciale commissie Elektromagnetische Velden van de Gezondheidsraad?
De overheid incasseert miljarden met zendlicenties. (Bv. Zo’n 5 miljard aan UMTS licenties) Er is nauwelijks publiek geld voor onderzoek. De industrie financiert haar eigen ‘wetenschappelijk’ onderzoek. Zij heeft complete onderzoeksinstanties opgericht, zoals die in Zwitserland waar het beruchte Zwitserse onderzoek naar UMTS gehouden is. De Nederlandse Gezondheidsraad staat aan de zijlijn.
Trek dit even na a.u.b. http://www.skepdic.com/emf.html
Dan wordt de Yu Korsow met uitsterven bedreigd, want die loopt 24 uur per dag met een mobieltje tegen zijn oor.
Nog nooit zoveel blackberryjunkies gezien als op dit eiland,