• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het hof laat bewoners onder de rook in de kou staan”, laat stichting SMOC weten. Eerder oordeelde de rechter dat de overheid hun verantwoordelijkheid niet nakwam en er maatregelen moesten komen. Vandaag werd besloten dat de overheid nog vier maanden krijgt om onderzoek te doen naar Isla.

Er moet onderzoek worden uitgevoerd naar oliespillage en opslag van zakken met Attapulgusklei. “Onderzoek dat in de zeven jaar dat deze zaak voortduurt, nog niet is uitgevoerd”, schrijft stichting Schoon Milileu op Curaçao (SMOC) in een persbericht. “Om nu na zeven jaar procederen de minister voor de zoveelste keer op te dragen om nieuwe beslissingen te nemen getuigt niet van enige daadkracht of realiteitszin.”

Dwangsom
Volgens het vonnis worden de uitspraak van september 2011 ingetrokken, voor zover de minister daarbij gedwongen werd om de Isla te bevelen om verboden activiteiten stop te zetten. In de eerdere uitspraak stond onder andere dat de overheid de Isla binnen vier weken een brief moest sturen over de vergunning die zij niet waren nagekomen. Wanneer de overheid dit niet zou doen, zou er een dwangsom worden opgelegd van 500.000 gulden.

Brief
De overheid stuurde eind september een brief naar Isla, maar ging ook in hoger beroep. De rechter besloot dat, tot de uitspraak in hoger beroep, geen maatregelen genomen hoefden te worden. De brief was dus eigenlijk overbodig en vandaag werd besloten dat de overheid nog tijd heeft om onderzoek te doen naar de vervuiling.

Proceskosten
De overheid ging in hoger beroep en vandaag oordeelde de rechter dat de minister van Gezondheid, Natuur em Milieu Jaconta Constancia-Scoop nog vier maanden de tijd krijgt om onderzoek te doen. Ook is zij veroordeeld tot vergoeding van de proceskosten die SMOC maakte in het hoger beroep. De kosten die Refineria Isla Curaçao maakte, zijn voor de rekening van land Curaçao.

Weinig goeds
SMOC is niet verrast door de uitspraak, maar wel teleurgesteld. “Het maakt eens te meer duidelijk dat de burger, als hij bescherming nodig heeft tegen de onrechtmatig optredende overheid, het niet moet hebben van het bestuursrecht en de bestuursrechter. Die laten de burger volledig in de kou staan.” Volgens SMOC liggen alle onderzoeken en gegevens klaar voor de overheid. “Gezien de beschikbare onderzoeken en het (niet) optreden van de overheid in het verleden en het heden (zo is er nog steeds geen visie en is er nog steeds geen opgetuigde milieudienst, integendeel) valt weinig goeds te verwachten.”

[scribd id=95061476 key=key-uzu9gx55pw270kw7tvn mode=list]

 

 

4 reacties op “Overheid wint hoger beroep tegen SMOC”

 1. Er moet maar inderdaad snel een onderzoek komen naar het functioneren van het Hof en OM 8)

 2. Ik zie dat de overheid vertegenwoordigd is door advocaat Lisanne Asjes, inderdaad de zus van Ivar (j)Asjes.

  Nepotisme is de familie Asjes immers niet vreemd.

  Zo mag de kantoorgenoot van Lisanne Asjes, Quincy Carregas, al geruime tijd tegen een megavergoeding directeur spelen bij de raffinaderij. En dat terwijl hij nog geen olie van melk kan onderscheiden.

 3. jajaja weve got the power !!

 4. Korsou IS een bananenrepubliek !!!