• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Leden van het Europarlement en afgevaardigden van lidstaten uit Afrika, de Cariben en de landen rond de Stille Oceaan (de ACP) zullen tijdens de top in Suriname geen officiële ontmoeting hebben met president Desi Bouterse. Dat is de uitkomst van vandaag na een lang debat over de locatie van de top.

Onder druk van onder meer de Nederlandse Europarlementariër Toine Manders is gesproken om de top wellicht te verplaatsen naar een ander land. Maar daartoe werd niet besloten.

Boycot
Het feit dat Bouterse in Nederland veroordeeld is voor drugssmokkel en de recent aangenomen amnestiewet zijn voor de leden redenen genoeg om Bouterse te boycotten en niet te ontmoeten tijdens de top in november. Mocht Bouterse onuitgenodigd toch komen opdagen, dan is een deel van de delegatie bereid weg te lopen.

Compromis
Manders had liever gezien dat de top verplaatst zou worden, maar kan leven met het compromis. Hij hoopt dat dit besluit leidt tot een dialoog tussen de EU en Suriname over de omstreden amnestiewet. “We moeten een figuur als Bouterse geen podium bieden om deze top te misbruiken en weg te laten komen met die wet.” CDA-Europarlementariër Ria Oomen noemt het compromis ‘een goede oplossing omdat hiermee wordt voorkomen dat Bouterse de bijeenkomst zou kunnen gebruiken om zijn eigen blazoen op te poetsen’.

© ANP, alle rechten voorbehouden

7 reacties op “Geen ontmoeting met Bouterse op EU-ACP-top”

 1. @ Moi Wana!
  Als je een reactie geeft op een ingezonden stuk is het handig om dat stuk GOED te lezen. Ik rep met geen woord over het wel of niet eens zijn met Desi Bouterse of wel of geen voorstander zijn.
  Het gaat mij om de bemoeizucht van de EU en de wijze waarop, in dit geval de Nederlandse EU-leden, proberen een conferentie te boycotten. In elk land zijn er wel gebeurtenissen die niet door de beugel kunnen. Kijk naar China, Kijk naar Syrië, kijk naar…. En de EU blijft op alle fronten in dialoog.

  O ja en dan nog even over het tolereren van de president. Het is misschien een goed idee om eerst even in ‘eigen huis’ te kijken. Ondanks alle minder goede uitlatingen over de president van Suriname gaat Suriname wel voorwaarts in de economie. Als ik op Curaçao ben, het nieuws volg en de mensen spreek dan zijn de volgende headlines van toepassing: welke minister treedt af? Wie zal nu weer geschoffeerd door Herman Wiels, staat Nederland op het punt aanwijzingen te geven, hoe komt Curaçao in die korte tijd aan zo’n een torenhoge schuld , zal Gerrit Schotte door het leven gaan als flying prime minister of als vuela el primer ministro en de real estate op Curaçao zakt in elkaar. Ik moet zeggen dat de tolerantiegrens van mijn buurtgenoten op Curaçao wel heel erg hoog ligt.

 2. @ Moi Wana zou Nederland zich ook niet moeten voor de politionele acties in Indonesie zoals in Sulawesie en zou Nederland niet eens na zoveel jaren eindelijk vergevenis vragen? Als Nederland het goede voorbeeld gaf of had gegeven dan hoefden de nabestaanden slachtoffers van massamoorden op Sulawesie de Nederlandse staat in 2012 niet voor de rechter hoeven te dagen.

 3. Als ze het zo erg vinden en je hebt karakter blijf je thuis! Maar nee, want er valt toch nog wat te halen in Suri. Jammer dat Desi niet geintreseerd is bakra takie takie.

 4. @ben de Bel, Je kan er wel alles erbij gaan halen maar uiteindelijk is Bouterse een massamoordenaar en drugscrimineel! het zegt genoeg over jou en je surinaamse volk dat jullie dit maar toleleren! en daarom blijven jullie een paria staat en bananenrepubliek!
  Misschien kan je in je betoog ook nog de moord op bonafacius halen..

  Schaam je om voor een massamoordenaar op de te komen die niet eens vergevenis heeft gevraagd!

 5. Nederlandse EU leden zijn hypocriet.

  Als Nederlander, woonachtig in mijn geliefde Suriname, erger ik me groen en geel aan de uitlatingen van Nederlandse EU-leden over Suriname en het constante gezeur over Desi Bouterse. Zij willen niet luisteren naar een rede van Desi Bouterse, zij willen hem geen handgeven, zij willen….. Wat een geblaat! Ik vraag mij af waarom je een statement wilt maken als je thuis zelf de boel niet op orde hebt. De EU-landen zinken steeds verder weg in een economische crisis, de EU werkt mee aan het in stand houden van diverse oorlogen waarvan menigeen zich afvraagt wat wij doen in die landen. En Nederland heeft ook geen schone handen. Als ik EU-lid was zou ik me wat meer verdiepen in de geschiedenis en schamen als je weet dat Nederland naar schatting 100.000 slachtoffers heeft gemaakt tijdens de politionele acties in Indonesië. Nederland heeft deze slachtoffers gemaakt om de onafhankelijkheid van Indonesië de kop in te drukken.
  Ik hoop van harte dat de Nederlandse EU-leden ook zoveel praatjes hebben als de nieuwe president van Rusland Vladimir Poetin het Europees Parlement wil toespreken. Gelooft u mij maar, dan hebben die Nederlandse EU-leden niet zoveel praatjes want dan gaat de oliekraan dicht. Een ieder weet direct of indirect dat president Vladimir Poetin geen democratische heilige is. Ik heb Desi Boutere nog geen enkele keer de opdracht horen geven om een demonstratie uit elkaar te slaan of de homobeweging te verbieden. Of zoals in Nederland een tentenkamp te ontruimen met weerloze asielzoekers waarvan de rechter heeft aangegeven dit disproportioneel te vinden.
  En wat gaan de Nederlandse EU-leden doen met een man als Silvio Berlusconi? Blijf je als politiek professional luisteren naar een man die niets anders doet dan schandalen veroorzaken? Hij is bij verstek eigenlijk al veroordeeld voor allerlei strafbare feiten. En helpt een land de economische afgrond in. Suriname ligt er economisch warmpjes bij.
  Mijn bezwaar aan dit gedoe is het feit dat de Nederlandse EU-leden politiek bedrijven en zich mengen in strafrechtzaken en spelen met de emoties van de nabestaanden. De EU is er niet alleen voor Desi Bouterse maar ook voor het volk van Suriname en dus ook voor de nabestaanden. Het is voor de Nederlandse EU-leden makkelijk scoren op deze manier. De EU heeft Suriname niet nodig voor allerlei import- en exportaangelegenheden zoals olie en andere grondstoffen. En dan kan je natuurlijk Hollandse praatjes hebben.
  Als parlementariërs kan je beter een filosofische discussie over grondrechten voeren. Maar voor wat de grondrechten betreft, zou ik zeggen: breng de filosofie eerst maar eens in eigen land in de praktijk! Er is nog heel veel werk voor de Nederlandse EU-leden.

 6. Nou zo worden wij dus geschoffeert door de wereld , ik schaam me kapot.

 7. Zo ze gaan de goede kant op,nu Schotte & co nog ff negeren.