• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties waarschuwt Curaçao over het begrotingstekort van de regering van premier Gerrit Schotte. Spies is zich ‘heel serieus’ aan het voorbereiden op het geven van een aanwijzing aan Curaçao, zei ze vandaag in de Tweede Kamer.

Ze antwoordde op vragen van VVD-Kamerlid André Bosman. Die riep de minister op zich veel actiever met de begroting van Curaçao te bemoeien. Spies ging daar grotendeels in mee en zei dat ‘het stadium van gesprek en overleg onderhand voorbij aan het raken is.’

Tekort
Onlangs bleek dat het begrotingstekort van Curaçao over 2011 160 miljoen gulden hoger was uitgevallen dan eerder geraamd. Volgens de minister van Financiën George Jamaloodin komt het tekort door de vertraging in de implementatie van de verschillende maatregelen, zoals in de gezondheidszorg en in de sociale voorzieningen zoals AOV. Het tekort van 163,4 miljoen gulden is gedekt met inkomsten uit de Belasting Regeling Koninkrijk (BRK) middelen uit 2010.

Begroting 2012
Ook over de begroting van 2012 maakt Spies zich grote zorgen. De regering van premier Schotte neemt volgens haar niet de goede maatregelen en besluit niet tot structurele hervormingen. Het gat op de begroting wordt gedekt met incidentele maatregelen, zei Spies. Ze voorspelde ‘buitengewoon ernstige gesprekken’ met de regering van Curaçao als ze het land bezoekt tussen 10 en 15 juni.

Recht
Volgens de afspraken die gemaakt zijn toen Curaçao in oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd, heeft de Rijksministerraad het recht om de regering van Curaçao een aanwijzing te geven om de begroting aan te passen.

24 reacties op “Spies waarschuwt Curaçao om begrotingstekort”

 1. Ministerraad bereidt aanwijzingrichting regering Curaçao voor

  Het werd de hoogste tijd het is inmiddels 5 voor 12..

 2. @ Sony. Al die stukjes grond die jullie goedkoop kopen en heel duur doorverkopen.
  kijk naar die punten.

  Je onderschat de koopmansgeest en hang naar geld van de YDK. Die verkoopt liever voor veel meer geld aan de makamba dan voor veel minder aan de YDK. Het ligt er dus maar aan van welke kant je het bekijkt als je het over goedkoop hebt.

 3. @Aruba, Tja hier storten de vliegtuigen neer. Maar is de airport van Aruba ook gedowngrade? Betalen de ministers daar ook geen belastingen? is de minister president ook een veroordeelde fraudeur? wordt de Arubaanse regering financieel gestuend door een crimineel en heeft die het voor het zeggen? Reizen de ministers daar ook de hele wereld rond? IS de minister van Gezondheid ook steeds op reis en doet ze verder niets? is jullie VDC nog operationeel? Stuurt jullie MvJ ook brieven naar Hillary Clinton om een crimineel te beschermen en ga zo maar door..

 4. @Kwame Kilpatrick, Ow ok. Moorden die niet worden opgelost. Vliegtuigen die opstijgen en van de radar verdwijnen. Diefstal, armoede, minister die wetten overtreden en noem maar op. Lijkt Stabieler???

 5. Oplossing van Jamalodin: “Als we nu eens de winstbelasting voor bedrijven nog lager maken dan komt er nog meer bedrijvigheid wat dus inhoud meer werkgelegenheid en dus meer inkomstenbelasting en dan lossen de problemen vanzelf op”. Toch?

 6. @Sony, allereerst als er Hollanders terreinen kopen voor weinig, loopt er dus een idioot rond die die stukjes terrein voor weinig verkoopt. Of zie ik dat verkeerd ?
  Voor de rest gaat dit artikel over de slechte economische situatie op Curaçao en het enige wat jij kan doen is om jullie incompetentie te vergoelijken door te zeggen dat dat soort dingen ook in Nederland gebeuren. Er is echter één verschil in Nederland worden de culprits vervolgd als daar de mogelijkheden voor zijn, op Curaçao worden de culprits verheven tot de adelstand.

 7. @ Makayu, en weer moeten “anderen” jullie rotzooi opruimen ?

 8. Dat heb je nu met een minister van financien die zijn privébegroting nog niet eens op orde kan krijgen ha ha ha.

 9. @pipo,
  Verschil is dat het geld wat in Nederland wordt verkwist, door Nederlandse belastingbetaler is opgehoest.

 10. Al verschillende malen ism door burgers gevraagd alle reis-verblijfkosten van regering en staten op te vragen in het kader van de wet WOB, tot op heden is daar denk ik niets over geschreven.
  Het wordt de hoogste tijd. In Ned. kan elke journalist aan de gegevens komen door de WOB wet dus waarom hier niet. Het BW (burgelijk wetboek) is hetzelfde.
  Ik denk nl dat het erg schrikken zal worden.
  Dan denk ik verder dat het de hoogste tijd wordt in de financieen te duiken van de respectievelijke regeringsclowns en staten. Hebben de laatste ook achterstand. En zo is er nog best veel uit te zoeken.

 11. “Spies is zich ‘heel serieus’ aan het voorbereiden op het geven van een aanwijzing aan Curaçao”
  @Spies: softe reacties sorteren hier TOTAAL GEEN EFFEKT meer. We zitten in de fase dat er KEIHARD stelling en maatregelen moeten worden genomen !!!!!
  Je hebt hier te dealen met MAFFIOSO, LEUGENAARS en CRIMINELEN, dus …….. handel daar ook naar !!!!!

 12. “Een aanwijzing geven” zei Spies. Dat betekent dat Nederland geen sou meer voor Curaçao zal bijleggen bij opnieuw groeiende tekorten.
  De maatregelen die Schotte c.s. nu noodgedwongen moeten gaan nemen op begrotingsgebied, zullen hem , deze regering en de Slapende Staten de kop kosten.
  Wie volgt?

 13. @Aruba, In ieder geval lijkt Aruba een wat stabielere en betere regering nu te hebben en geen criminele benden die wij hebben aangestuurd door Dos Santos.

 14. Sony @ of ik moet je de @zon onder de hemel noemen,of je staat op nr 25 als pathologische leugenaar op de verkiezingslijst van Dos Santos cq Schotte de Raaf.

 15. binnenkort wordt curacao officieel uit het koninkrijk getrapt. dan zullen ze het maar zelf zien hoe ze het moeten redden met hun tekorten. ik geef mijn nederlands paspoort daarom nooit op.

 16. Ja ja Nederland waarschuwt curacao voor de aller aller aller aller aller laatste keer en deze keer is het echt echt echt serioso…. wie geloof het nog? door alle kritiek op NL (ook van de vorige regering) heeft NL er echt geen zin meer in om nog voor de burgers op Curacao op te komen. enerzijds een begrijpelijk mechanisme, curacao wil een land zijn, laat ze zelf haar boontjes doppen, anderzijds gaat er echt veel meer kapot dan heel veel mensen op die eiland lief is, curacao glijdt af richting het niveau van andere (onafhankelijke) eilanden in de buurt. Ga eens kijken in Grenada of St Vincent (of Suriname al eerder genoemd) die al jaren onafhankelijk zijn, dan ben je blij dat je daar niet in het ziekenhuis hoeft te liggen. De braindrain is daar nog vele malen groter dan op Curacao dus perspectief levert onafhankelijkheid op die manier ook niet op.

 17. Helaas heeft Hans de Vries gewoon gelijk, hij geeft alleen maar een klein puntje aan waarin de curacao,se regering zich volledig in verliest !!!
  We hebben het hier niet over Nederlandse,maar over de Curacao,se corruptie, iets wat dit eiland zich financieel totaal niet kan permiteren!!
  Alleen maar commentaar geven door een stelletje struisvogels, die de problematiek van Curacao aan het bagataliseren zijn zoals Schotte met zijn zooitje ongeregeld, geeft duidelijk aan het onvermogen van inzicht, in deze stinkende materie!!

 18. Ik blijf het allemaal raar vinden. Men wilt zich niet bekommeren over de landen binnen het Koninkrijk, met name Aruba. Waarom eigenlijk? Ja, inmiddels weten wij wel waarom maar Spies houdt zich koest hierover. Waarom stelt kamerleden geen vragen hierover? Ja inmiddels weten wij wel want zijn voorgelogen en nu dat het hun niet uitkomt willen zij niet langen kijken dan hun neus is. Nederland wordt u wakker en wees meer realistisch met de politiek. Laat u zich niet bedriegen door politici in een mooie Kostuum. Weg met CDA .

 19. Ach ja de minister van Financien is zelf medeplichtig aan witwassen van gelden en betaald zijn belastingen niet en deze man moet dan het beleid voeren mbt financien. Grote grap. En dan al die dure reisjes die door het Volk moeten worden betaald. Stroom benzine wordt maar duurder en duurder. meer ob en het volk moet hiervoor betalen.

 20. Hans de Vries, heb jij ook niets anders te doen, wat heb jij noch niet kunnen wegstelen van curacao? Jullie komen hier en nemen alle stukjes waar wij jdk, moeten lopen voorjullie
  zgn. terrasjes. Al die stukjes grond die jullie goedkoop kopen en heel duur doorverkopen.
  kijk naar die punten. Kijk naar jullie direkteur van vesta, in rotterdam, die steelt geld van de arme mensen in rotterdam en gaat in bonaire miljioenair spelen en leven.
  Ik kan nog meer noemen, maar ik laat het voor nu hierbij. Be a man en ga met Schotte
  als man to man praten, geef je zgn beste ideeen in een “slimme”manier op tafel
  WANT JIJ WEET ZGN. HOE HET MOET.

 21. Ach Hans de Vries, gebeurt overal. In Neerland hebben we ook een gigantische begrotingstekort maar we sturen wel mensen naar Afghanistan onder het mom politiemissie voor niet al te weinig miljoenen euro’s!

 22. Alweer ala Donners even naar Curacao vliegen en met lovertjeboy Schotte praten. Wedden dat ze weer blij en verheugd zal terugkeren, zoals het vorige reisje. ik blijf erbij: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 23. 160 mln euro of gulden?

 24. Tja, en Constantia is inmiddels bijna 2 weken in Europa voor het bijwonen van 1 dag van een conferentie in peperduur Geneve.

  Met een delegatie van 4, een trip die met hotels, vliegtickets en riante daggeldvergoedingen tienduizenden guldens heeft gekost.

  Hoezo begrotingstekort? Constantia kan het uitleggen.