• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het is vandaag 43 jaar geleden dat Otrobanda letterlijk in vuur en vlam stond. De opstand van 30 mei 1969 heeft zijn sporen achtergelaten in de Curaçaose historie. Vanochtend vond er traditioneel een kranslegging plaats ter nagedachtenis van de opstand.

 
Anthony Godett van Frente Obrero i Liberashon 30 di mei (FOL) legde een krans neer bij het graf van Wilson ‘Papa’ Godett, Ben Komproe, Amador Nita, Gerardina Gutierrez, Al Peterson en Richard Salas. Om 17.00 uur vindt er bij het postkantoor in Punda een officiële plechtigheid plaats met de overheid en stichting Wilson ‘Papa’ Godett. Vanavond om 20.30 uur gaan lokale boksers strijden om de ‘Papa Godett’ trofee. Godett was zelf een bokser.

Papa Godett
Wilson ‘Papa’ Godett werd tijdens de staking van Shell-medewerkers op 30 mei 1969 geraakt door een politiekogel. Nadat het bericht over Papa Godett die was neergeschoten zich verspreidde, liepen de stakingen en onrust pas echt uit de hand. Willemstad werd geplunderd en in brand gestoken, waarbij een groot gedeelte van Otrobanda in vlammen opging. Uiteindelijk werden Nederlandse mariniers ingezet om de rust te herstellen.

Familie van Wilson ‘Papa’ Godett

17 reacties op “Herdenking opstand 30 mei 1969”

 1. @Totekki,

  Rij jij toevallig in een dikke SUV, heb jij elke dag genoeg te eten. Ziet men jou over het algemeen als een KAFFER of zien ze jou als een “dit is een goeie” meneer?

  Als je op de meeste vragen JA kan beantwoorden, dan begrijp ik jouw reactie.

  Weet je wat pas erg is… dat jij je kan schamen voor je eigen volk, omdat zij jou misschien in de verlegenheid hebben gebracht. Probeer eens in de WE vorm te denken en te praten ipv je eigen volk elke keer de grond in te duwen zonder hen te begrijpen. Daarnaast is zelfreflectie wel noodzakelijk, maar schaamte voor je eigen volk? Jij moet je schamen voor die uitspraak….

 2. @ Kasuari @ Sander. Zou ik respect moeten hebben voor een stelletje plunderaars ?, man get real ! De staking was ook volgens mij legitiem de opstand waarin deze staking door de drank escalleerde getuigt van een premitief niveau waar wij ons massaal voor zouden moeten schamen en een schande voor ons eiland was en nog steeds is.

 3. @Sander,

  Ik denk dat zo’n uitvoering niet past in het tijdschema van nu… toen gezien het koloniale verleden werd er volgens mij meer dingen met geweld opgelost, ook door de koloniale overheerser…

  Maar inderdaad het is niet geheel eerlijk door alleen maar NL de schuld te geven van de huidige situatie… uiteindelijk moet men het zelf doen. Je moet zelf een revolutie ontketenen, maar je moet het ook zelf in goede banen leiden..

 4. @Kasuari, zo is het het. Laat al die schreeuwlelijken die hier hun reacties achterlaten maar brullen. Als ik de geluiden zo hoor waren zij nog niet uit het ei gekropen 43 jaar terug. Documentaires genoeg met Ong a Kwie om je een beeld te vormen over het waarom.
  De zooi van nu heeft helemaal niets met de strijd van toen te maken.
  Voorlopig zie ik nog geen enkel lichtend voorbeeld van leiderschap die het volk in beweging kan krijgen.

 5. @kasuari,

  ik ben het met je eens de reden voor de opstand was zeker legitiem.
  de uitbuiting van de werknemers door de toen nog koliniale werkgevers waren om je kapot te schamen.
  maar de uitvoering was naar mijn idee, niet helemaal correct.
  plunderen en brandstichten is iets wat meer bij tuig hoort dan bij een opstand met goede bedoelingen.
  over uitbuiting gesproken ik vind dat er nog een hoop bedrijven zijn, die misbruik maken van hun werknemers.
  alleen deze werkgevers zijn nu niet meer de kolonialen, maar de eigen mensen die hun eigen volk uitbuit.
  wat dat betreft is er niet veel verandert sinds de opstand……
  Arm en ongeschoold moet vooral arm en ongeschoold blijven.
  anders kan men geen stemvee vinden voor onze politieke partijen
  En de werkgevers geen goedkope arbeidskrachten vinden.
  heel jammer en het blijft dus een schande voor curacao.
  nu kan men niet meer NL de schuld geven, maar wel de regeringen van de afgelopen 30 jaar.

 6. Hoe verkracht je de geschiedenis?

  Laat een aantal versgeperst gasten los op dezelfde website, die niet meer weten wat links of rechts is, puur door de huidige politieke situatie.

  Wat er op 30 mei 1969 gebeurde is niet te vergelijken wat er nu gaande is op het eiland. Dronken of niet dronken, men was niet tevreden over de situatie toendertijd. Als het niet op 30 mei 1969 was gebeurd, dan was het wel een andere keer gebeurd.
  Dankzij 30 mei is er hoe dan ook nog steeds een dialoog gaande, om juist dit soort acties te voorkomen. Echter het gros geschiedenisverkrachters op versgeperst zijn een oorzaak dat er straks geen dialoog meer is. De reacties getuigen van geen respect hebben voor de toenmalige leiders en haar volgers. En denk je dat de “revolutionairen” van 1969 zich gerespecteerd voelden?

  Wat Sander zegt ben ik mee eens, namelijk dat Papa Godett zich al diverse malen heeft omgedraaid in zijn graf. Zijn na-zaten zijn onoprechte personen en doen niks voor het volk. Zij zijn alleen maar bezig om zichzelf te verrijken. Daarom zullen zij eerste instantie nooit een grote groep op de been kunnen krijgen om bijvoorbeeld Punda plat te branden, althans niet met een oprecht doel. Waarom gebeurde dat wel in 1969?? Toen stond men echt ergens voor….

  Ik persoonlijk heb begrip voor de actie toendertijd… maar dat wilt niet zeggen dat ik het eens ben met de huidige politieke situatie dan wel met een FOL.

 7. @Jan C, We wachten nog steeds op je antwoord op al die fabrieken die de PAR heeft gesloten. Als je voor vandaag geen antwoord op geeft ben je officieel een leugenaar!

 8. Jan C, een partij die zich laat leiden door strafrechtelijk veroordeelden als Anthony Godett, Richard Salas en Ben Komproe (en niet te vergeten mafiabaas Nelson Monte) kun je alleen serieus nemen als je een IQ lager dan 50 hebt.

  Het enige wat deugt aan de FOL zijn hun shirts: zeer geschikt voor de aankomende EK voetbal.

 9. @ Jan C/L. Nee, dat zullen we niet weten. Kom nou toch. Doe niet alsof jij het wel weet zoals je ook weet, dat de PAR fabrieken heeft gesloten. Whahahahaha.

 10. @ Jan C.: Vrijmetselaren? Sorry, even weer tijd voor je pilletjes denk ik… Roep de zuster van Capriles er even bij jochie…

 11. Jullie zijn zo gebrainwashed door de vrijmetselaren dat jullie niet eens meer weten wat er toen speelde. triest

 12. Zielig om te zien hoe een handjevol overgebleven FOL getrouwen nog krampachtig het beeld in stand wil houden van een opstand terwijl iedereen weet dat het 30 mei 1969 ging om plunderingen door dronken klaplopers.
  De FOL heeft zich sindsdien geprofileerd als een partij voor corrupte zakkenvullers waarvan de meesten die het tot het politieke pluche geschopt hebben dat ook met een fiks strafblad hebben moeren verlaten. Ik noem Richard Salas (lange tijd de bedenkelijke schoonvader van de eveneens van een meter strafblad voorziene Gerrit Schotte), Komproe die de verblijfsvergunningen regelde van de dames van de inmiddels vermoorde Campobaas van Ierland en natuurlijk Anthony Godett zelf. Die zich als ministerpresident toen hij wegens corruptie het gevang in moest liet vervangen door zus Myrna, tot dan hoofd paperclips bij Selikor.
  Niet vreemd dat deze rampzalige partij nog maar 1 zetel in de Staten heeft die ze bij de volgende verkiezingen ook kwijt zijn omdat Godett zich tegen elke coalitie aanschurkt in de hoop op pastechis.
  Anthony Godett, Myrna Godett, Gerrit Schotte: Curacao heeft een bont gezelschap premiers voortgebracht. Tel hun IQ’s op en het lijkt zelfs nog wat.

 13. ik denk dat papa godett zich dagelijks omdraait in zijn graf als hij ziet wat zijn nazaten voor criminelen zijn geworden.
  hij zal zeker niet trots zijn op zijn kinderen.

 14. A Godett ga morgen in de staten aan het werk de Olie prijs is weer gezakt 87,78 $ per vat,ga Shotte achter zijn broek aan voor beziene verlaging,en laat die ouwe koeien onzin nu maar eens rusten,je weet zelf ook dat je straks geen zetel meer haalt,door je geslijm met Schotte & co.

 15. En wat zijn we er mee opgeschoten.. Corruptie en corruptie..

 16. Het belang van 30 mei verwatert ? Man laat naar je kijken, die plunderingen en brandstichtingen hebben ons eiland 50 jaar teruggezet dus voorlopig kunnen we nog zo’n
  jaar of zeven teren op de schande van 30 mei 1969.
  Toch nog even een toevoeging ; toen Papa Godett op Berg Altena werd neergeschoten, was de meute al zo dronken dat ze niet meer wisten wat er met hem gebeurde, hij probeerde nog enige orde in de bezopen massa te brengen maar dat lukte niet meer. Opstand, laat me niet lachen, een zichzelf, met geplunderde drank, stomdronken gevoerde meute, niet meer en niet minder.
  .

 17. Deze zogenaamde revolutie wordt op Curacao en met name door de FOL verheerlijkt waarbij papa Godett als een Che Guevara wordt neergezet, met als enige motief de noodlijdende FOL (eindelijk gestraft voor het toelaten van bestuurders als Komproe, Salas en Godett zelf, allemaal met strafblad) overeind te houden.

  O zeker, de protesten op 30 mei 1969 waren volledig terecht, maar waar helemaal aan voorbij gegaan wordt is dat deze protesten eindigden in het in brand steken van winkels van onschuldige winkeliers en het leegroven daarvan door dronken arbeiders.

  Voorwaar geen revolutie om trots op te zijn.