• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De regering neemt de kortste weg naar bezuinigingen”, dat vindt de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP). De VIPP is het oneens met plannen van de overheid om per juli voor medicijnen maximumprijzen in te voeren. “De overheid negeert alle voorstellen van de VIPP.”

“Al op 16 december 2011 heeft de VIPP de Curaçaose overheid ideeën aan de hand gedaan om een snelle besparing van 14 procent door te voeren op de post uitgaven voor geneesmiddelen”, schrijft de vereniging in een persbericht.

Transitie Team
“Centraal daarin stond de overname van het model dat Aruba eerder had toegepast. Aanvankelijk leken de gesprekspartners in het Transitie Team daar voor te voelen, maar de regering heeft alle suggesties van tafel geveegd”, aldus VIPP. Omdat de VIPP zich zwaar tekort gedaan voelt is de organisatie in verzet gekomen tegen de door de regering opgelegde bezuinigingen. De bezuinigingen zullen volgens hen niet alleen negatief uitpakken voor de sector, maar ook al in juni de levering van medicijnen op Curaçao op de tocht zetten.

Model Aruba
Op verzoek van de VIPP vond op 24 november 2011 het eerste gesprek plaats; daarna volgden nog besprekingen op 16 december, 27 en 30 januari en 6 en 16 maart. “Het regeringsbesluit van 22 februari, waarin niets van de eerdere overlegrondes was terug te vinden, was al bekend.” In het overleg van eind vorig jaar waren ook het ministerie van GMN (gezondheid, milieu en natuur) en de SVB (Sociale Verzekeringsbank) van de partij. Zij zijn ook door Ybes Schoop van het Transitie Team op 17 december geïnformeerd dat tijdens ‘een wederom vruchtbare meeting met de leden van de VIPP verschillende maatregelen waren afgesproken.”

Winstmarge
Die maatregelen hielden onder meer in dat de winstmarge van de importeurs trapsgewijs omlaag zouden gaan: met 5 procent in 2012, 1 procent in 2013 en 1 procent in 2014. Zo wordt de maximale winstmarge van de importeurs per 1 januari 2015 teruggebracht tot 30 procent. “De maatregelen voor een gefaseerde verlaging van de winstmarge is conform het model Aruba, waar deze beheersmaatregel met succes is toegepast. Met uitzondering van de positieve eerste reactie van de heer Schoop heeft de VIPP nooit meer een reactie gehad op deze suggesties.”

Geneesmiddelenvoorziening
De overheid zet volgens de vereniging geneesmiddelenvoorzieningen op het eiland op het spel. “Het zijn uiteindelijk de patiënten die straks zonder de nodige medicijnen zitten, zodra zeer binnenkort de lokale importeurs en de apotheken niet meer over die medicijnen kunnen beschikken.”

2 reacties op “‘Overheid negeert voorstellen VIPP’”

  1. Als het op Aruba kan , kan het hier ook!! Hakim wilt het niet zodat hij met zijn botica’s zelf medicinen kan importeren , dan zal je zien hoe duur ze pas worden , als die afzetter zijn klauwen erop krijgt. Wake up people , deze regering zal ons allen over de kling jagen!

  2. Natuurlijk negeert de overheid de voorstellen van de VIPP. De VIPP doet al jaren niets anders dan schandalig hun zakken vullen met woekerwinsten op medicijnen, dus ze hebben geen enkele reden om te verwachten dat naar hen geluisterd wordt.

    En gelukkig verkoopt Robbie dos Santos geen medicijnen, anders had de overheid de medicijnimporteurs nooit aangepakt.