• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het tarief van elektriciteit stijgt per 1 juni met 0,0573 gulden per kilowattuur (kWh) en in juli met 0,0246 gulden per kWh, in totaal dus 0,0819 gulden. Het tarief voor water daalt met 0,2638 gulden per m³. Dat maakte premier Gerrit Schotte vandaag bekend tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.

De verlaging van het watertarief wordt doorgevoerd in juni met 0,1847 gulden per m³ en in de maand juli met 0,0791 gulden per m³. “Deze aanpassing is noodzakelijk omdat per 5 juli 2011 de subsidie van de gereguleerde brandstoffen die door Curoil worden verkocht aan Aqualectra zijn afgeschaft”, aldus de premier vandaag. Darick Jones, de directeur van Aqualectra, was ook aanwezig bij de persconferentie.

Compensatie
Vanaf 5 juli 2011 volgen de gereguleerde brandstofprijzen de internationale marktontwikkeling. “Door het afschaffen van de subsidie en door de marktontwikkeling zijn de gereguleerde en de ongereguleerde brandstoftarieven sterk gestegen.Deze stijgingen zouden aanvankelijk worden gecompenseerd door efficiënte verbeteringen binnen Aqualectra door te voeren. Maar de doorgevoerde verbeteringen in 2011 waren onvoldoende om de stijgende brandstofkosten te compenseren.” Schotte noemde expliciet dat Aqualectra het lekken en aftappen van water en stroom drastisch moet terugdringen.

Maandelijkse aanpassingen
De regering zal vanaf 1 juni maandelijks de tarieven voor stroom en water aanpassen, een maatregel die de regering al maandenlang toepast bij de brandstofprijzen. De berekeningen en aanpassingen zullen wederom maandelijkse bekendgemaakt worden en zullen terug te vinden zijn op de website van Bureau Telecom, Post en Utiliteiten (BTP&U), die de prijzen berekend.

Brandstofclausule
In de tarieven van Aqualectra zal een brandstofclausule (toeslag) worden verwerkt. “De toepassing van een brandstofclausule is niet ongebruikelijk. Op Aruba, Bonaire en Sint Maarten moeten consumenten ook een brandstofclausule betalen op de maandelijkse rekeningen voor elektriciteit en water”, zegt Schotte.

Windparken
“Het is de verwachting dat in de komende maanden de voorziening van elektriciteit door Aqualectra wordt verbeterd door de inzet van de twee windparken op Tera Kòrá en Playa Canoa en de verhoogde leveringen van elektriciteit door BOO aan Aqualectra tegen een gunstige prijs”, zegt de premier. “De brandstofkosten van Aqualectra zullen op termijn ook verlaagd worden. Door de inzet van deze productiemiddelen zal de levering van elektriciteit verzekerd zijn op korte termijn en worden de tarieven voor water en elektriciteit verlaagd.”

Bekijk de berekeningen en uitgebreide toelichten op de aanpassingen electriciteit en water en de huidige tarieven van Aqualectra hieronder:

[scribd id=94722438 key=key-1t7x91irhsqnnpzi3u2p mode=list]

[scribd id=94723802 key=key-5st2q0yrzxyac5judwn mode=list]

15 reacties op “Tarief water omlaag, stroom omhoog”

 1. nieuwe plan van de mp elektriciteit gaan wij duurder maken aqualectra en dijs gered maar hoe houdt ik de bevolking rustig. heel gewoon ik ga spaarlampen uitdelen in de wijken die de regering betaald, inwoners tevreden, weer iets gedaan aan mijn goodwill en tevens mijn portemonee weer gevuld want de lampen worden door mijzelf geleverd.

 2. @Freek, waar dan? is gewoon overal dezelfde prijs!

 3. Maar de prijs van fruit gaat wel met 5 cent omlaag!

 4. Waar is Rita? R.WIllems? Boies? Jan C? en andere boberanos?

 5. Het zou leuk zijn als er een sabi journalist een lijstje publiseerd van wat water en stroom kosten op Aruba, Bonaire en Curacao. Dan pas weten we hoe hoog die toeslag niet eigenlijk is.
  Misschien motiveert dit nu eindelijk de bevolking om ook in actie te komen tegen deze clowns. Pas als ze aan het einde van de maand merken dat ze niet meer rond komen en het bezoek aan de snack toch drastisch moet veranderen dan pas gaat er een lichtje branden. Althans thuis niet meer, want de electrarekening is gewoon te hoog geworden.

 6. In 2011 heeft Schotte met stelligheid beloofd, dat de prijzen voor gas, water en electra NIET verhoogd zullen worden onder zijn bewind. Boberano’s, wakker worden en hem daaraan houden. Wat laten jullie je gemakkelijk voor de gek houden.

 7. EN WANNEER GAAN HET MINIMUM LOON OMHOOG? OF WORDT DIE OOK VERLAAGD?

 8. lekverlies , dacht het niet gewoon fraude met de meters, was er geen Minister die nu i de regering zit die het ook deed,

 9. Zijn er dan echt nog mensen die in deze belachelijke truuk trappen?

  De energieprijzen in de hele wereld dalen gelukkig, behalve natuurlijk weer op ons dushi Curacao, waar onze ministers lieflijke conflicting bijbaantjes hebben (regeren).

 10. Uiteraard geen woord van onze MAVO3 premier over de miljoenen afkoopsommen die Aqualectra moet betalen aan voormalig directeuren die zo nodig vervangen moesten worden door vriendjes van deze MAVO3 premier en die daarvoor door de rechter keihard op de vingers is getikt.

  Maar dat zal Schotte worst wezen, de belastingbetaler draait er voor op en slaaf Ramsay Soemanta blijft zijn facebook pagina vullen met fotos van nos prome MAVO3 minister met zijn fake glimlach.

 11. Ach, dan stappen we toch gewoon naar de concurrent. Het is toch niet dat de overheid een monopolie heeft?

 12. wij moeten een toeslag voor mismanagement betalen?

 13. En de benzineprijzen? Die konden in de maand april maar liefst TWEE maal flink omhoog gaan. En nu, waar blijft die verlaging????

 14. Wat is het effect van dit alles voor mensen die overdag zonne energie leveren en ‘s nachts stroom afnemen aan en van aqualectra?

 15. Waarom moeten wij een toeslag betalen? en voor wat dan? Ik stel aangezien Aqualectra het lekken niet tegen is gegaan en steeds stroomuitval hebben dat de leden van de RVC geen toeslagen krijgen wegens wanbeleid!