• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag een brief aan premier Gerrit Schotte van PAR-lid Glenn Sulvaran  over minister George Jamaloodin van Financiën en zijn plaats in de Bientu zaak.

Brief aan Premier Schotte onderwerp: Is minister van Financiën Jamaloodin verdachte in het strafonderzoek bekend als Operatie Bientu, ja of nee?

Onlangs heeft de lokale pers uitgebreid vermeld dat onze minister van Financiën George Jamaloodin ondervraagd is door de Landsrecherche. Blijkbaar heeft het verhoor plaatsgevonden in zijn residentie. Dit verhoor zou plaats hebben gevonden in het kader van het onderzoek naar de strafzaak genaamd Operatie Bientu, waarin onze minister van Justitie ook onlangs heeft ingegrepen. Operatie Bientu is de zaak …….

Eerder heeft het Openbaar Ministerie (OM) een inval gedaan in zowel de woning als zaak van onze minister van Financiën George Jamaloodin in verband met dezelfde zaak. De lokale pers maakt melding dat Jamaloodin door het OM ook beschouwd werd als verdachte in deze zaak. Het bevreemdt ons ten zeerste dat Kabinet Schotte een hermetische stilte handhaaft omtrent deze beweringen in de pers en deze beschuldigingen niet officieel ontkent. Minister Jamaloodin heeft zelf wel een verklaring afgegeven, maar zijn verklaring heeft niet geholpen om de twijfels weg te halen. In deze verklaring geeft hij toe dat hij is verhoord. ‘Verhoord’ heeft een hele andere betekenis dan het woord ‘Gehoord’. ‘Gehoord’ word je als getuige en ‘verhoord’ als verdachte in een zaak. Andere verklaringen van de minister compliceerd de situatie nog meer. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben verhoord en heb antwoord gegeven op de vragen van het onderzoeksteam’, en ‘verdacht zijn is wat anders dan veroordeeld’, en ‘maar zolang verdenking niet bewezen is , is er eigenlijk niets aan de hand’.

Met deze verklaringen van minister Jamaloodin in het Antilliaans Dagblad van 15 mei, kan geen andere conclusie worden getrokken dat hij nagenoeg toegeeft dat hij verdachte is in de zaak Operatie Bientu.

In een rechtsstaat zoals wij kennen, doet een minister die verdachte is in een zaak, afstand van zijn functie tot het strafonderzoek is afgerond en hij vrij is van alle mogelijke aanklachten. Zowel premier Schotte als de minister van Justitie hebben onlangs publiekelijk verklaard dat zij staan voor onze rechtsstaat. Als gevolg daarvan heeft Kabinet Schotte geen andere keuze dan minister Jamaloodin te vragen om zijn functie neer te leggen in afwachting van het strafonderzoek.

Indien Jamaloodin geen verdachte is, moet de regering zo snel mogelijk een persbericht uit doen waarin categorisch wordt ontkend dat onze minister van Financiën verdachte in een strafzaak is. Ook is het mogelijk dat de premier tijdens de volgende persconferentie een verklaring geeft. Het punt is belangrijk genoeg om de nodige duidelijkheid over te geven omdat het niet mogelijk is om een persoon in functie van bewindspersoon te handhaven als hij verdachte is in een strafzaak. Onze gemeenschap wacht op actie van Kabinet Schotte.

15 reacties op “Ingezonden: is Jamaloodin ook verdachte?”

 1. als wiels ballen had gehad, maar ja je vrouwen en mannen in die gemeenschap, dan had hij de stekker er uit getrokken.
  ja ja en die wilsoe die is lekker schoon, Wiels kan schreeuwen vanuit Nederland wat hij wil.
  Maar laten we eerlijk zijn, als mensen vanuit nederland wat willen dan luisteren we niet .
  Helemaal niet van een Pretu Makamba zoals Wiels. Als de tijd rijp is dan zetten dat soort mensen bij het oude vuil in een zak

 2. Minister van Finincien George Jamaloodin officieel verdachte in de Bientu strafzaak; strafrechtelijk onderzoek naar fiscale fraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld, waarin ook de boer van Jamaloodin wordt vervolgd

  Wiels zei verleden jaar dat Jamaloodin moet opstappen als hij verdachte is!

 3. Van de opiniepagina van het AD overigens.

 4. Èxtra met een artikel kwam dat de PS-bewindsman in spe een zakelijke betalingsachterstand zou hebben van bijna een miljoen gulden: ‘Kandidato pa minister lo tin kasi 1 mion na debe’. Het grote verschil ten opzichte van wat de geruchtenmachine eerder produceerde, is dat de doorgaans betrouwbare ochtendkrant zegt zich te baseren op feitelijke informatie: een serie documenten die in de welbekende brievenbus van de redactie was beland. Hieruit zou blijken dat Trinidad ‘een astronomische schuld’ zou hebben in verband met drie zaken waarover hij de scepter zwaait. Het betreft volgens Éxtra de volgende schuldbedragen: zo’n 730.000, 87.000 en 150.000 gulden. Bij elkaar opgeteld zou het, om precies te zijn, gaan om 971.573,83 gulden. Een aanzienlijk deel hiervan zou een achterstand zijn van nog af te dragen loonbelasting, zo blijkt uit belastingstukken.
  Los van de vraag welk lek hier nu weer verantwoordelijk voor is – het aan de kant geschoven hoofd van de Veiligheidsdienst (VDC) of de op non-actief gestelde deurwaarder van de Belastingontvanger? – bij het aanhoren van dit verhaal, kan het haast niet anders dan dat onmiddellijk een link wordt gelegd met twee andere politici die zeer grote schulden hebben aan loonbelasting en/of afdracht van sociale premies aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Van hen betreft het overigens géén (vals) gerucht – hoewel zij dat in het begin samen met hun partijleider en tevens premier wel als zodanig hebben geprobeerd af te wimpelen – maar keiharde feiten. Toch werden zij wél minister. En zíjn ze nog minister. Het staat inmiddels als een paal boven water dat MFK-ministers Nasser El Hakim van Economische Ontwikkeling en George Jamaloodin – de laatste is nota bene belast met Financiën en daarmee politiek verantwoordelijk voor de Belastingdienst en Fiscale Zaken – enige tonnen tot ruim een miljoen schulden hebben aan belastingen en te betalen SVB-premies. Hoewel dus eerst ontkend – premier Gerrit Schotte verklaarde in oktober 2010 dat de ‘screening’ goed was verlopen – werd het een jaar later pas toegegeven, met de mededeling dat er intussen een betalingsregeling was getroffen; een mededeling die vreemd genoeg een paar maanden later werd herhaald in de zin dat een betalingsregeling nu in de maak was. Al die tijd werd de bevolking door de regeringsleider – die zelf ook niet bepaald positief uit de screening kwam – verteld dat de gevolgde onderzoeksmethode niet correct en zelfs onrechtmatig was, iets wat uiteindelijk heeft geleid tot de recente operationele shutdown van de Veiligheidsdienst VDC en ‘hulp’ door de Nederlandse AIVD.

 5. ik begrijp plots ook waarom de ministers niet meer door de douane controle willen/gaan.
  en ook waarom ze plots zoveel reisjes moeten maken prive/zakelijk
  die koffertjes met geld moeten tenslotte wel veilig van het eiland af.

 6. Curacao is snel veranderd in een grote beerput, waar het ene schandaal het andere in snel tempo opvolgt. Helaas hebben de huidige machthebbers het allang in de gaten. Ze hebben van niemand iets te vrezen en worden met de dag brutaler. De belangen van Dos Santos zijn belangrijker dan gezondheidszorg en onderwijs. Nederland weet niet wat te doen en de lokale protestacties en ingezonden brieven zijn voor hun niet meer dan vervelende speldenprikjes. Volgens mij is er maar 1 oplossing: ” zet alle voormalige premiers van de Nederlandse Antillen een weekendje in een hotel en laat hun beslissen hoe dit drama moet worden opgelost. Dit zal het enige forum zijn dat uiteindelijk door iedereen zal worden gerespecteerd. Zij kunnen ook het beste beslissen of Nederland al dan niet zou moeten ingrijpen.

 7. @ kwame, het is duidelijk dat Wiels inmiddels ook deel uitmaakt van de Dos Santos clan.
  Wilsoe mag van hem gewoon zijn gang gaan met het helpen van Dos Santos aan zijn illegale miljoenen.
  het is allemaal omkoperij. Wiels is nu ook een martionet van Dos Santos.
  en wilsoe is een marionet van Wiels.
  en zo gaat het poppenspel gewoon verder………….

 8. ‘Jamaloodin moet opstappen’
  Gepubliceerd op : 23 augustus 2011

  De twee ‘luizen in de pels’ van Curaçao, Helmin Wiels en Jacob Gelt Dekker vinden dat Jamaloodin, minister van Financiën in het kabinet Schotte, op moet stappen om imagoschade aan de coalitie te voorkomen.

  De voorman van Pueblo Soberano en de eigenaar van Kurá Hulanda reageren hiermee op de berichtgeving in de Wall Street Journal, waarin onder andere staat dat nummerbaas en halfbroer van Jamaloodin, ‘Robbie’ Dos Santos zich zou bezig houden met illegale loterijen en witwaspraktijken. Dos Santos wordt gezien als één van de grote financierders van regeringspartij MFK van Gerrit Schotte. De partij ontkent dit ten stelligste.

  Politiek fatsoen
  Volgens Wiels heeft de minister op dit moment alle schijn tegen door zijn familierelatie met verdachte Dos Santos en zijn recente ‘vage’ tripjes naar Amerika. “Het is goed politiek fatsoen”, zegt de PS-leider, “dat een politicus het veld ruimt als hij in verband wordt gebracht met criminele praktijken. Als het iemand van mijn partij was, had ik hem allang opzij gezet.”

  Desondanks voelt de politicus zich niet geroepen om op het vertrek van de minister aan te dringen bij zijn coalitiegenoten: “Het is een minister van MFK, dus die partij moet het zelf maar opknappen. Dat kan ik niet doen.”

 9. Onze gemeenschap wacht op actie van Kabinet Schotte.
  van dit kabinet kan je niks verwachten.
  ze blijven zitten en elkaar de hand boven het hoofd houden.
  het hangt van chantage aan elkaar.
  maar het touwtje wordt steeds dunner en denk dat ze het al dun in de broek doen.
  Bon futura here I come…………
  er komt nog veel meer rotzooi naar buiten, iedere week is het spannend wat gaat er nu weer gebeuren.

 10. Vragen Vragen en nog eens vragen,wanneer eens aktie,de straat op dat moet de PAR en Frentie Sivil,niks meer vragen of praten, er valt niks te praten met dit zoottje loosers

 11. Ik, Kwame Kilpartick, zal optreden als mInister van Financien. Als oud burgermeester heb ik veel ervaring om een grote stad als Detroit te leiden. Kijk mijn CV na en je zal zien dat ik goed tussen deze ministers pas!

 12. De Schotte marionetten Rozier, Thode en Eisden zijn weer oorverdovend stil.

  En Helmin Wiels is weer op www.klm.com het zoveelste reisje naar zijn kinderen aan het boeken en via www.google.com een plausibele reden daarvoor aan het zoeken (al was het maar een bijeenkomst van de belangengroep Antillianen met ingescheurde teennagels).

  Waarvoor betalen we deze fake Statenleden nog?

 13. dont worry be happy !!

 14. Hulde!

 15. Laat Jamaloodin onmiddelijk zijn functie ter beschikking stellen (aan ongetwijfeld een andere marionet van Dos Santos)!!!!