• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voor scholieren die willen studeren in Nederland, let goed op. Het project ‘van scholier naar student’ geeft je de mogelijkheid om je beter voor te bereiden op je tijd als student in Nederland. Je kunt je tot 12 maart inschrijven, dus wees er snel bij.

Voor de tweede keer op rij organiseren psychologisch trainingsbureau ‘Experienta’ en ‘Platform Antillianen en Arubanen Rotterdam’ (PAAR) vanaf vrijdag 12 maart trainingsessies om aanstaande Antilliaanse studenten beter voor te bereiden op hun studie in Nederland. ‘Van scholier naar student’ is een initiatief van de Nederlandse opleidingsinstituten Hogeschool Rotterdam, INHolland Rotterdam en Erasmus Universiteit.

Verschillende aspecten
Hogeschool Rotterdam liet vorig jaar aan Experienta weten dat Curaçaose studenten meer moeite hebben om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen binnen het studentenleven. “Studeren aan een hogeschool of universiteit is heel anders dan naar school gaan. In de training die wij geven komen de onderwerpen faalangst, concentratie, discipline en juiste studiehouding aan bod”, aldus Maglanis Eisden, trainer bij Experienta. “Wij stimuleren de studenten om in zichzelf te geloven en zichzelf te bekritiseren en te motiveren wanneer dat nodig is. Zo leren zij zichzelf het beste kennen”, legt Eisden verder uit.

Nederlandse taal
“Ik weet nog van vorig jaar dat veel leerlingen moeite hadden met het spreken van de Nederlandse taal. Ze worden er onzeker van en kunnen zich daardoor niet goed verbaal uiten. Tijdens de sessies wordt eraan gewerkt om zoveel mogelijk Nederlands te praten, zodat de studenten vertrouwd raken met deze taal. Daarom doen we de eerste twee sessies in het Papiaments en daarna schakelen we om naar het Nederlands”, vertelt Eisden.

Tweedaagse kamp
Gedurende vier maanden worden in acht sessies de thema’s behandeld. Tijdens de laatste sessie gaan de studenten met de trainers op een tweedaagse kamp. Hier komen alle aspecten nogmaals aan bod. “Zo kunnen wij kijken hoe de studenten zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld”, vertelt Eeisden. Voor de ouders zijn er ook bijeenkomsten waarin tips worden gegeven over hoe zij hun kinderen kunnen motiveren en begeleiden.

www.versgeperst.com