• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte en minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid) hebben van Grupo Rosea een wetsvoorstel ontvangen om de tabakswet uit te breiden. Rosea doet dit voorstel vanwege de gezondheidsgevaren van tabak en ter herdenking van de Werelddag tegen het gebruik van tabak.

De overhandiging van het wetsvoorstel vond plaats in aanwezigheid van medische specialisten en vertegenwoordigers van verschillende organistaies die samen Grupo Rosea vormen. Rosea is een initiatief van het Prinses Wilhelmina Fonds, Fundashon Maneho di Adikshon (FMA) en de Curaçaose Hart Stichting. De groep wil dat het voorstel wordt behandeld in de Raad van Ministers.

Poging
Rosea doet hier op Curaçao pogingen om de wet te versterken en uit te breiden om de niet-roker te beschermen tegen het meeroken. Het wetsvoorstel dat zij hebben opgesteld is dan ook om roken in gesloten ruimtes of in ruimtes met airconditioning te verbieden.

Wapen
Volgens de groep is het wetsvoorstel een wapen in de bestrijding van chronische ziekten. “Bovendien is het niet zomaar dat meer dan 170 landen wereldwijd een dergelijke wet hebben geïntroduceerd om het gebruik van tabak tegen te gaan. Op dit moment is wetgeving het meest efficiënte instrument om het gebruik van tabak te ontmoedigen en chronische ziekten veroorzaakt door tabaksgebruik te bestrijden.”

Obstakels
Rosea erkent dat er obstakels zijn voordat deze wet een wet kan worden die geldt voor alle sectoren, maar dringt er bij de regering op aan om te blijven werken aan uitbreiding van deze wet voor de casino’s en hotels. “Deze wet zou alle werknemers in de horeca en toerisme moeten beschermen tegen blootstelling aan tabaksrook van anderen. Het huidig wetsvoorstel is een uitbreiding van de wet van 1996 en kan steeds meer worden uitgebreid.” Het wetsvoorstel zal in eerste instantie worden behandeld in de Raad van Ministers om daarna naar Financiën te gaan voor behandeling van het Financiële aspect. Daarna gaat het wetsvoorstel naar de SER en de Raad van Advies voor beoordeling en tot slot zal de Staten de slotbeslissing moeten nemen.

1 reactie op “Grupo Rosea doet voorstel voor tabakswet”

  1. bestrijding tegen chronische ziekten…stichting SMOC;;onder de isla rook eerder dood..dat zijn geen sigaretten ,die daar uit die pijp komen,maar containers vol sigaretten,,en iedereen rookt mee!!!..zolang die pijp (fijnstof) rookt,kunnen die paar sigaretjes ook nog wel..bestrijding chronisch ziekte zeggen ze dan,laat me niet lachen,stichting SMOC praat tegen dovemans-oren