• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De eenheden van Defensie in het Caribisch gebied zijn gereed voor noodhulpverlening tijdens het orkaanseizoen. Dit is één van de hoofdtaken van Defensie, meldt Vanessa Strijbosch, woordvoerder van de Koninklijke Marine. Het orkaanseizoen gaat morgen van start en loopt tot 1 december.

Het weer op Curaçao wordt door de medewerkers van de Afdeling Operaties van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB) in de gaten gehouden en elke depressie en storm wordt in kaart gebracht. Ter voorbereiding op het orkaanseizoen zijn er verschillende controles uitgevoerd op de Bovenwindse Eilanden. Ook heeft er overleg plaatsgevonden met de gezaghebbers, lokale autoriteiten en leden van de rampenstaf van Sint Maarten, Saba en St. Eustatius.

Militaire bijstand
Bij een dreigende orkaanpassage kan de gouverneur, Frits Goedgedrag, een verzoek voor militaire bijstand indienen. Na inzet van het orkaannoodhulpdetachement ligt de prioriteit bij het opzetten van een communicatienetwerk. Wanneer de telefoonlijnen uitvallen kan er namelijk geen hulp worden aangevraagd.

Medische assistentie
Als het communicatienetwerk goed is, worden de mariniers ingezet voor het verlenen van medische assistentie, het ruimen van puin en voor het bewaren van openbare orde en veiligheid. Als het nodig is zal het noodhulpdetachement worden aangevuld met Hr.Ms. Pelikaan. Dit is het stationsschip in het Caribisch gebied en de landmachtcompagnie in de West.

5 reacties op “Noodhulpverlening tijdens orkaanseizoen”

 1. Van de week las ik nog een aantal reacties van mensen die vonden dat deze “invasiemacht” op moest donderen van het eiland….

 2. Gerrit en Cooper gaan zamen elke ochtend “als ze in het land zijn??” voor dat zij aan het werk gaan?? eerst naar de forti kerk om te bidden dat het niet te hard gaat regenen.

 3. Precies de gebeurtenissen van vorig jaar hebben mij geïnspireerd om de communicatie tijdens en na rampen zoals Tomas vorig jaar te behouden.
  Bekijk mijn TEDxCuracao presentatie: http://www.youtube.com/watch?v=RbtKO_eKLio
  Website: http://www.Project-ECS.org
  Foto’s: http://san.aq/1s

  (Niet bedoelt als spam, puur informatief)

 4. Ik vind het ook best belangrijk dat in ieder geval de mobiele netwerken blijven werken. Vorig jaar tijdens een onweersbui kon ik mijn Moeder niet eens bereiken (Chippie -> Chippie), en de stroom was daar (Brakkeput) al uitgevallen. Ik heb geen vaste lijn, en dus waren er geen andere middelen meer om elkaar te bereiken. Tijdens zwaar weer ga ik liever de auto niet in omdat het water op diverse plaatsen te hoog staat.

 5. Zou de regering al maatregelen hebben zodat we niet met 1 regenbuitje meteen alleen naar salinja kunnen gaan per boot?