• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Deborah (Debby) van der Woude, die afgelopen zaterdag overleed na een duikongeluk, wordt maandag gecremeerd op Curaçao. Tegelijkertijd wordt er in Apeldoorn in Nederland, waar Debby vandaan komt, een rouwdienst gehouden. Dat staat op de facebookpagina van Debby.

Debby’s moeder, Monique Eilander, vertelt aan De Stentor dat haar dochter het liefst begraven had willen worden in Apeldoorn. Maar zij heeft geen geld om Debby’s lichaam te vervoeren naar Nederland. De urn zal in een later stadium worden bijgezet bij het graf van Monique’s tweede man Willem, waarmee Debby een goede band had.

Decompressie
Debby overleed zaterdag nadat ze een diepe duik was gaan maken in de zee bij Marie Pampoen. Ze was samen met haar 34-jarige vriend toen ze onder water bewusteloos raakte. Omdat de twee op een flinke diepte waren, liep haar vriend ernstige decompressieverschijnselen op toen hij zijn vriendin naar de wateroppervlakte bracht. Hij wordt op Bonaire behandeld voor zijn decompressieziekte. Volgens Monique is hij op dit moment half verlamd en is het nog niet duidelijk of dit blijvend is.

10 reacties op “Crematie Debby van der Woude maandag”

 1. @Wibi, ik denk dat de meeste 21 jarigen niet bezig zijn met hun eigen uitvaart…

 2. @ Vito. Je hebt het goed en duidelijk geschreven. Zelfs op fb is de discussie losgebarsten dat ze op het eiland wordt gecremeerd en dat haar wens was om in haar geboorteland te worden begraven. Dan kom bij mij de vraag. waarom had ze geen uitvaartverzekering? Want dan had ze haar wens kenbaar gemaakt en dan was het gebeurd. We moeten de onderzoeken afwachten om te kijken wat er allemaal mis ging. Maar de verantwoordelijke nummer 1 zijn de duikers zelf. Het is hard.

 3. @ Linda. Het is heel triest zoals jij zegt. Kan jij je voorstellen dat een van ons meest bekende Curacaosezakenman Darwin Greg helemaal naar Venezuela moest vliegen voor medische hulp, doordat hij na een geweldadige overval dringend speciale medischehulp nodig had. Heb je iemand horen klagen hierover. Waarom meer aandacht voor de een en de ander niet. Er zijn meerdere dingen wat wij als Curacaoenaars van balen Curacao is geen rijkeland als Holland of America waar wij ons alles perfectionistisch kunnen permiteren. Daar moeten wij nogmaals zeilen met de riemen die wij hebben.Dat weet iedereen op Curacao al. Linda jij schrijft zelf haar vriend had ook ook in een een compressietank gemoeten maar moest helmaal naar Bonaire worden gevlogen. Vroeger moesten de mensen van Bonaire helemaal naar Curacao worden gevlogen voor specialistische medische behandelingen. Wat willen jullie nou met Curacao er is geen decompressietank op Curacao en met de kennis van nu was dat de enige mogelijke redmiddel op dat moment of hard om te zeggen “op Curacao kunnen wij er niks meer aan doen”. Nou wil ik niet zeggen dat alle ziekenhuizen op Curacao slecht zijn De Thaams kliniek en Adventziekenhuis geven nog redelijke medischezorg op Curacao. Maar hun hebben ook geen Decompressietank. Dan houdt het op. Denken jullie allemaal dat als het aan de duiker ligt dat hij aan een decompressietank gaat denken als hij zijn drang krijgt de diepte te gaan zoeken onder water. Het mooie leven onderwater boeit hem op. Op Curacao had je duikers gehad die hoge risico’s namen door te gaan duiken op Noordkant en oostpunt van Curacao. Een keertje werd eentje zijn bil eraf gebeten door een haai op oostpunt. Hij liep voor de rest van zijn leven mank op een been. Als ik me niet vergist was Bod Omen. Zo ken ik heel wat vrienden van vroeger die het gevaar zelf gingen opzoeken door op vissen te gaan jagen met harpoenen. Daarom zeg ik nogmaals iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn daden. De zee is voor vissen, de lucht is voor vogels de aarde is de mensen en landdieren. Er wonen elders op de wereld zoveel mensen die bij hun begravenis, op hun geboorteland begraven willen worden, maar wegens economische reden ergens ander worden begraven. Waarom moet alleen dit uitzonderingsgeval zoveel aandacht krijgen in de media. Ik snap de hele comotie rond dit verhaal niet. Laten wij maar ophouden met de zwarte schaap te zoeken want die zal je makelijk kunnen vinden. Laten wij dit gebeurtenis laten voor wat het is en de verantwoordelijkheid laten bij de duikers zelf. Stel ik ga op vacantie duiken op Griekenland en ik overkom zoiets ga ik de schuld leggen op de Grieken als ze geen decompressietank hebben. Dat mag iedereen voor zichzelf beantwoorden.

 4. Speciale potjes voor begravenissen van expats in hun eigen land? Er zijn schrijnendere en levensbedreigendere dingen hier die ik dan liever gefinancieerd zou zien. Heel triest dit voor de familie, het ongeluk, de manier waarop de hulpdiensten ermee om zijn gegaan, de niet te gebruiken decompressietank.
  jammer dat iemands laatste wensen niet geeerbiedigd kunnen worden door financiele redenen, maar zijn zijn daarin niet de enige familie die dat moet accepteren en er zijn ergere problemen die geld behoeven.

 5. Zeer triest! En ook zeer triest dat er geen geld is om Debby in Nederland te laten begraven,,,hoe veel verdriet en pijn moet dat een moeder geven om niet haar dochters wens te kunnen uitvoeren,verschrikkelijk.Snap ook niet dat de verzekering dat niet kan regelen??? Wens de komende verdrietige tijd heel veel sterkte aan haar moeder,haar familie en vrienden en aan haar vriend die nu nog op Bonaire is. En @ Vito..misschien kwam het door te diep duiken….maar de volgende keer is het wel iemand die gelijk in een compressie tank moet.en aangezien die nog niet in werking is zal er misschien wel iemand daardoor overlijden.Trouwens de vriend had ook gelijk in de compressie tank gemoeten in[plaats van eerst vliegen naar Bonaire,de gevolgen daarvan zullen waarschijnlijk die verlamming zijn.Hopelijk niet blijvend! Wens hem ook alle sterkte en beterschap!!

 6. Als Curacaoenaar en niet Curacaonaars weet iedereen heel goed, dat het op dit moment niet honderd procent goed is gesteld met de medischezorg op Curacao. M.a.w. neemt men geen risico’s op dit moment.

  Je hebt gelijk ik drink nu niet meer als ik uitga want als ik een ongeluk krijg dan ben ik verloren met de medische zorg hier. Vanaf nu ook veilig vrijen want er zullen ook wel geen AIDS pillen hier zijn.
  Is toch eigenlijk van de zotte zeg nu zelf? Zit die doos met een IQ van 40 nu weer een maand in Switzerland niets te doen op onze kosten en die gehele criminele bende zit geld te verspillen en de medische zorg wordt hier maar slechter en slecther! echt we zitten binnenkort op nivo Haiti en dan gaan we wat zeggen? ich habe es nicht gewusst?

 7. @ Vito. Ik neem aan dat dat meisje wel een reisverzekering had.

  Dat meisje woonde hier al 2 jaar en dan denk je zeker op die leeftijd niet aan een uitgebreide verzekering.

  Als de medische zorg zoals jij stelt niet voldoende is en er bovendien geen decotank is, zou Curacao als duikgebied ontoegankelijk moeten zijn, maar in de eerste plaats ligt de verantwoordelijkheid inderdaad bij de duiker zelf en wie zich aan de regels houdt zal niets dergelijks overkomen.

 8. Het probleemvraag is niet de decompressietank.Het probleemvraag is hoe ver ga je met je verantwoordelijkheid. Hoe diep ga je duiken is het verantwoordelijk. Is jou instructuer ervaren genoeg om zo diep te gaan. Heb jijzelf genoeg voorzorg maatregelen genomen voor het geval het mis zou gaan. Als Curacaoenaar en niet Curacaonaars weet iedereen heel goed, dat het op dit moment niet honderd procent goed is gesteld met de medischezorg op Curacao. M.a.w. neemt men geen risico’s op dit moment. Ik heb dat Artikel in De Stentor ook gelezen en daar hebben deskundigen gesproken over een ongeluk. Daarom vind ik het erg, dat men de schuld probeert te leggen op de decompressietank en het ambulance personeel. Die mensen hebben het gedaan met de kennis die ze op dat ogenblik in pacht hebben, meer kan men ze niet verwijten. Het is duidelijk dat dat klein eilandje niet alle kennis en tools in huis hebben. Het is roeien met de riemen die je heb. Ik snap best wel dat mensen in hun boosheid, altijd iemand verantwoordelijk probeert te stellen dat het fout is gegaan en rare verhalen de wereld in probeert te sturen eer men tot de conclussie komt wiens verantwoordelijkheid het is, om te gaan zwemmen op zulke diepte.Mijn condoleances mogmaals aan de familieleden. Sterkte en respect voor de ambulancepersoneel op Curacao.Die mensen doen ook hun best, hun werk naar behoren te doen. Op Curacao zegt men ” De arde is voor mensen en dieren, de lucht is voor de vogels en de Zee is voor de vissen”.

 9. Dit is inderdaad een trieste geval. Op de eerste plaats mijn condoleances aan de achter gebleven famileden. Ik neem aan dat dat meisje wel een reisverzekering had konden of wou de verzekering de terugtocht niet vergoeden of was dat niet inbegrepen. Het lijkt mij iets onbegrijpelijk.

 10. Wat triest dat het zo moet gaan zeg, Dat je als Moeder zijnde moet toezien dat je Kind in een ander Land wordt gecremeerd… Terwijl ze aangaf in Nederland te willen worden begraven als dat aan de orde zou zijn! Is hier geen speciaal potje voor dan? Onbegrijpelijk vind ik dit!