• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De rechter besloot vandaag dat de overheid nog geen maatregelen hoeft te nemen tegen Isla. Stichting SMOC trok hierdoor aan het kortste eind na jaren van procesvoering. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers of zij denken dat de situatie rond de Isla-vervuiling snel verandert.

“Er is wel hoop”, denkt de 29-jarige Shayna. “Men moet zich alleen gaan beseffen dat het een probleem is. Ik denk dat het nog te vroeg is. Shell is de verantwoordelijke geweest, maar het is nu wel tijd om het probleem aan te pakken. Nederland laat ons kennelijk met de troep achter en dat moet men zich beseffen. We hebben te lang gehoopt dat Nederland zijn verantwoordelijkheid zal nemen. Ik denk dat het nog wel een paar jaar duurt voor Curaçao zelf wakker wordt.”

Respect
De 27-jarige Stacey ziet het somber in. “Er zijn teveel dingen waar geen oplossing voor is. Je kunt mensen niet zomaar hun werk afnemen en ik geloof niet echt dat zij anders werk gaan krijgen. Ik heb wel respect voor SMOC dat ze blijven proberen. Ik zou het niet zien zitten.” De 27-jarige Lisa heeft betere hoop. “De spanning loopt steeds hoger op en ze kunnen er nu niet meer omheen. De rechter kan niet blijven uitstellen, er moet een keer actie komen. Dat de overheid niet zelf een stichting als SMOC begint vind ik overigens wel ‘insane’.”

Stikken
Carlson (52) is erg boos over de kwestie. “Ik schaam me voor mijn eiland en de mensen die hier wonen. Als schapen lopen ze achter de overheid aan terwijl ze letterlijk stikken in de rook. De Isla had al minstens tien jaar dicht moeten zijn, vanaf het moment dat SMOC begon. Maar wat doet de Curaçaoënaar? Die laat de Nederlanders weer het werk opknappen. Geloof me, die wonen niet in de stank. En ik ook niet, ik kijk wel uit.”

8 reacties op “‘Isla had al tien jaar dicht moeten zijn’”

 1. @jan c
  Helaas is de Isla een cost center en vallen de winsten elders.

 2. @Lew fo’i kas:

  Stukje gelezen. Curacao en Venezuela: gas op, electriciteit schakelen, dictatoriaal regime

  Lekker!

 3. Ongeloof…..wat zijn dat voor rechters..waar wonen zij???? Schande. schande.

 4. Helaas haalt Isla veel dollars binnen en heeft een positief effect op de handelsbalans van E.T. Tromp. Als SMOC zo daar gaat krijgen jullie wel van Tromp een verbod op import van benzine en meel voor jullie brood. Succes bros.

 5. Alleen de regering van Curaçao heeft de macht en dus de mogelijkheid om hier iets aan te doen. Helaas wordt er door Venezuela met geld geschoven richting politiek en dus….gebeurt er niets. Hierdoor komt de macht weer bij het volk te liggen, maar de kiezers laten zich keer op keer weer iinpakken door de mooie praatjes van de partijen en dus ziekt het door.

 6. http://www.usatoday.com/money/world/story/2012-05-28/venezuela-oil/55248628/1

  Als je dit artikel leest, wordt het duidelijk waarom de raffinaderij er zo belabberd bij ligt.

  Ik ben zelf werkzaam in de olie en gas industrie en ben vorig jaar nog 3 weken op de Isla aan het werk geweest om een probleem te proberen te verhelpen. De dingen die ik daar meegemaakt heb mogen het daglicht niet zien.
  Het is een regelrechte bende met verouderd, niet functionerend materiaal en met een aantal mensen (lees: niet iedereen) die bar weinig verstand van zaken hebben.
  Ik durf te zeggen dat er op de wereld weinig raffinaderijen zijn die er zo slecht voor staan. Raffinaderijen in Nigeria en Angola zijn bijvoorbeeld vele malen moderner en veiliger.

  Begrijp me goed, Shell heeft zeker geen schone handen, maar als ik het goed zeg is de PDVSA nu toch alweer zo’n 25 jaar bezig op het eiland, dan is het in mijn ogen tijd om de zaak aan aan te pakken en niet steeds het excuus van het verleden gebruiken.

  Voordat mensen beginnen te schreeuwen: Nee ik ben geen makamba en ja ik weet waar ik het over heb, ben afgestudeerd Ingenieur en ben inmiddels meer dan 14 jaar in de internationale Olie en Gas industrie werkzaam.
  Het bovenstaande artikel is niet van een “makamba” krant of een anti – Schotte blad maar van een klein krantje genaamd USA Today.

 7. wat mensen moete beseffen is niet dat dit een probleem van voormalig Shell en Nederland is. Toen Shell de boel sloot in de jaren 80 hadden zij een voorstel voor de toenmalige regering.
  Shell wilde de raffinaderij opruime en het terrein netje achterlaten. Het toenmalige regiring heeft ervoor gekozen om de raffinaderij open over te kopen voor Naf1 met alle gevolgen van dien.

  Sheel heef nadrukkelijk in dat contract opgesteld dat ze NERGENS meer aansprakelijk konden zijn voor alle gevolgen in de toekomst.

  En nu zitten we met de gebakken peren. Nos mes por.

  Salud

 8. Ha ha zolang de isla de politieke partijen financieel steunen zullen zij dit nooit toestemmen. De PS en de MAN zijn altijd pro isla en kwa stank en de doden.. bloedgeld!