• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ramsis Kwidama sprong donderdag in het water van de Nieuwe Maas in Rotterdam om een twaalf- jarige jongen te redden, maar kwam daarbij om het leven. Voor Merrel Breinbrug werd deze dag een nachtmerrie. ‘Ramsis stierf voor het leven van een jongetje,’ vertelt ze aan het Algemeen Dagblad.

De 31-jarige Breinburg heeft de fatale reddingspoging een dag later nog scherp op haar netvlies vertelt ze aan de krant. Zij en haar 35-jarige vriend Ramsis waren donderdagavond na het werk naar de oever van de Maas in Rotterdam-West gereden om wat te eten. Onderaan de kade spelen drie jongetjes in het water. Dan gaat het mis. Eén van de jongetjes begint angstig te gillen. Twee van hen hebben zich al aan de kade gehesen en zijn volledig in paniek. De derde ligt huilend en gillend in het water. Breinburg vertelt: ‘Ik houd het niet. Het gaat niet,’ schreeuwt hij.

Actie
“Ramsis bedenkt zich geen moment”, vertelt Breinburg. “Op de kade trekt hij zijn broek en schoenen uit en springt in het bruine water. De rivier, die uitmondt in de Noordzee, staat bekend als een gevaarlijke plek om te zwemmen vanwege scheepvaart en sterke stroming. Zo een kind laat je niet in het water liggen. Wat moet je dan? Er was verder niemand anders”, vertelt de vriendin van de verdronken redder.”

Schreeuw om hulp
De vriendin van Ramsis vertelt dat passerende boten het water onstuimig maken. “Hij schreeuwde dat ik hulp moest halen. ‘Ik red het niet meer, bel 112’.” Merrel rent terug naar de auto om haar telefoon te pakken. “Toen ik terugkwam, zag ik hem niet meer. Ramsis was verdwenen.” Het jongetje wordt later opgepikt door een boot. Op dat moment is de aandacht niet bij Breinburg. De kleine jongens zijn weggerend en niemand op de boot hoort haar. Volgens de vriendin van de Rotterdammer, die zelf een zoontje van elf achterlaat, is zijn heldenactie tekenend voor Ramsis. “Mensen hebben het altijd over criminele Antillianen, maar Ramsis heeft zijn leven gegeven voor een kind. Hij stond altijd voor iedereen klaar. Buren, familie, vrienden. Hij hield van kinderen. Ik heb nog niet aan de buurjongetjes durven vertellen dat Ramsis er niet meer is.”

Zoekactie
Duikers van de brandweer hebben naar de man gezocht. Na ruim een uur werd die zoekactie gestaakt, omdat het volgens de politie op dat moment niet meer waarschijnlijk was dat de man nog zou leven. Een sonarboot van de havendienst heeft de zoekactie overgenomen. Vrijdag is een bergingsteam van het Korps landelijke politiediensten samen met de zeehavenpolitie verder gaan zoeken maar ook deze zoekactie heeft niets opgeleverd.

Op zoek naar Kwidama
“Hoewel men zou verwachten dat een vermiste daar door de stroming afdrijft, leert de ervaring dat dit in het begin niet gebeurt omdat eb en vloed elkaar opheffen”, aldus de politie. “Na enkele dagen wordt een stoffelijk overschot wel vaak op grotere afstand aangetroffen.” De politie heeft vandaag laten weten dat een speciaal team van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) morgen verder zal gaan zoeken naar het lichaam van een Kwidama. Naast de zoektocht naar de verdronken redder is de politie is ook nog op zoek naar de twee jongens die op eigen kracht uit het water kwamen. De geredde jongen zegt dat hij hun namen en adres niet kent.

© ANP, alle rechten voorbehouden

30 reacties op “‘Ramsis stierf voor het leven van een jongen’”

 1. @ Zorro, post jij soms vanuit het Capriles kliniek?
  Heb jij geen eigen leven? Wat doe je voor de kost eigenlijk, betaald Curaçaoënaars provoceren en beledigen op het Internet?
  Je zal wel een reden hiervoor hebben en dat heeft ”niet” met het grote geld en met egoïsme te maken.
  Get a life, gemaskerde stakker.

 2. @ Carlos. @Zorro, wat Aruba bedoelt is, dat alleen negatieve dingen van Antillianen ”opgeblazen” worden.

  Als je dat uit zijn zin haalt heb je een zeer ongebreidelde fantasie zoals in je hele reactie trouwens. Je zou daardoor in een museum terecht kunnen komen bij de unieke exemplaren..

 3. @macamba: in welk boerengehucht hebben ze je onder een hooiberg vandaan gehaald?
  Ik heb acht jaar in Nederland gewoond, heb er mijn opleiding gedaan en gewerkt en ben heel veel toffe mensen tegengekomen.
  Maar jammer genoeg ben ik ook heel veel macamba’s tegengekomen die zichzelf bij voorbaat superieur voelen aan onder andere “de Antillianen”. Een ding hebben ze gemeen: ze geven nooit toe dat ze mensen in hokjes stoppen en aktief bezig zijn met discrimeren. Hier hebben we een uitdrukking daarvoor: “Tira piedra sconde man”.
  De negatieve berichtgeving over antillianen in de Nederlandse media is niet van de lucht gegrepen. Ik heb het jaren lang meegemaakt. Dus, macamba, als je graag opkomt voor je mensen, dan doe je dat lekker. Maar kom niet met onschuldige praatjes aanzetten.

 4. Mensen, ik kan niet begrijpen dat zoiets verschrikkelijks uitmondt in een politieke discussie. Deze man is een held en het is verschrikkelijk dat hij dit met de dood heeft moeten bekopen. Sta daar gewoon eens even bij stil!!

 5. @Nico, Het volk wil deze liegende en criminele regering niet meer die alles doet wat Robbie Dos Santos wil! Integere mensen! Dus aftreden en nieuwe verkiezingen!

  En Wiels moet zich bezig houden dat zijn ministers geen witwassers aan het helpen zijn! Hoe is het met het gratis onderwijs? Hoe is het met de 40 MFK benoemingen? Wiels is een watje en heeft zijn ziel verkocht voor geld!

  En wees maar gerust. Wij zijn beschaaft en zullen niet zoals Wiels en vriendjes mensen proberen te dood te slaan in de Nieuwstraat of roepen dat mensen dood moeten die het oneens zijn met de regering!

 6. Mensen er is een man van 35 jaar omgekomen tijdens een poging een kind te redden, al komt die uit Chilichap, hij deed tenminste iets, in plaats van elkaar bestrijden waar die vandaan kwam of van welk eiland, Ramsis keek niet naar de afkomst, respecteer de man, help zijn familie en schaam je als je meedeed aan een conversatie over zijn afkomst. Mijn respect heeft hij in ieder geval, ook al heeft hij er zelf weinig aan, ook al is hij zo zwart als pek.

 7. @Kasuari

  Toch schrijven zij omdat het een Rotterdamse krant is, het meest over dit tragische gebeuren;

  http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3262133/2012/05/28/Lichaam-Ramsis-Kwidama-gevonden-in-Nieuwe-Maas.dhtml

 8. Hier vertelt Wiels wat zijn tegenstanders van plan zijn. Scroll effe.

  http://www.ustream.tv/recorded/22876836

 9. @Makamba,

  Je houdt jezelf voor de gek… de Nederlandse Media houdt ervan om de nationaliteiten te noemen in het geval van negativiteit.
  Een voorbeeld, Martina wint goud dan is het de Nederlanders… Martina wordt bijvoorbeeld gepakt op doping, dan is het weer de Antiliaan.

  Anyway… deze topic moet respect worden behandeld… Deze meneer Kwidama heeft iets gedaan wat heel veel mensen niet zouden doen… helaas is het slecht voor hem afgelopen!

 10. @ Rignald, hoezo ” de messen worden al geslepen?” En “geen medelijden met de corrupte regering en aanhangers!”?

  Man, wat ben jij van plan??????????

  Dus het klopt wel waar Wiel het volk voor gewaarschuwd had afgelopen zaterdag op de Sede en op het Internet !

 11. Rignald, of je het hebt over PAR, Schotte, Wiels of die anderen van vroeger, etc…etc… Ze zijn hetzelfde…..allemaal b.lsh.t.

  Een standbeeld voor Ramsis Kwidama.

 12. @soberano Carlos, de enige die tegen Curacao is is de regering zelf die steelt van het volk. Wat hou jij er aan over? Iedereen wordt maar armer! je moet je schamen om een criminele bende te steunen! Het is inderdaad over.. wat jullie aan het zaaien zijn zullen jullie gaan oogsten.. de messen worden al geslepen! geen medelijden met de corrupte regering en aanhangers!

 13. @ Abraham inderdaat dat was mijn moeder die Johny van Dijk gered heeft,hij woonde op de hilvertsweg # no 367? en ik kan jou ook,jij hebt mij nog pony les gegeven bij Cris Warmedam op de holleweg,leuke tijd.

 14. @anoniem 27.05.2012 14.31 uur:Aan jou reaktie te lezen,heb je waarschijnlijk nog nooit zoiets meegemaakt of denk jij dat hij na het redden van een kind,snel ff samen met zijn vriendin een verhaal heeft in elkaarheeft gezet voor geld(uitkering),Neeeeeeee broeder,zijn licham word hopelijk gevonden,en zal hij een waardige ten aarde stelling krijgen,EN WEL ALS HELD,

  Hilversum 1959. het was winter ,we kwamen uit school lopende langs de kastanje vijver,daar lag een dunne laag ijs,ik zeg Johny ik ga er niet op,ik wel zegt hij,om een lang kort vehaal te maken,Hij is gered door een vrouw die met pentie’s om armen en benen die de moed had om met een ladder het ijs op te gaan, iedereen stond te kijken (ook ik 8 jaar)en keek er naar.

 15. @Ger, nee je zal bedoelen dit is de schuld van de PAR! 20 jaar PAR! Zo zijn jullie toch? alles is de schuld van de PAR!

 16. @Will,

  Er bestaat meer dan alleen het Algemeen Dagblad…

 17. Ik zie geen naam van Schotte of Wiels bij de reacties. Nú moeten jullie Schotte of Wiels er bij halen. Het is zeker de schuld van Schotte of Wiels dat dit is gebeurd.

 18. @Aruba, onder welke steen kom jij vandaan ? Piedra Plat ? Is het je nog steeds niet opgevallen dat er in de Nederlandse pers zelden of nooit over “pseudo” nationaliteiten geschreven wordt, men schrijft over Nederlanders en of het nu zwarten zijn of blanken, maakt niet uit. Als ze dit zouden laten vervallen staan de kranten toch iedere dag vol met moorden, schietpartijen, overvallen etc gepleegd door Curaçaoenaars en dat zouden onze rijksgenoten zeker niet leuk vinden, toch ?

 19. @Zorro, wat Aruba bedoelt is, dat alleen negatieve dingen van Antillianen ”opgeblazen” worden. Voor wie ben jij eigenlijk Zorro? Het lijkt wel alsof jij tegen alles bent wat met Antillianen, Curaçaoënaars en Curacao te maken heeft. Je post geen dag maar dan geen dag iets positiefs hierover, maar wel over jou zo geprezen Holland en jou Hollanders.
  Als jij Curaçao en Curaçaoënaars zo haat wat doe je nog op dat eiland?

  De tijden zijn allang veranderd en niemand wordt meer ”aanbeden” op Curaçao, rijk noch arm, wit nog zwart etc. Laat LOS, Zorro laat LOS
  Je lijkt de PAR wel, die is ook tegen alles wat met Curacao en Curaçaoënaars te maken heeft. Ze slaan wild om zich heen zijn meedogenloos en vertonen een super egoïstische gedrag, dat indruk krijgt men tenminste van de PAR-risten. maar het volk pikt dit gelukkig niet meer. Het is OVER, definitief Over!
  Curaçaoënaars zijn gelijk op Curacao nu en voor altijd!
  Word maar lekker boos…

 20. @Aruba

  Niet helemaal correct. Het Allgemeen Dagblad heeft er 4 artikelen aan gewijd. Wel proberen zo objectief mogelijk te zijn.

 21. Wat moet je zeggen in zo,n geval, heldenmoed is jammer genoeg niet uitbetaald!!!
  Maar wat je geprobeerd hebt is van ,,Grote klasse” R.I.P.

 22. @ Aruba. Was het een Antilliaan? Sjemig, en natuurlijk hoor je de Nederlandse pers daar niet over.

  Dan moet je betere media als bron raadplegen. Iedereen weet het of zou het moeten weten.

 23. Ik weet nog een goede naam voor een school, deze keer wordt het een echte held en geen surogaat figuur!

 24. @anoniem

  Niet zo vreemd aangezien de stroming daar nogal erg sterk schijnt te zijn en een lichaam vaak op grote afstand wordt gevonden, aldus het artikel. Overigens wijdt het Algemeen Dagblad in Ned. er flink wat artikelen aan.
  Goed lezen helpt altijd wel, by the way.

 25. Verschrikkelijk….

  Respect voor deze man!

 26. Was het een Antilliaan? Sjemig, en natuurlijk hoor je de Nederlandse pers daar niet over. Past niet in het plaatje wat ze van Antillianen scheppen. Laat staan als die man had geweigerd om in het water te springen. Het bewijst maar weer eens dat de berichtgeving in de media alles behalve objectief is.

 27. Respect en een echte held,triest dat hij niet in levende lijve meer kan horen dat ie een held is!! Er zijn nog maar zeer weinig mensen op deze wereld die niet alleen aan zich zelf denken en ook het lot van andere aan trekken. RIP Ramsis en veel sterkte toegewenst aan zijn familie en vrienden en vooral aan zijn kindje

 28. Het stoffelijkoverschot is nog niet gevonden en de man wordt al dood en heilig verklaard, vreemd !

 29. Alle respect voor Ramsis. Hulde!

  En sterkte voor alle betrokkenen na deze traumatische ervaring.

 30. Moedig en reuze triest tegelijk. De jongen is de Hero van het jaar.