• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De verkiezingen in Nederland voor de Tweede Kamer zullen op 12 september worden gehouden. Nederlanders op Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen onder bepaalde voorwaarden hun stem uitbrengen. Eén daarvan is dat Nederlanders minstens tien jaar in Nederland moeten hebben gewoond.

Er kan ook gestemd worden als een persoon in dienst is bij een Nederlandse openbare dienst. In dit geval zijn ook hun inwonende partner en meerderjarige kinderen kiesgerechtigd. De gemeente Den Haag is verantwoordelijk voor de stemmmen die op de Caribische eilanden worden uitgebracht.

Registratie
Kiezers in het buitenland, waaronder Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen stemmen per briefstembewijs. Voorwaarde is wel dat de kiezer zich voor 1 augustus moet registreren. Na registratie wordt ongeveer drie weken voor de stemming een briefstembewijs en een stembiljet met retourenvelop verstuurd naar de kiezer. De formulieren moeten uiterlijk  12 september om 15.00 uur ontvangen zijn door de Nederlandse Vertegenwoordiging of de gemeente Den Haag.

Machtiging
Mocht een kiezer zelf niet in de gelegenheid zijn om zijn of haar stem uit te brengen dan kan een iemand in Nederland worden gemachtigd om de stem uit te brengen. Als de kiezer toevallig zelf op de dag van stemming in Nederland aanwezig is kan de stem worden uitgebracht in een stemlokaal, wel moet dit worden aangegeven op het registratieformulier.

Hieronder is een uitgebreidere uitleg te vinden over de voorwaarden en contactgegevens
[scribd id=95558727 key=key-1peuuoyds7afsniocuvd mode=list]

6 reacties op “Stem uitbrengen voor Tweede Kamer”

 1. @ Vito. Het vrouwenstemrecht is wel iets anders, maar dat ter zijde. Mijn standpunt is, dat ik met mijn stemrecht geen invloed wens te hebben in een land, waar ik niet woon. Voor Curacao ligt dat nog anders met evenveel stemgerechtigheden in Nederland als op Curacao en het zou wat mij betreft niet goed zijn als de stemgerechtigden in Nederland gaan bepalen wat er op Curacao moet gebeuren.

 2. Broeders wij kunnen niet wachten totdat de Curacaose regering en andere eilanden zelf zin hebben om dat te regelen, ook al heeft de regering aangeven wat hun vinden van de Curacaoenaars uit Nederland. Het is een recht waar wij zelf voor moeten strijden. Ik heb dit diverse malen aangeven bij OCAN om dit op hun agenda te plaatsen helaas heb ik nog niks van gehoord. Rond de jaren 80 hebben de Nederlandsevrouwen hard gestreden voor hun emancipatie en hebben veel mee bereikt. Als de OCAN de belangen van Caraibische Nederlanders hoog in de vandalen heeft staan dat moet dit ook een punt worden voor overleg en onderhandelingen in de toekomst. Persoonlijk vind ik dat wij het recht niet mag worden ontnomen om te bepalen wie onze voorkeur verdient Curacao te mogen regeren. Laten wij voor op stellen dat het wel mogelijk is om hier voor de regering op Curacao te mogen stemmen dat dragen wij ook bepaalde verantwoordelijkheid. Toch.

 3. @vito, de regering heeft al aangegeven wat zij vinden van YDK in Nederland. Tweekoppige monsters dus nee zij gaan er niet voor zorgen

 4. @ Vito. Ik denk dat de Curaçaose regering dat zelf moet regelen. Als ze dat wil. Maar dat wilde ze kennelijk niet. Nu de Staten een hele delegatie naar de Hollandse Curacao-enaars heeft gestuurd, kunnen ze hier feitelijk niet meer om heen. Anders is die reis echt weggegooid geld geweest.

 5. Stemmen voor het parlement in Nederland is een stuk moeilijker dan stemmen voor het parlement op Curacao.

  In Nederland kies je tussen partijen op basis van hun partijprogramma’s en dat is een keuze tussen goed, beter en best.

  Op Curacao kijk je niet eens naar de parrijprogramma’s maar moet je partijen een voor een doorstrepen wegens gebek aan integriteit.

  Dus worstel je je tussen creditcardfraudes, valse aangiften, veelwijverij, winkeldiedstallen, openbare dronkenschap, meineed, wanbetalers, witwasserij, voormalig gevangenen, diplomavervalsingen, helemaal geen diplomas, privefotograven en zwaailichten, pastechis van 100,000, drugshandel en foute families door om uiteindelijk alleen PAR en PNP over te houden.

  Waarop je in Nederland niet snel zou stemmen maar op Curacao moet je wel, wil je integriteit in het parlement.

 6. Wanneer kunnen de Caribische Nederlanders ook gebruik maken van hun stemrecht om te kiezen in Nederland voor hun plaatselijke regering. Wanneer wordt dat een keertje gerealiseerd of zijn de politici daar in tropen bang voor de macht van de in het buitenland wonende eilandgenoten. Ben benieuwd wanneer minister Spies dit ook ter sprake brengt bij de regering op Curacao en anderen eilanden.