• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Elmer Wilsoe (Justitie) heeft in een brief aan de Staten laten weten dat het Bientu-onderzoek gestopt moet worden omdat Robbie dos Santos gebruikt maakt van de nieuwe inkeerregeling. Maar volgens advocaat Jeroen Starreveld wordt met deze regeling duidelijk dat ‘misdaad inderdaad loont’.

Advocaat en belastingadviseur Starreveld liet in juni 2011 al in een blog weten dat in het Belastingplan 2011 een zeer ruime nieuwe inkeerregeling was opgenomen. “Na enkele aanpassingen bevat het plan zelfs een verdere verruiming!”, schrijft Starreveld. “De navorderingstermijn voor het opleggen van de aanslagen zal slechts vijf jaar bedragen, dit terwijl de reguliere navorderingstermijn vijftien jaar kan bedragen.”

Misdaad
Uitgangspunt van de nieuwe inkeerregeling is volgens Starreveld dat alsnog belasting betaald kan worden tegen een speciaal laag tarief over alle inkomsten waarover inkomstenbelasting verschuldigd zou zijn geweest. “Bij een dergelijke gunstige regeling in combinatie met een beperking van de navorderingstermijn van vijftien jaar naar vijf jaar, borrelt de gedachte op dat misdaad inderdaad loont”, aldus de adviseur.

Fraudeurs
“Het is toch wrang voor de trouwe belastingplichtigen die al jaren braaf 49 procent inkomstenbelasting hebben betaald, terwijl fraudeurs nu kunnen afrekenen tegen een tarief van 10 procent over een periode van slechts vijf jaar”, vindt Starreveld. “Een lastige afweging voor de regering die in het huidige voorstel gunstig uitpakt voor de (bijna ex-)fraudeurs.”

Aantrekkelijk
“Hiervoor zijn enkele kritische kanttekeningen geplaatst bij de inkeerregeling. Benadrukt wordt dat, indien het Belastingplan 2011 in werking treedt en strafrechtelijke vervolging op een correcte wijze wordt uitgesloten, de regeling zeer aantrekkelijk is om in het reine te komen”, zo eindigt Starreveld zijn blog, die hier in zijn geheel te lezen is.

9 reacties op “‘Inkeren of negeren?’”

 1. Leuk en aardig het verhaal over te niet betaalde belastingsgelden.
  Maar geld witwassen en illegale loterijen zijn nog steeds crimineel gedrag en dient mr. dos Santos toch vervolgd te worden. En kan de minister we zijn maatje eruit proberen te halen maar zitten moet hij toch.

 2. Wat een lul verhaal hangt deze Jeroen Starreveld toch op. Alsof het zieke principe ‘misdaad loont’ niet zou gelden indien het nadvorderingstermijnbij de Inkeerregeling gewoon op 15 jaar zou zijn gesteld, of indien er een ander percentage zou gelden van minder dan 49 %.

  Immers, inkomsten verzwijgen bij de belastingdienst is per definitie misdadig gedrag. Het maakt dit gedrag niet minder misdadig wanneer aanspraak gemaakt kan worden op de 10 % Inkeerregeling (met of zonder 5 of 15 jarig navorderingstermijn), terwijl de gewone man 49 % moet betalen.

  De Inkeersregeling beloont misdaad ongeacht het termijn of percentage (zolang het onder het reguliere percentage ligt.

  Maar ja, daar zullen we Starreveld niet snel over horen reppen, want hij verdient zijn geld als belastingadviseur van al dit soort misdadigers die tot ‘Inkeer’ zijn gekomen en alsnog een klein beetje belastinggeld bereidt zijn te betalen, zolang dat maar minder is dan het reguliere percentage.

  Waar gaat creatief belastingbetalen over in misdaad? Immers, ook Starreveld c.s. houden zich dagelijks bezig met het bedenken van creatieve belastingontduikingsconstructies in ruil voor astronomische uurlonen. Dat zijn clienten voor deze ‘diensten’ kiezen, laat zien dat er toch nog veel te (be)lonen valt langs deze misdadige weg. Ook dit soort misdaad (be)loont dus, en vrij fors ook!

  Starreveld, loop naar je moer swa, met je krom gelul!!! Dit is een schoolvoorbeeld van een slager die zijn eigen vlees keurt.

 3. @Henkie, nee we wete niet of Wilsoe wel of niet belasting betaald maar machtsmisbruik, en blokkeren van OM onderzoeken, hump bieden aan een verdachte etc zijn volgens mij ook strafbare zaken!

 4. de Minister is geen fraudeur, want hij vult gewoon geen papieren in dus dan kan je ook niks fout doen. als ik het goed heb sinds 2006 heeft hij geen belastingformulier ingeleverd.

 5. Waarom hoeven alleen criminelen, fraudeurs en witwassers maar 10 procent belasting te betalen en het gewone volk het normale tarief?

 6. Deze inkeerregeling is alleen maar voor hun zelf bedoeld meer niet,en wat te denken dat als de Centrale Bank Curaçao st Maarten in hun handen was gevallen met die Itiliaanse maffia figuur aan de top, dan waren de raapen helemaal gaar voor hun geweest.

 7. De minister van Financien is zelf een belastingfraudeur net als de minister van Economie en de Minister-President heeft zelf ook een strafblad en juist deze mensen worden financieel gesteund door de mega witwasser der Antillen Dos Santos. Inderdaad misdaad loont op Curacao! zelfs de Minister van Justitie wil graag grote fraudeurs helpen!

 8. MAFFIA rules on KORSOU
  WIE …. bevrijdt ons !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. krijgen we dus nu zwart op wit verklaard van de Minister dat 2 Santos zijn gelden overmaakt,
  de verschuldigde belasting betaald enz
  dus 10% 50 Miljoen over 2006 i s 5 miljoen, 2007 weer 10 % 2008 10% 2009 10 % 2010 10% en 2011 10 %. pakken die hap dat is 25 miljoen, wel nog even over de valse loten OB hebben dus 2,5 miljoen.

  leuker kunnen we het niet maken, hieruit begrijp ik dat de Minister indien hij vindt dat er geen vervolging hoeft worden in gesteld hij 2 santos op grond van de inkeerwet hij ontheffing geeft aan 2 Santos als persoon, nu kunnen we de bedrijven gaan vervolgen.