CURAÇAO – De regering zal rond 1 juli van start gaan met het Volksgezondheidsinstituut Curaçao (VIC). Dit instituut zal informatie verzamelen over de gezondheid van Curaçaoënaars en zal deze informatie wetenschappelijk analyseren. Na de zomer begint het VIC met de Volksgezondheidsenquête Curaçao.
Op basis van deze analyses zal de regering een beleid ontwikkelen en sturing geven aan de gezondheidszorg op Curaçao. Minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid) wijst op het belang van het VIC: “We willen graag dat we zo gezond mogelijk kunnen leven. Als minister moet ik dan weten waar het goed gaat en waar we moeten bijsturen. Voor de medische sector is dit net zo relevant.” De Raad van Ministers stemde afgelopen woensdag in met de start van het VIC.
Obesitas
“Zo denken we te weten dat obesitas een probleem is op Curaçao, maar om hoeveel mensen gaat het nu precies?”, zegt de minister. “Komen er steeds meer mensen bij of blijft het stabiel? Welke leeftijdsgroepen raakt dit het meest? Hetzelfde geldt voor chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes of verschillende vormen van kanker. Indrukken zijn aardig, maar met het instituut weten we straks echt hoe we ervoor staan en welk beleid we moeten voeren.”
Systeem
De verzamelde informatie wordt ondergebracht in een systeem, het Curaçao Health Information System. “Een groot voordeel daarvan is dat alle betrokkenen in de Curaçaose gezondheidszorg dan gebruik kunnen maken van dezelfde gegevens”, zegt de bewindsvrouw. “Een ander voordeel van de analyses van het instituut is dat de gegevens straks regionaal en internationaal kunnen worden vergeleken en daardoor kan eerder worden ingespeeld op regionale en globale ontwikkelingen.”
Enquête
Het VIC zal rond 1 juli van start gaan en na de zomer begint het instituut met de Volksgezondheidsenquête Curaçao. Een deel van de bevolking zal worden ondervraagd over onderwerpen die met de beleving van hun gezondheid te maken hebben. “Voor het eerst sinds bijna twintig jaar wordt deze enquête gehouden. Iedereen zal begrijpen hoe belangrijk het is dat we beschikken over actuele gegevens. Dat is goed voor de bevolking, de medische sector en voor geheel Curaçao. De enquête start in september van dit jaar en de resultaten worden in de eerste helft van 2013 verwacht”, aldus Scoop-Constancia.
De regering heeft geld te over lijkt wel.
Het is minder geldrovend als je gewoon mensen laat enqueteren (er zijn genoeg organisaties die dit kunnen doen) daar heb je geen Gezondheidsinst. voor nodig wat weer een bureaucratisch geheel wrdt en wel bemand zal worden door familie en vrienden die een super salaris mogen innen.
VIC is opgericht???..ik heb geen vacatures gezien.
Ik denk niet dat men verplicht is hieraan mee te werken.
Ik vertrouw dit niet. Alsof men geen gebreken mag hebben. Begin maar iets te doen aan die vervuilende olieraffinaderij die mensen geestelijk en lichamelijk ziek maken.
Zowel lucht, bodem en grondwater worden dagelijks vervuild door die olieraffinaderij.
Trouwens, wat gaat men met de gegevens van onze mensen doen? Wie heeft er belang bij? Ik denk niet dat men niet verplicht is hieraan mee te werken.
Voorkomen is beter dan genezen.
Let op onze voedsel en zorg dat de chemicaliën die erop gespoten worden niet grensoverschrijdend zijn, controle door steekproeven.
De zo geliefde maismeel ofwel funchi schijnt in het buitenland als dierenvoer gebruikt te worden. Het kan de exporteur niet schelen waarvoor de Curaçaose importeur het gebruikt, als hij zijn geld maar krijgt. Alleen de merken Polenta en Pan zijn geschikt voor consumptie de rest is bedoeld als bulkvoer voor dieren. Funchi zit bodevol chemicaliën, omdat het voor dieren bedoeld is. Ga dit maar eest aan de mensen vertellen.
Regering is stelselmatig bezig allerlei “Nationale Instituten” op te zetten.
Info wordt basis om staat te stichten a la communistische regimes (Cuba – Venezuala – NoorKorea – Iran – Syrie etc.)
Controle door INTIMIDATIE – VRIENDJESPOLITIEK – CHANTAGE – DISCRIMINATIE – POPULISME waardoor de “regeringskliek” de vrije hand krijgt in het leegroven van Korsou.
WATCH OUT !!!!!!!!
Hoe zit het met de privacy van al deze gegevens?