• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een overleg tussen de Europese Unie en Suriname is gisteren uitgelopen op een diplomatieke rel. EU-ambassadeur Robert Kopecky verwoordde tijdens de bijeenkomst de ‘ernstige verontrusting’ van de EU-landen over de amnestiewet die mogelijk de daders van de Decembermoorden vrijwaart van straf.

Kopecky stelde dat de amnestiewet strijdig is met internationale verdragsverplichtingen om mensenrechtenschendingen te onderzoeken en de daders voor de rechter te brengen. De EU vreest dat de wet negatieve invloed zal hebben op het verloop van het strafproces. President Desi Bouterse is hoofdverdachte van de moorden die in 1982 werden gepleegd op politieke tegenstanders van het toenmalige militaire regime.

Persbericht
Aan het einde van de vergadering ontstond grote irritatie bij Suriname toen een vooraf door de EU opgesteld persbericht begon te circuleren. De Surinaamse delegatie noemde de inhoud daarvan ‘een verwrongen en incomplete weergave’ van de besproken zaken. Er zou in de tekst onder meer te veel aandacht aan de amnestiewet zijn besteed. Minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin sprak van ‘bevoogding en misleiding’ door de Europeanen.

Concept
Europese bronnen lieten geschrokken weten dat sprake was van een concept dat niet naar buiten gebracht had mogen worden. Aan een officiële reactie werd op dat moment nog gewerkt.

© ANP, alle rechten voorbehouden

5 reacties op “Dialoog EU en Suriname eindigt in rel”

  1. @Juny, wat je allemaal zegt is wel leuk enzo maar uiteindelijk is jouw president een massamoordenaar en drugscrimineel! Ik vraag me af waarom jij hem steunt en zo iemand als president wil. geen voorbeeld voor de jeugd! Het is tijd dat Suriname haar eigen rotzooi begint op te ruimen en en rechtstaat wordt!

  2. @ Lucien Karwofodi, is dit jouw “joke of the week” ? Suriname en een tegenoffensief, man dan moeten jullie wat gaan doen waar je intellegentie voor nodig hebt, buiten dat moet je dan wat gaan doen en daar kun je moe van worden. Werkelijk, je bent een grappige man.

  3. Het wordt tijd dat Suriname een tegenoffensief begint tegen Nederland, een land zonder moraal als je naar haar daden en geschiedenis kijkt. De massamoorden in Suriname gepleegd door de Nederlanders in o.a marienburg en plein van 12mei en andere wandaden gepleegd tegen het Surinaamse volk moeten nu eens breeduit gemeten in de openbaarheid worden gebracht. Het slavernijverleden waarin Nederland een zeer prominente en wrede rol heeft gespeeld en ook het Surinamedossier dat voor 60 jaar tot staatsgeheim is verklaarrd wijzen op een moraalloos volk dat een ieder met de vinger nawijst. Het moet eens een keer afgelopen zijn en aan de grote klok gehangen worden. Via onder meer internet zullen wij de wereld laten weten wie en wat Nederland in werkelijkheid is.

  4. Nou Sjors, dat prive gegevens en interne mails worden gelekt gebeurt overal ook in de VS en ook in Nederland. Dus je vraag of dat iets van Curacao of Suriname is slaat totaal nergens op. Soms krijg ik de indruk dat men hier gewoon dingen post om een goed gevoel te krijgen dat zij de discussie hebben aangewakkerd. Come on now..

  5. Ha ha op Curacao is hetzelfde probleem dat prive gegevens en interne mails naar buiten komen.. iets van Suriname en Curacao?