• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Vereniging Apothekers Eigenaren (VAE) verzoekt Bureau Ziektenkosten Verzekering (BZV) en daarbij ook de minister van Financiën George Jamaloodin dringend om aan hun lopende verplichtingen te voldoen. Volgens VAE dreigt er een tekort aan medicijnen door het uitblijven van betalingen van de overheid.

In februari heeft het bestuur van de VAE een gesprek gehad met het bestuur van de BZV, nadat er in de pers veel berichten verschenen over een dreigend tekort aan geneesmiddelen. “Dat tekort kon ontstaan omdat zowel BZV, FZOG als de SVB te laat betaalden, waardoor de botika’s hun leveranciers niet meer konden betalen”, aldus VAE.

Voorschot
In dat gesprek is volgens de vereniging afgesproken dat BZV zo nodig een voorschot van 90 of 95 procent betaald aan de botika’s en de correcties verrekend worden met het nog openstaande bedrag. De SVB hanteert indien nodig dezelfde regeling. “Met het FZOG is helaas een dergelijke afspraak niet te maken. Deze afspraak is door de BZV slechts één keer nagekomen. Alleen in de maand april heeft BZV een voorschot uitbetaald.

Reden
“Deze maand, de maand mei, heeft de BZV geen voorschotbetaling gedaan. Er is simpelweg tot nu toe helemaal niets betaald. Vooral door het betalingsgedrag van de BZV cq. het ministerie van Financiën komen de botika’s weer bij de grenzen van hun mogelijkheden”, meldt de vereniging. De VAE zegt diverse keren te hebben geïnformeerd naar de reden van het niet betalen, maar zowel door de BVZ als door het ministerie Financiën wordt niet gereageerd.

Verplichtingen
Deze week zullen de agenten en leveranciers moeten beslissen of zij de botika’s nog meer krediet gaan verlenen. “Martijn Trading heeft al lang besloten om dat niet meer te doen en heeft diverse botika’s al op cash betaling gezet. De VAE verzoekt hierbij de BZV en daarbij ook de minister van Financiën dringend om aan hun lopende verplichtingen te voldoen, zodat alle verzekerden in de botika’s de aan hun voorgeschreven medicatie tijdig en correct kunnen verkrijgen.”

3 reacties op “‘Medicijnentekort door late betalingen overheid’”

 1. @A.GOude, Verzekeringsmaatschappijen hier zijn inderdaad maffia. betalen en betalen maar je krijgt niets uitgekeerd.

  Maar waarom onderzoeken we ook niet de benzine prijs hier? wordt alleen maar duurder terwijl de wereldprijs al heel lang daalt. Trouwens VanDis maakt megawinsten over de rug van het volk.

 2. De hele medicijnverstrekking op Curacao maakt op mij een mafiose indruk, met als mafiosi de importeurs, de botikas maar ook de huisartsen die eindeloos recepten voorschrijven in alle soorten en hoeveelheden. Allemaal vullen ze eindeloos hun zakken ten laste van de verzekeraars en de overheid en dus uiteindelijk ons, de premiebetalers.

  Ik heb met eigen ogen gezien dat iemand die niets mankeert met een reeks recepten thuiskomt en daarmee een grote hoeveelheid medicijnen haalt om die vervolgens door te sturen naar familie in het buitenland.

 3. En het moddergooien is begonnen, puur om de publieke opinie voor zich te winnen. Een heel mooi moment om dit nu naar buiten te brengen, net wanneer de overheid heeft besloten om een maximum prijs aan medicijnen vast te stellen. En natuurlijk was de VAE het er niet mee eens….

  Doordat er te laat betaald wordt door de betreffende instanties is ook gemakzucht van de VAE. Als zij gewoon zoals eerder aangegeven ook pleiten om niet alles gratis (SVB verzekerden) mee te geven, dan kunnen zij hun kasstromen ook iets beter reguleren. Paracetamol hoeft niet vergoed te worden, hoest dranken hoeven niet vergoed te worden (of gedeeltelijk), laten we eerst beginnen met alles onder de ANG 5,– per medicijn zelf betalen.
  Maar nee die behoefte had VAE niet, want dan zouden er minder paracetamols “verkocht” (meegegeven) worden, dus krijgen ze minder omzet.

  Business is business, maar volgens mij vergeet de VAE dat zij ook een sociale verantwoordelijkheid hebben.