• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het fenomeen zwarte piet en producten als ‘negerschmink’ en ‘negerpruiken’ leidden vorig jaar tot veel klachten bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Over dit soort zaken werd een stuk of 125 keer geklaagd. Dat zegt MDRA-directeur Jessica Silversmith vandaag.

Het fikse aantal meldingen over dit thema is de belangrijkste oorzaak van de grote stijging van het totale aantal discriminatieklachten vorig jaar in de regio Amsterdam. Het waren er 1107, tegen 966 in 2010.

Naam wijzigen
Het MDRA kan verschillende dingen doen met klachten. Zo nam het contact op met de producenten van de ‘negerschmink’ en ‘negerpruiken’. Het bedrijf achter de schmink liet direct weten de naam aan te passen, de onderneming achter de pruiken heeft volgens Silversmith nooit meer iets van zich laten horen.

Uiterlijk
Verder werd er geklaagd over het feit dat Sinterklaas en zijn zwarte pieten in Amsterdam door de burgemeester worden ontvangen. Naar aanleiding van deze klacht heeft het MDRA contact opgenomen met de gemeente en voorgesteld het uiterlijk van zwarte piet aan te passen.

Klachten
Volgens Silversmith kwamen de klachten onder meer van verschillende Surinaamse en Antilliaanse organisaties, al dan niet uit de kunstsector. Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas vorig jaar in Dordrecht werd een aantal demonstrerende kunstenaars opgepakt (onterecht, zo oordeelde justitie later). Deze groep heeft ook klachten ingediend, maar het is niet de enige.

© ANP, alle rechten voorbehouden

21 reacties op “Meer discriminatieklachten door zwarte piet”

 1. Door dit soort onbenullig gezeik, wordt de PVV in Nederland met de dag groter!!!

 2. Dit stond ook nog op wikipedia:

  De naam werd in de jaren zeventig als discriminerend beschouwd. De fabrikant overwoog de naam te wijzigen, maar is daar niet toe overgegaan. Wel zijn de namen voor de geëxporteerde koeken aangepast.

 3. @Jeroen,

  Volgens Lotus Bakeries is het recept voor deze koeken afkomstig van een Joodse bakker uit Amsterdam die in de jaren ’20 van de vorige eeuw de koeken verkocht, wat de naam van deze koeken verklaart. Deze bakker verkocht het recept aan een bakkerscollectief uit Enkhuizen. Dit is de meest gehoorde verklaring. (Bron wikipedia)

  Als een man van negroide afkomst de negerzoen had geproduceerd, tja dan zul je zien dat het ineens een hele andere discussie zal gaan worden.

  Jeroen en Jeroen en alle andere die een mening hebben over dit, hebben geen recht om diegene aan te vallen die zich echt gediscrimineerd voelen. Het is een gevoel wat bij iedereen anders is, het heeft ook te maken met hoe men tegen de wereld aankijkt. Hoe je het went of keert, je kan de westerse samenleving zien als een blankesamenleving waar meerdere huidskleuren zich in bevinden. Als niet blanke wordt je nou eenmaal sneller gediscrimineerd….. en mocht er een blanke gediscrimineerd worden dan zal het in de meeste gevallen zo zijn dat de blanke financieel gezien er beter voorstaat dan diegene die discrimineert… en ja dan komt discriminatie nou eenmaal minder hard aan…

  Ik kan me voorstellen waarom mensen zwarte piet discriminatie vinden, maar ik ga hen niet lopen afzeiken of wat… zij staan ergens voor en kunnen het onderbouwen. Diegene die het belachelijk vinden dat het discriminatie is, kunnen alleen maar zeggen dat het geen discriminatie is zonder enige onderbouwing… dus wie is er dan stom eigenlijk?

 4. Wat een ophef om niets, laat iedereen zich toch uitdossen in de kleur die hij wil!

  Daarbij was het tijdbeeld bij het ontstaan van Sinterklaas gewoon vaak het beeld van een blanke leider en zwarte hulpen. En dat beeld is nog steeds niet helemaal veranderd: de VS hebben pas sinds kort een (eerste) zwarte president en hoeveel zwarte ministers heeft Curacao?

 5. @ Kasuari: Ik heb 1 reactie gegeven op dit artikel. De andere Jeroen is dus ook echt een andere Jeroen.

  Het punt wat ik maak is dat mensen die zich gediscrimineert voelen dat vaak over zichzelf afroepen danwel telkens weer iets verzinnen tot en met de meest belachelijke dingen aan toe. Hoe geestelijk beperkt moet je zijn om achter een Sinterklaasfeest iets rascistisch te zien?

  Zoals anderen al opmerkten bestaat er wel iets als Jodenkoeken maar zul je geen Jood over horen. Dat er bepaalde zielige mensen zijn die een kinderfeest willen verstoren geeft dan wel het niveau van die mensen aan. Deze mensen zijn enkel uit op aandacht voor zichzelf en hebben niets met datgeen wat ze zelf propageren.

  En als ik het zeer bedenkelijke niveau van dat soort mensen ter discussie stel dan is dat niet arrogant maar een constatering.

  Overigens ga ik moeilijke vragen zeker niet uit de weg.

 6. @Jeroen,

  En je negeert vragen waar je echt over na moet denken… maw je denkt nooit na met wat je zegt en doet…
  Zo zijn ze ook zeker hier of niet?

 7. @donkeykong, maar ik pas me aan. Ik heb een byside, ik zorg niet voor mijn kindjes. ik rij veel te hard op een motor, ik heb een gouden ketting, ik kom altijd te laat op mijn werk maar ga natuurlijk wel op tijd naar huis, hang de hele avond bij een snack.

 8. Ach ach ach…..

  Tere zieltjes !!!
  Get a live !!!!!

 9. @Jeroen – vertrek zo snel mogelijk naar NL waar je vandaan komt, als je niet weet waar over je praat hou dan je mond en pas jezelf maar aan

 10. Je kan het ook uit een andere oogpunt bekijken en het positieve eruit proberen te halen. Wat er nog positief genoemd kan worden uit deze hele Sinterklaas feest.

  Ik vroeg me altijd af, waarom is er nooit een zwarte Klaas en een sinter Piet?
  Of een sinter/zwarte Klaas als hulpje, die met een roet of zak loopt? Die het zware werk doet?
  Of een zwarte/sinter Piet die zo’n rode mantel draagt en met een staaf loopt? “Just” uit een boek zit te lezen en cadeautjes voor de kinderen kopen uit eigen zak betalen?

  Daarom ging ik uit andere zienswijze/oogpunt bekijken:

  De reden is omdat sinter/witte Klaas oud, zwak en hulpbehoevend is dat hij een sterke, stevige en krachtige zwarte man nodig heeft om zo zich superieur/powerful/machtig te voelen!!!

  Daarom blijven de ouders de kinderen voorliegen, dan voelen ze zich ook machtig!

 11. Het beste al die klachten maar negeren. Snel voor dat dat woord ook al niet meer gebruikt mag worden, haha.

 12. Seu en tambu herrindert mij ook altijd aan de slavernij moeten we dit ook afschaffen?
  Er was een paar jaar geleden al ophef over negerzoenen hoe zit het met de jodenkoeken, blanke vla en kaaskoppen, nog iemand chinese tomaten soep of belgische friet.
  of heb je liever yankee donuts of filet americain? Tijdens het hollandse carnaval loept iedereen in een boeren kiel en klompen hoe denk je dat de argrariers zich voelen.
  Wat een gezeik het is en blijft een typisch hollands kinderfeestje waarbij de minder bedeelden ook aan de beurt komen maar de langen tenen rijken te ver…Afschaffen dan maar dan gaan we wel door met kerst zoland de bond voor rendieren dit goed vind.
  Beetje jammer doet de Sint mee aan de 80/20 regeling is het weer niet goed!

 13. @Jeroen,

  “Ach ja, domheid blijft bij mensen die zich graag in een slachtofferrol willen neerzetten. Zielige vertoning als mensen over zoiets gaan klagen.”

  Wat is jouw mening over het algemeen dan over de Joden?

  Beetje arrogant door dit te bestempelen als domheid, maar goed zegt meer over jou dan over diegene die een melding hebben gedaan voor discriminatie.

 14. Ach ja, domheid blijft bij mensen die zich graag in een slachtofferrol willen neerzetten. Zielige vertoning als mensen over zoiets gaan klagen.

  En dat stuk tuig dat de intocht vorig jaar wou verstoren een “kunstenaars’ noemen is toch ook wel absurd, dan ben ik professor als ik mijn lagere school diploma heb.

  Mensen die zich niet kunnen aanpassen aan het land waar ze wonen moeten dan maar zo snel mogelijk vertrekken. Maar types zoals die zogenaamde “kunstenaar” zullen wel weer op een uitkering leven en dus niet willen weggaan maar dan liever asociaal gedrag vertonen.

 15. persoonlijk heb ik ook iets tegen de term blanke vla….
  ik voel me dan altijd ontzetten gediscrimineerd.

 16. @Sjors,

  Dan denk ik dat ook heel veel Nederlanders weer terug naar NL moeten gaan die op dit moment in het buiteland verblijven. Wellicht komt er dan meer terug dan dat weggaat….. Is daar wel plaats voor in NL? 😉

 17. Sjors, je hebt volkomen gelijk het zijn altijd dezelfde vaak van subsidiegelden levende zeikers die hierover zeuren.
  Staat het je niet aan dan kun je altijd vrijwillig vertrekken naar je land van herkomst, eventueel met een gratis ticket, wel enkele reis natuurlijk.

 18. Waarom hebben ze niets te zeggen over een zwarte Maria in de Passion en over de zwarte van de Driekoningen?

 19. Tip: komende carnaval zijn de blonde Stella van Rijn pruiken een grote hit!

 20. En wat nou met de blonde pruiken? Wat mag nu wel en wat niet? Mag witte smink nog wel voor een ‘donkere’ Sint? Ik snap er niks meer van.

 21. Ik denk dat een aantal van deze mensen gewoon Nederland moet verlaten als je geen respect kan hebben voor tradities en cultuur voor een kinderfeest!!